Det fanns en tid när det gick att anmäla sin mobiltelefon som skadad utan att behöva skicka in den, man fick bara pengar i handen för att köpa en ny. Skånska entreprenörerna Christian Jansson och Patrik Zalewski insåg att detta system hade stor risk att överutnyttjas och att det ledde till ett både ekonomiskt och resursmässigt slöseri. 2012 erbjöd de sig därför att ta in telefonerna, besiktiga dem och laga dem som kunde lagas. Grunden till Giab eller Godsinlösen Nordic AB var lagd. Ryktet spred sig och när en elektronikbutik brann fick Giab i uppdrag att renovera och sälja det som kunde lagas började resan till det som sedan blivit dagens prisbelönta och börsintroducerade hållbara verksamhet. Genom uppdrag från företag som Cdon, Ikea, Bauhaus, Babyshop och många fler omsätter de i dag nära 175 miljoner kronor. 

Men även Samhall är en del av företagets framgångsresa. Inne i en av Giab:s lokaler i Staffanstorp, ett par mil söder om Lund, står rader av elektronikprodukter – datorer, kaffemaskiner, grillar och hemelektronik. Här hamnar exempelvis Cdon:s returer och försäkringsärenden likväl som utrangerade datorparker från företag som köpt nytt. Avdelningen heter officiellt ”Hållbar IT”, gänget som jobbar där kallar den för Tomteverkstan. Grejerna kollas, lagas och skickas ut för försäljning. Hopplösa fall kasseras eller används som reservdelar. Företagsdatorerna ”nollas”. 

Det är ofta bra saker som vi återbrukar. Jag är förvånad över att så fina saker kan slängas.

Alexander Eriksson, medarbetare på Samhall
Medarbetaren Alexander står vid ett bord och mekar med en robotdammsugare. Han tittar in i kameran.
Samhall-medarbetaren Alexander Eriksson är riktigt duktig på robotar. Trasiga robotdammsugare hamnar därför ofta på hans bord.

Samhallmedarbetaren Alexander Eriksson sitter med tre robotdammsugare i olika faser av demontering runt sig. Just robotar är hans favoriter.

– Jag är en så kallad högfungerande autist. Vi blir väldigt duktiga på vissa saker och jag är riktigt bra på robotar, säger han.

Riktigt bra på sin grej är också Mirsat Murjin, som kom hit som cykelreparatör för över fem år sedan, då som den förste Samhall-medarbetaren. Han hade slitit ut sina axlar i jobbet som montör av vindrutor, men kunde plocka fram kunskaperna han hade fått som cykelmekaniker från livet i Bosnien. Hösten 2021 var han inblandad i ett svårslaget rekord när en cykel han renoverat såldes för 110 000 kronor.

Mirsat Murjin sitter och mekar med en cykel i en verkstad. Han tittar in i kameran samtidigt som han torkar händerna med en trasa.
Mirsat Murjin var den förste Samhall-medarbetaren som kom till Giab efter att han axlar slitits ut. Här får han bland annat nytta av sina erfarenheter från jobbet som cykelreparatör i Bosnien.

Återbrukar produkter

I dag hanteras runt tusen enheter per dag hos Giab. 100–200 av dem är mobiltelefoner. De som inte returneras till kunderna säljs på plattformar som Tradera och Blocket, i Giab:s egna digitala kanaler eller i företagets fysiska butik Returhuset.

– Det är ofta bra saker som vi återbrukar. Jag är förvånad över att så fina saker kan slängas, säger Alexander Eriksson.

I sin marknadsföring berättar Giab att deras jobb är ”halva lösningen på klimatkrisen”. Affärsområdeschef Jon von Knorring förklarar hur.

– Om man tittar på de åtgärder som behövs för att lösa klimatkrisen är ena halvan att bättre ta tillvara på jordens resurser. Vi bidrar till att minska resursslöseriet, säger han.

En viktig del i företagets arbete är att varje kvartal lämna en redovisning till kunderna om hur stort koldioxidutsläpp de besparat jorden genom att återbruka sina produkter hos GIAB – siffror de kan använda i sina hållbarhetsrapporter.

Jon von Knorring står framför några kylskåp. Han håller i en elskoter som ena benet lutas mot.
Jon von Knorring är affärsområdeschef på Godsinlösen Nordic AB.

Skapar social hållbarhet

Samhalls bidrag är viktigt för Giab och innefattar även affärsutveckling.

– Vi har en nära dialog och har ett partnerskap där vi försöker hitta affärer tillsammans eftersom även Samhall är engagerat i hållbarhet, säger Jon von Knorring.

Samtidigt ökar även Samhalls medarbetare flexibiliteten hos Giab.

– Dels genom en flexiblare bemanning, dels genom att vi kan testa olika produktionslinjer, säger han.

Ibland dyker det också upp sällsynta kunskaper hos Samhall-medarbetarna.

– Kompetens som varken vi eller individen kände till. Det kan röra sig om en person som kan programmera på ett sätt som utvecklar våra plattformar eller människor som löder kretskort på ett sätt vi inte kan hitta någon annanstans, säger Jon von Knorring.

Samarbetet med Samhall skapar också social hållbarhet eftersom människor som står långt från arbetsmarknaden nu ges chansen till jobb. Vilket bidrog till att ge Giab skjuts när företaget som ett av de första i Sverige erhöll Nasdaq Green Equity Designation, en utmärkelse som ges till företag vars omsättning till minst 50 procent kan ses som ”grön” eller uppfyller andra hållbarhetsparametrar. Giab nådde hela 96 procent.

Vi har en nära dialog och har ett partnerskap där vi försöker hitta affärer tillsammans eftersom även Samhall är engagerat i hållbarhet. 

Jon von Knorring, affärsområdeschef på Giab
Porträtt på Nicklas Carlsson som hänger kläder på en provdocka.
Nicklas Carlsson jobbar med att fotografera och lägga ut produkter på Tradera och Blocket. Hans arbete har varit så framgångsrikt att han nu fått anställning på Giab.

I dag jobbar ett tiotal Samhallmedarbetare på Giab. Dessutom har sex personer tagit steget över och anställts direkt av Giab genom åren. De berättar om utvecklande arbetsuppgifter och glädjen över att få bidra till ett hållbart samhälle.

Nicklas Carlsson har nyligen tagit steget över från Samhall till Giab.

– Att vi hjälper människor och företag att skapa en hållbar värld smittar av sig härinne. Det skapar en stämning där alla hjälper varandra, säger han.