Max: "Fler anställda med funktionsnedsättning det mest lönsamma vi har gjort"
- 22 maj, 2015
- 1 min läsning
- Taggar Betydelsen av ett jobb, Inspiration
Max hamburgerrestauranger hade stora problem att hitta personal till vissa positioner. Lösningen var varken självklar eller konfliktfri: fler anställda med funktionsnedsättningar. Hållbarhetschef Pär Larshans berättar hur han gjorde, i en intervju med tidningen Chef.
- 22 maj, 2015
- 1 min läsning
- Taggar Betydelsen av ett jobb, Inspiration

Max hade stora problem att hitta lämpliga måltidsvärdar i restaurangerna. Den snittanställde var en ung person som snabbt ville avancera till kassatjänst och efter det få en chefsroll. Det ledde till att personalomsättningen blev stor.
Man började fundera på bland vilka grupper det fanns rekryteringsbara personer som kunde passa som måltidsvärdar. Personer som ville stanna kvar ett tag och som samtidigt hade rätt kompetens.
– Vi på tittade på olika grupper och såg att framför allt personer med vissa neuropsykiatriska funktionstyper kunde göra ett bra jobb hos oss. De har ofta svårt att komma in på arbetsmarknaden. Dessutom medför de här diagnoserna ofta egenskaper som är bra på en arbetsplats. En person med exempelvis Asperger är ofta väldigt fokuserad på sina arbetsuppgifter samtidigt som han eller hon fungerar bäst när rutinerna är väldigt fasta, berättar Pär Larshans.
Samarbete med Samhall
Max inledde ett samarbete med Samhall som hjälpte dem att hitta personer. De jobbade mycket med att utbilda framför allt linjecheferna på restaurangerna. Ett viktigt mål var att de anställda med funktionshinder skulle vara en del av arbetslaget på samma premisser som andra anställda. Samhall hjälpte också till med utbildning och attitydförändringar på olika nivåer inom företaget.
Man får inte sänka kraven bara för att han eller hon har en funktionsnedsättning. Man ska fortfarande sköta sitt arbete efter bästa förmåga och de gånger det gått på tok är när man sänkt kraven.
– Men det absolut viktigaste är att när man en gång matchat en person med en tjänst får man inte sänka kraven bara för att han eller hon har en funktionsnedsättning. Man ska fortfarande sköta sitt arbete efter bästa förmåga och de gånger det gått på tok är när man sänkt kraven.
Det mest lönsamma beslutet
Resultatet: Det nya sättet att rekrytera har gett lägre personalomsättning och färre sjukskrivningar. I dag har man i princip inga diskrimineringsärenden och total frånvaro av arbetsplatsmobbning.
– Vi har inte råd att låta människor stå utanför i framtiden. Det här är kanske det mest lönsamma som vi gjort här på Max, menar Pär Larshans.
Hela artikeln på chef.se
Du kanske också är intresserad av...
Bläddra

”Personer med funktionsnedsättning har en unik kompetens”
Fatmir Seremeti förlorade synen som tonåring – och därmed också livslusten. Tack vare idrotten fick…
4 min läsning
”Vi ska fortsätta arbeta för alla människors rätt till ett värdigt liv”
Trettio år inom vården. Tio år som egenföretagare i assistansbranschen. Mamma till en funktionsvarierad 25-åring.…
4 min läsning
”Inkludering är nyckeln till allt”
Hélène Barnekow är inte bara vd för Microsoft Sverige, utan också en ständig förkämpe för…
5 min läsning
Funktionsnedsättningen har hjälpt Lena Maria att nå sina mål
Lena Maria Vendelius är världsstjärnan som aldrig har låtit det faktum att hon saknar armar…
5 min läsning
Nationellt projekt hjälper kommuner att rekrytera bredare
Bredare rekrytering och en blandad personalstyrka ger flera vinster: minskade kostnader, ökad kvalitet och bättre…
2 min läsning