Lena Maria Vendelius lärde sig att simma redan som treåring. När hon var 18 år vann hon två VM-guld och slog dubbla världsrekord.
Sedan fortsatte framgångarna.
På meritlistan finns såväl deltagande i Paralympics i Seoul 1988 som ett sångframträdande på invigningen av Paralympics i Nagano 1998. Efter simkarriären satsade Lena Maria nämligen stort på sång och studerade vid Stockholms Kungliga Musikhögskola. Sedan dess har hon släppt drygt 50 skivor, turnerat över stora delar av världen och belönats med medalj av Kungen, för sin ”framstående gärning som artist och idrottskvinna samt som förebild för människor med handikapp inom och utom Sverige”.
Det är en meritlista som imponerar, minst sagt. Ännu mer imponerande är det om man tar hänsyn till att Lena Maria kom till världen utan armar och med ett ben som är hälften så långt som det andra. Ingen vet varför hon föddes så, och Lena Maria har aldrig varit bitter över sina fysiska begränsningar.
– Det är klart att det är mycket enklare att ha armar, men å andra sidan har jag fått göra mycket tack vare att jag är annorlunda. Jag ser det som en tillgång, något som har hjälpt mig att nå mina mål.
En uppskattad föreläsare
Enligt Lena Maria finns det flera orsaker till att hon har förmågan att se så ljust på tillvaron. Som att hon har en positiv grundsyn sedan födseln och en trygg uppväxt. Föräldrarna gav Lena Maria tid och frihet att hitta egna sätt att göra saker på och hon lärde sig därför tidigt att vara kreativ och att använda fötterna och munnen till sådant som andra gör med händerna. I dag klarar hon det mesta i vardagen på egen hand, som att köra bil, tanka, klä på sig och laga mat.
– När jag gick i trean kom jag hem från skolan och berättade att jag skulle bli sjuksköterska. ”Vad roligt, du kommer att bli en jättebra sjuksköterska”, sa mamma. Senare insåg jag att det aldrig skulle gå, för jag tror inte det är många som vill ha en spruta av en sjuksköterska som använder fötterna, men jag är glad att mina föräldrar lät mig drömma fritt och upptäcka mina begränsningar på egen hand.
Vid sidan av sångkarriären är Lena Maria även konstnär och författare. Hon har skrivit tre böcker om sitt liv, bland annat debutboken ”Fotnoter” som har översatts till 14 språk. Hon är också en uppskattad föreläsare. Ett av de mest prestigefyllda uppdragen var när hon talade för ansedda Ted Talks 2009.
– Det var jättehäftigt. Det kändes nästan overkligt att gå runt där bland alla kända människor. Det roligaste var att jag fick träffa Hans Rosling. Mitt tal handlade om att vi kan så mycket mer än vi tror om vi tar vara på våra möjligheter.
Lena Maria säger att hon älskar måndagar och har alltid haft mycket i kalendern, men när coronapandemin slog till blev plötsligt alla turnéer och framträdanden inställda. Hon bestämde sig då för att skapa en digital sångkurs, som så småningom ledde till idéer om fler kurser.
– Den vanligaste frågan jag får är hur jag kan vara så glad trots min situation. Därför planerar jag en kurs i hur man väljer livsglädje. Jag vill även kunna erbjuda enskilda samtal, så nu håller jag på att utbilda mig till samtalsterapeut. Det är jättespännande.
Mer om Lena Maria Vendelius
Ålder: 53.
Bor: Jönköping.
Familj: Maken Patrik Vendelius och katten Ferdinand.
Gör: Föreläsare, sångerska, konstnär, författare och blivande samtalsterapeut.
Aktuell: Uppträdde nyligen på Visa vägen-galan. Driver en nyöppnad butik i hemstaden Jönköping där hon säljer svensk design, hemslöjd och fairtrade-produkter.
Lena Maria tror att det finns flera sätt att hitta glädje i livet, även om man inte har fått de bästa förutsättningarna, och lyfter fram ett par nycklar.
– Jag tror att det är viktigt att vara sin egen bästa vän och se att du är bra som du är. Inventera dina egna resurser och ta vara på dem i stället för att tänka på det du inte har.
En måldriven person
Själv drömmer hon om att göra mer för människor som behöver hjälp i världen, något som hon redan gör genom sin stiftelse, Lena Marias vänner.
– Jag skulle också vilja bli bättre på att njuta av nuet. Jag är väldigt måldriven, men vill njuta mer av vägen till målet.
Hösten 2021 uppträdde Lena Maria från scenen då Visa vägen-priset, som delas ut till arbetsgivare och eldsjälar som gjort skillnad för en mer inkluderande arbetsmarknad, delades ut. Förutom att sjunga talade Lena Maria även om att alla människor har något att ge.
Vad skulle du vilja säga till arbetsgivare som inte ser potentialen i eller vill anställa personer med funktionsnedsättning?
– Personer med funktionsnedsättning måste ibland avstå från att göra saker när de växer upp, men det gör ofta att de blir väldigt bra på det de kan göra. Hittar man en person med rätt kompetens så får man därför oftast en väldigt lojal och hängiven person med hög kompetens.
Hur kommer det sig, tror du, att personer med funktionsnedsättning har så svårt att komma in på arbetsmarknaden?
– Jag tror att en vanlig orsak är att arbetsgivare har för lite kunskaper om att anställa personer med funktionsnedsättning. Och i dagens samhälle, när allt ska gå så snabbt, tar man sig inte heller tid att ta reda på mer.
Lena Marias tre tips: Så bemöter du personer med funktionsnedsättning
1
Förutsätt inte att personer med funktionsnedsättning behöver hjälp, men fråga gärna om du kan hjälpa till. Jag blir ofta tillfrågad om jag behöver hjälp och oftast är det enklare för mig att göra det själv. Men om man inte frågar kan man inte veta.
2
Behandla alla människor med respekt. Alla människor är olika och alla ska få plats i samhället. Varje människa har ett okränkbart värde.
3
Kom ihåg att alla har något att ge, även personer med funktionsnedsättning.