Hoppa till innehåll Hoppa till huvudmeny
Samhall

Funktions­nedsättningen har hjälpt Lena Maria att nå sina mål

Lena Maria Vendelius är världsstjärnan som aldrig har låtit det faktum att hon saknar armar stoppa henne från att följa sina drömmar. Nu vill hon hjälpa andra att drömma stort – och få fler arbetsgivare att upptäcka fördelarna med att anställa personer med funktionsnedsättning.

Lena Maria Vendelius lärde sig att simma redan som treåring. När hon var 18 år vann hon två VM-guld och slog dubbla världsrekord. 

Sedan fortsatte framgångarna. 

På meritlistan finns såväl deltagande i Paralympics i Seoul 1988 som ett sångframträdande på invigningen av Paralympics i Nagano 1998. Efter simkarriären satsade Lena Maria nämligen stort på sång och studerade vid Stockholms Kungliga Musikhögskola. Sedan dess har hon släppt drygt 50 skivor, turnerat över stora delar av världen och belönats med medalj av Kungen, för sin ”framstående gärning som artist och idrottskvinna samt som förebild för människor med handikapp inom och utom Sverige”.

Det är en meritlista som imponerar, minst sagt. Ännu mer imponerande är det om man tar hänsyn till att Lena Maria kom till världen utan armar och med ett ben som är hälften så långt som det andra. Ingen vet varför hon föddes så, och Lena Maria har aldrig varit bitter över sina fysiska begränsningar. 

– Det är klart att det är mycket enklare att ha armar, men å andra sidan har jag fått göra mycket tack vare att jag är annorlunda. Jag ser det som en tillgång, något som har hjälpt mig att nå mina mål.

Att våga drömma kan vara ett sätt att känna mer glädje, menar Lena Maria. ”Att våga drömma om framtiden och längta till saker tror jag är en nyckel för att må bra och blomma som människa.”  

En uppskattad föreläsare

Enligt Lena Maria finns det flera orsaker till att hon har förmågan att se så ljust på tillvaron. Som att hon har en positiv grundsyn sedan födseln och en trygg uppväxt. Föräldrarna gav Lena Maria tid och frihet att hitta egna sätt att göra saker på och hon lärde sig därför tidigt att vara kreativ och att använda fötterna och munnen till sådant som andra gör med händerna. I dag klarar hon det mesta i vardagen på egen hand, som att köra bil, tanka, klä på sig och laga mat.  

– När jag gick i trean kom jag hem från skolan och berättade att jag skulle bli sjuksköterska. ”Vad roligt, du kommer att bli en jättebra sjuksköterska”, sa mamma. Senare insåg jag att det aldrig skulle gå, för jag tror inte det är många som vill ha en spruta av en sjuksköterska som använder fötterna, men jag är glad att mina föräldrar lät mig drömma fritt och upptäcka mina begränsningar på egen hand. 

Vid sidan av sångkarriären är Lena Maria även konstnär och författare. Hon har skrivit tre böcker om sitt liv, bland annat debutboken ”Fotnoter” som har översatts till 14 språk. Hon är också en uppskattad föreläsare. Ett av de mest prestigefyllda uppdragen var när hon talade för ansedda Ted Talks 2009.

– Det var jättehäftigt. Det kändes nästan overkligt att gå runt där bland alla kända människor. Det roligaste var att jag fick träffa Hans Rosling. Mitt tal handlade om att vi kan så mycket mer än vi tror om vi tar vara på våra möjligheter. 
Lena Maria säger att hon älskar måndagar och har alltid haft mycket i kalendern, men när coronapandemin slog till blev plötsligt alla turnéer och framträdanden inställda. Hon bestämde sig då för att skapa en digital sångkurs, som så småningom ledde till idéer om fler kurser.

– Den vanligaste frågan jag får är hur jag kan vara så glad trots min situation. Därför planerar jag en kurs i hur man väljer livsglädje. Jag vill även kunna erbjuda enskilda samtal, så nu håller jag på att utbilda mig till samtalsterapeut. Det är jättespännande.  

Mer om Lena Maria Vendelius

Ålder: 53.

Bor: Jönköping.

Familj: Maken Patrik Vendelius och katten Ferdinand.

Gör: Föreläsare, sångerska, konstnär, författare och blivande samtalsterapeut.

Aktuell: Uppträdde nyligen på Visa vägen-galan. Driver en nyöppnad butik i hemstaden Jönköping där hon säljer svensk design, hemslöjd och fairtrade-produkter.

Lena Maria tror att det finns flera sätt att hitta glädje i livet, även om man inte har fått de bästa förutsättningarna, och lyfter fram ett par nycklar.

– Jag tror att det är viktigt att vara sin egen bästa vän och se att du är bra som du är. Inventera dina egna resurser och ta vara på dem i stället för att tänka på det du inte har. 

”Det är lätt att bli avundsjuk på andra, men alla har möjlighet att leva ett rikt liv som är till glädje både för sig själv och andra. I Sverige har vi en enorm frihet att förverkliga våra drömmar jämfört med människor i många andra länder”, säger Lena Maria Vendelius.

En måldriven person

Själv drömmer hon om att göra mer för människor som behöver hjälp i världen, något som hon redan gör genom sin stiftelse, Lena Marias vänner. 

– Jag skulle också vilja bli bättre på att njuta av nuet. Jag är väldigt måldriven, men vill njuta mer av vägen till målet. 

Hösten 2021 uppträdde Lena Maria från scenen då Visa vägen-priset, som delas ut till arbetsgivare och eldsjälar som gjort skillnad för en mer inkluderande arbetsmarknad, delades ut. Förutom att sjunga talade Lena Maria även om att alla människor har något att ge. 

Vad skulle du vilja säga till arbetsgivare som inte ser potentialen i eller vill anställa personer med funktionsnedsättning? 

– Personer med funktionsnedsättning måste ibland avstå från att göra saker när de växer upp, men det gör ofta att de blir väldigt bra på det de kan göra. Hittar man en person med rätt kompetens så får man därför oftast en väldigt lojal och hängiven person med hög kompetens. 

Hur kommer det sig, tror du, att personer med funktionsnedsättning har så svårt att komma in på arbetsmarknaden?

– Jag tror att en vanlig orsak är att arbetsgivare har för lite kunskaper om att anställa personer med funktionsnedsättning. Och i dagens samhälle, när allt ska gå så snabbt, tar man sig inte heller tid att ta reda på mer. 

Lena Marias tre tips: Så bemöter du personer med funktionsnedsättning

1

Förutsätt inte att personer med funktionsnedsättning behöver hjälp, men fråga gärna om du kan hjälpa till. Jag blir ofta tillfrågad om jag behöver hjälp och oftast är det enklare för mig att göra det själv. Men om man inte frågar kan man inte veta.

2

Behandla alla människor med respekt. Alla människor är olika och alla ska få plats i samhället. Varje människa har ett okränkbart värde.

3

Kom ihåg att alla har något att ge, även personer med funktionsnedsättning.

Ladda ner undersökningen

Ladda ner undersökningen

Processing of personal data

Samhall AB is the personal data controller in relation to all personal data collected when contacting us via the contact form on our website. By clicking on “I consent to the processing of my personal data by Samhall. Click here to read more.” you are giving Samhall permission to process your personal data. 

Which personal data does Samhall collect and for which purposes?

The personal data we collect include: your name, e-mail address, telephone number, company/business, city of operation, as well as any information you provide in the body of the message.

These personal data are collected to ensure that the most suited person from our team contacts you to assist with your query.

Your rights

You can withdraw your consent at any time, which means that Samhall is no longer allowed to process you personal data to contact you; you can also exercise your other rights:

 • You have the right to certain information regarding the ongoing processing of your personal data as well as access to these data.
 • Rectifications. You have the right to rectify incorrect or incomplete information about yourself.
 • The right to erasure (“the right to be forgotten”). In some cases, you have the right to request the deletion of your personal data or restrict the use of said information. However, there may exist certain legal obligations that prevent us from immediately deleting parts of the data. These obligations may come from accounting, tax or other legislation.
 • Upon request, you have in some cases the right to obtain and transfer some of your personal data to another personal data controller.

Where is your data processed and who is it shared with?

Your personal data is shared with companies outside the EU for e-mail management. For transfers outside the EU, data processing is based on standard EU contract clauses and we undertake all legal, technical and organisational measures within reason to ensure that data is handled securely and at an adequate level of protection. Furthermore, your personal data may be shared with suppliers to Samhall with the purpose of contacting you.

Complaints and personal data protection officers

If you believe that we have acted improperly in regard to your personal data you have the right to contact the Swedish Authority for Privacy Protection with a formal complaint.
We have appointed a data protection officer to ensure that we process your personal data in a transparent, appropriate and legal manner at all times. You can contact our data protection officer at the following:

Samhall AB
Data Protection Officer
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Phone number 020 – 572 572
E-mail address: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt formulär för synpunkter på & frågor om Samhall på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer vilken ort ärendet gäller och om du anger personuppgifter i meddelandet. Om du inte anger en viss personuppgift samlas den inte in.  

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna ta emot och hantera dina synpunkter och för att vid behov kunna kontakta dig. Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet.  

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att kunna kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in för att kunna skicka Story till dig. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, adress och vilken relation du har till Samhall.

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna skicka Story till dig, antingen digitalt eller i print och kommer sparas så länge du fortfarande prenumererar på Story.

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att skicka Story till dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka epost till dig. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att skicka ut och administrera hanteringen av Story.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

 • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
 • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
 • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
 • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se