Hoppa till innehåll Hoppa till huvudmeny
Samhall

Drömmen om ett normalt liv

Att ha ett jobb har varit livsförändrande. Så beskriver tvillingarna Pontus och Linus Nilsson, som båda har ett medfött hjärtfel, värdet av att få chansen och komma in i arbetslivet. 
– Det här Samhall-jobbet har betytt väldigt mycket för oss, säger Linus. 

Linus står med sin bror Pontus framför den inglasade kafédisken och kikar på de prydligt uppradade bakverken. 

Det är folktomt i lokalen i den stora gallerian i en förort söder om Stockholm, ingen kö och varje bord är omringat av lediga stolar. 

I coronatider är det inga problem att ta lång tid på sig att fundera kring fikavalet. Pontus passar på att fråga biträdet om vilken bakelse hon hade rekommenderat till fikat. 

Bild på tvillingarna Linus och Pontus som sitter lutade över ett bord. De har båda två glasögon och bär svarta tröjor.
Tvillingarna Linus (t.v) och Pontus Nilsson arbetar på dagligvaruhandlaren Coops stora lager i Stockholm och packar varor till de kunder som handlat matkassar på nätet.

– Kokosbollarna är extra stora och saftiga i dag, lovar kvinnan och håller upp den rostfria kökstången för att signalera att hon är redo att ta beställningen.

– Javisst, en kokosboll är aldrig fel. Men jag nöjer mig med kaffe. Tack för ditt tips, svarar Pontus och bockar med huvudet. 

Alla som träffar Pontus och Linus slås av deras varma, lugna och artiga bemötande. Vid första anblick är tvillingarna som vilka 27-åringar som helst. Men under ytan döljer sig en annorlunda berättelse. 

När Pontus och Linus föddes upptäckte läkarna ett medfött genetiskt hjärtfel som heter Långt QT1-syndrom (LQTS). Det är en hjärtsjukdom som beror på en elektrisk störning i hjärtats muskelceller. För många som bär på sjukdomen innebär det aldrig några symtom. Men för Pontus och Linus och andra kan man få snabb hjärtrytm som kan leda till yrsel och svimning.

Även deras pappa och syster har samma ärftliga hjärtsjukdom. Alla har en så kallad ICD (implantable cardioverter defibrillator) inopererad, som kan likställas med en avancerad pacemaker och fungerar som en hjärtstartare vid livshotande situationer.  

Pontus tycker att det känns skönt att fler i familjen har samma hjärtproblem, för då har han någon att prata med och som kan stötta.

– Hade jag haft det själv hade det varit tråkigt. Det är skönt att veta att jag inte är själv i det här jobbiga utan att brorsan finns där att vända sig till om jag vill snacka om något känns konstigt, säger Pontus.

Hjärtsjukdomen gör att de ibland känner sig illamående, som när man blir sjösjuk. 

– När det blir så kan jag bara säga till Pontus att nu händer det här igen, så jag går undan lite för att vila. Då nickar han bara förstående, det är en trygghet, säger Linus.

Jobbet betyder mycket

Till vardags jobbar bröderna på dagligvaruhandlaren Coops stora lager i Stockholm och packar varor till de kunder som handlat matkassar på nätet. Tack vare Samhall har de sedan fyra år tillbaka ett jobb.

– Vi hamnade på Samhall efter att vi fick ett tips av en bekant som berättade om vad de gjorde. Det var något av de bästa beslut vi har tagit, säger Linus och fortsätter:

– Det är ett kul jobb att plocka varor. Både min och Pontus arbetssituation har förändrats med tiden. Nu lär jag exempelvis ut nyanställda hur de gör arbetet, det är en rolig variation. De nya arbetsuppgifterna är väl en gest som betyder att vi gör ett bra jobb. 

Porträttbild på Pontus visar upp sin tatuering på högerarmen. Linus tittar på den.
Linus och Pontus är till synes lika utseendemässigt. Enligt dem själva är det tatueringarna som är en av de stora avgörande detaljerna dem emellan. ”Tatueringarna är ett sätt att vara personlig. Vi har många som är olika, men några likadana också”, säger Pontus och visar upp sina tatueringar på armarna. 

Innan anställningen genom Samhall var det väldigt svårt för tvillingarna att få ett jobb på grund av deras hjärtfel. 

– Vi sökte minst tio jobb i veckan tidigare utan resultat. Det berodde på att vi var alltid var tvungna att uppge att vi har ett hjärtfel och vad det betyder. Så fort de har läst det får man tillbaka: ”tack för din ansökan, men tyvärr vågar vi inte ta i de bitarna”. Då kände jag mig ledsen, säger Pontus. 

Man måste börja ge folk som oss en chans i arbetslivet.

Pontus Nilsson

Linus nickar igenkännande. 

– Det var en väldigt frustrerande tid. Bara för att vi har det vi har så ska vi inte få en chans och visa att vi klarar av det ändå? 

Vad är det bästa med att jobba med sin bror?

– Det absolut bäst med att ha en tvillingbror på samma arbetsplats är att ha någon nära som vet hur man ska agera om det värsta skulle hända – att jag svimmar. Händer det någonting så skulle Pontus veta exakt vad han ska göra, säger Linus.

– Så om han svimmar måste jag först och främst ringa ambulans och kolla allmänläget. Vi har lärt oss genom åren att lyssna på hur våra kroppar fungerar, berättar Pontus.

Hur påverkar hjärtsjukdomen er i vardagen? 

– Blir jag för glad eller arg så kan det bli problem. Vi får helt enkelt lära oss hålla de starka känslorna och stress i styr, så att vi inte svimmar. För det är väldigt farligt, säger Linus.

Tvillingarna och Sveriges viktigaste fika

Under året har Pontus och Linus med jämna mellanrum dykt upp med röd kaffemoped på olika platser i Stockholm city. Tillsammans har de stått bakom spakarna på kaffemaskinen för att servera kaffe till de gäster som bjudits in för en pratstund under Samhall-parollen Sveriges viktigaste fika.

 

Läs mer om tvillingarnas extraknäck här.

Fördomar i skolan

Hjärtsjukdomens farliga baksidor har lett till att de båda lätt uppfattas som lugna i sitt bemötande. Samtidigt leder det till att många vardagsaktiviteter och arbetsuppgifter måste göras lite långsammare, jämfört med en normalfungerande kollega.

– Som att städa ett golv. Det kanske tar en kvart för en ”vanlig person” – men för oss kanske det tar två-tre timmar att få det klart, eftersom vi behöver ta flera pauser och vila. Vissa dagar kanske jag behöver vila lite mer än andra, säger Pontus.  

Linus har haft fler problem med sitt hjärta än de övriga i familjen. Under 2008 var han borta ett halvår från skolan.

– Läkarna kunde inte kunde hitta felet på varför jag mådde så dåligt. Då fick jag också en ICD inopererad och sen kunde jag till slut komma tillbaka till skolan igen. 

Pontus och Linus står lutade över ett metallräcke. Bakgrunden är orange.
Pontus och Linus trivs med att arbeta tillsammans.

Tiden i skolan kantades mycket av fördomar kopplat kring deras sjukdom, berättar Pontus.

– Vi fick inte vara med på skolidrotten. Då brukade folk säga att vi bara avstod för att vi var lata. Det var tråkigt att höra eftersom vi mer än någonting annat hade velat vara med och sporta som alla andra klasskompisar. 

– Jag minns att jag kom hem från skolan och berättade för mamma att jag drömde om att bara få vara som alla andra och spela fotboll, säger Pontus. 

Samtal skapar förståelse

Att som ung få höra att man inte passar in, det sätter så klart djupa spår.

Även om skolgången är över sedan många år tillbaka så uppkommer fördomarna titt som tätt. 

– Nya kollegor kan ha svårt att förstå hur vi fungerar i början. Men när jag väl har förklarat för dem om vårt hjärtproblem då kan de fatta läget, säger Pontus. 

Hur önskar ni att folk hade bemött er? 

– Att vi inte är mindre värda utan i stället precis som de är. Vi är lika betydelsefulla på arbetsplatsen som en vanligt fungerande kollega, säger Linus. 

Vad måste till tror ni för att det ska bli en förändring i samhället? 

– Man måste börja ge folk som oss en chans i arbetslivet. Vi som är sjuka behöver få arbete för att växa som personer och må bra. Det är bättre att vara nyfiken och fråga oss om de undrar något, än att gå runt och gissa hur vi är och tro massa saker som inte är sanna. Det händer alldeles för ofta tyvärr. Jag är inte rädd för att berätta om min sjukdom, säger Pontus.

Mer om tvillingarna

Namn: Linus Nilsson

Ålder: 27 år

Arbetsuppgifter: Arbetar tillsammans med brodern Pontus på dagligvaruhandlaren Coops stora lager i Stockholm och packar varor till de kunder som handlat matkassar på nätet. Har även ansvar för att lära nyanställda arbetet.

Gör på friden: Följer hockey och favoritlaget Hammarby. Spela tv-spel, fota, matlagning.

Drömmer om: Vill bli internlärare på Samhall eller växa inom företaget. Djurarbete, volontärarbete, foto och reception hade varit superkul.

 

Namn: Pontus Nilsson

Ålder: 27 år

Arbetsuppgifter: Arbetar tillsammans med Linus på dagligvaruhandlaren Coops stora lager i Stockholm och packar varor till de kunder som handlat matkassar på nätet. Är även Teamledare.

Gör på fritiden: Titta på fotboll, se favoritlaget Hammarby och spela tv-spel.

Drömmer om: Drömmer om att ha ett normalt liv, må bra och leva med sjukdomen trots riskerna. Hoppas att få ha ett jobb utanför Samhall i framtiden. Någonting med djur eller där man får möta människor skulle vara kul.

Ladda ner undersökningen

Ladda ner undersökningen

Processing of personal data

Samhall AB is the personal data controller in relation to all personal data collected when contacting us via the contact form on our website. By clicking on “I consent to the processing of my personal data by Samhall. Click here to read more.” you are giving Samhall permission to process your personal data. 

Which personal data does Samhall collect and for which purposes?

The personal data we collect include: your name, e-mail address, telephone number, company/business, city of operation, as well as any information you provide in the body of the message.

These personal data are collected to ensure that the most suited person from our team contacts you to assist with your query.

Your rights

You can withdraw your consent at any time, which means that Samhall is no longer allowed to process you personal data to contact you; you can also exercise your other rights:

  • You have the right to certain information regarding the ongoing processing of your personal data as well as access to these data.
  • Rectifications. You have the right to rectify incorrect or incomplete information about yourself.
  • The right to erasure (“the right to be forgotten”). In some cases, you have the right to request the deletion of your personal data or restrict the use of said information. However, there may exist certain legal obligations that prevent us from immediately deleting parts of the data. These obligations may come from accounting, tax or other legislation.
  • Upon request, you have in some cases the right to obtain and transfer some of your personal data to another personal data controller.

Where is your data processed and who is it shared with?

Your personal data is shared with companies outside the EU for e-mail management. For transfers outside the EU, data processing is based on standard EU contract clauses and we undertake all legal, technical and organisational measures within reason to ensure that data is handled securely and at an adequate level of protection. Furthermore, your personal data may be shared with suppliers to Samhall with the purpose of contacting you.

Complaints and personal data protection officers

If you believe that we have acted improperly in regard to your personal data you have the right to contact the Swedish Authority for Privacy Protection with a formal complaint.
We have appointed a data protection officer to ensure that we process your personal data in a transparent, appropriate and legal manner at all times. You can contact our data protection officer at the following:

Samhall AB
Data Protection Officer
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Phone number 020 – 572 572
E-mail address: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt formulär för synpunkter på & frågor om Samhall på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer vilken ort ärendet gäller och om du anger personuppgifter i meddelandet. Om du inte anger en viss personuppgift samlas den inte in.  

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna ta emot och hantera dina synpunkter och för att vid behov kunna kontakta dig. Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet.  

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter eller begära någon av dina andra rättigheter

  • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
  • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
  • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
  • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att kunna kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in för att kunna skicka Story till dig. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, adress och vilken relation du har till Samhall.

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna skicka Story till dig, antingen digitalt eller i print och kommer sparas så länge du fortfarande prenumererar på Story.

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att skicka Story till dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

  • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
  • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
  • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
  • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka epost till dig. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte att skicka ut och administrera hanteringen av Story.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

  • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
  • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
  • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
  • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se

Personuppgiftsbehandling

Samhall AB är personuppgiftsansvarig för de personuppgifter vi samlar in när du kontaktar oss via vårt kontaktformulär på vår hemsida. Genom att klicka i ” Jag accepterar Samhalls behandling av mina personuppgifter, för att läsa mer klicka här” godkänner du Samhalls behandling av dina personuppgifter.

Vilka personuppgifter Samlar Samhall in för vilket syfte

De personuppgifter vi samlar in är namn, epost, telefonnummer företag/verksamhet, vilken ort du är verksam och om du anger personuppgifter i meddelandet. 

Dessa personuppgifter samlas in för att vi ska kunna tillse att rätt person hos oss kontaktar dig för att hjälpa dig med ditt ärende.  Uppgifterna kommer att raderas senast ett år efter att du skickat in ärendet. 

Rättigheter

Du kan när som helst dra tillbaka ditt samtycke, vilket innebär att Samhall inte längre får behandla dina personuppgifter för att kunna kontakta dig, eller begära någon av dina andra rättigheter

  • Du har rätt till viss information avseende pågående behandling av dina personuppgifter liksom tillgång till dessa.
  • Rättelse. Du har rätt att korrigera felaktig eller icke-komplett information om dig själv.
  • Rätt att bli raderad (”rätten att bli bortglömd”). Du har i vissa fall rätt att begära radering av dina personuppgifter eller begränsa användningen av personuppgifterna. Det kan dock finnas legala skyldigheter som hindrar oss från att omedelbart radera delar av data. Dessa skyldigheter kan komma från bokförings-, skatte- eller annan lagstiftning.
  • På begäran har du i vissa fall rätt att få ut och rätt att överföra vissa av dina personuppgifter till annan personuppgiftsansvarig.

Var behandlas din data och med vem delas den

Dina personuppgifter delas med företag utanför EU för att kunna skicka och administrera eposthantering. Vid överföring utanför EU baseras behandlingen på EU:s standardavtalsklausuler och vi vidtar alla rimliga legala, tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att data hanteras säkert och med en adekvat skyddsnivå. Vidare kan dina personuppgifter delas med leverantörer till Samhall med syfte kontakta dig.

Klagomål och personuppgiftsombud

Om du anser att vi förfarit felaktigt i fråga om dina personuppgifter har du rätt att vända dig med klagomål till Integritets­skydds­myndigheten.

Vi har utsett ett dataskyddsombud för att se till att vi hela tiden behandlar dina personuppgifter på ett öppet, korrekt och lagligt sätt. Du kan kontakta vårt dataskyddsombud på följande sätt:

Samhall AB
Dataskyddsombudet
Box 27705
115 91 STOCKHOLM
Telefon: 020 – 572 572
E-post: dataskydd@samhall.se