Den senaste tiden har en lysande röd kaffemoped med jämna mellanrum dykt upp på olika platser i Stockholm city. Bakom spakarna på kaffemaskinen har tvillingarna Pontus och Linus Nilsson med säker hand serverat kaffe till de gäster som bjudits in för en pratstund om hur vi tillsammans kan bidra till ett mer inkluderande arbetsliv under parollen Sveriges viktigaste fika.

Bild på Pontus och Linus förbereder kaffet till samtalet. De står vid en röd liten bil.
Pontus och Linus förbereder kaffet till samtalet.

– Vi har fått äran att hjälpa Samhall och har fått gå en kurs i hur man gör kaffe. Så nu har vi serverat kaffe eller espresso eller vad de här viktiga gästerna har velat ha, säger Pontus Nilsson.
I vanliga fall jobbar tvillingarna på Coop, där de är en del av en grupp Samhallmedarbetare som packar varor till de matkassar som kunderna köpt online. Killarna trivs bra med sitt jobb, men det här med att göra kaffe har givit mersmak.
– Det har faktiskt varit roligt med lite omväxling, säger Linus Nilsson.

Vi blir jätteglada när folk säger att vi gjort gott kaffe.

Linus Nilsson

Hans bror är inte sen att haka på.
– Vi är ganska framåt av oss så det har varit kul att lära sig något nytt. Sen har vi fått nya bekantskaper och lärt oss mycket när vi lyssnat på samtalen, säger Pontus Nilsson.

Han berättar att det har varit en hel del prat om politik men också om Samhall och varför det är så viktigt att Samhall finns.
Tvillingarna har båda två ett medfött hjärtfel som har inneburit att de har haft svårt att komma in i arbetslivet. Men tack vare Samhall har de nu både jobb och extraknäck.
Fast, än så länge har de inte riktigt lärt sig att göra vackra mönster i skummad mjölk.
– Det sägs att man behöver göra 1 000 koppar latte för att lära sig att göra såna där snirkliga mönster, så där har vi en bit kvar, säger Pontus.
– Men ändå, vi blir jätteglada när folk säger att vi gjort gott kaffe, avslutar Linus.