Efter tre år som verksamhetschef på Erikshjälpen i Kristianstads ville Dan Åstedt driva en egen second hand-butik med ideell inriktning. Hans insikter sa honom att Barncancerfonden borde vara den bästa förmånstagaren. 
– Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn och ligger människor nära om hjärtat. Det gäller både de som handlar och de som skänker, säger han. 
Dan Åstedt bestämde sig för att 100 procent av överskottet skulle gå till Barncancerfonden. Det kan låta för bra för att vara sant, vilket också Barncancerfonden tyckte. Först efter flera påminnelser fick han svar. 
– De tyckte det lät lite skumt att en privatperson ville starta en butik och skänka bort hela vinsten. Jag förklarade att jag inte behövde tjäna några stora pengar, att jag inte kan göra mer än att äta mig mätt. Dessutom, om jag skänkte 50 procent skulle alla bara prata om vad de andra 50 procenten går till, säger han. 

Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand.
Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand
Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand

Kontaktades av Samhall

Snart var Dan Åstedt och Barncancerfonden överens. En butik på 1 100 kvadratmeter öppnades i Vilans affärsområde i Kristianstad.  
Den fick det lätt tungvrickande namnet Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand efter delägaren Maja Lind. 
Att driva en Second hand-butik är en personalslukande verksamhet. Ett par tusen artiklar hanteras varje dag – de ska tas emot, lagas eller tvättas. Butiken vill dessutom ge bra service till kunderna.  
En dag kontaktades Dan Åstedt av Samhalls Kristianstad-kontor. Det gällde möjligheten att ta emot praktikanter. Tjänstemännen Lina Svenningsen och Lotta Frick bjöds in till butiken. Det klickade direkt.  
– Vår tanke var att secondhand-butiker skulle passa våra medarbetare. Det stämde, men det visade sig också att Dan hade koll på hur man skapar lämpliga uppgifter för människor med funktionsnedsättningar, säger Lina Svenningsen. 
Dan Åstedt fick en kandidat med detsamma. 
– De kloka damerna från Samhall förstod vad jag sökte och förklarade att de hade en klockren person till oss, säger Dan Åstedt. 

Anställdes efter tre månader

Lizbeth Nilsson på Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand.
Lizbeth Nilsson trivs med arbetsuppgifterna på Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand: ”Det är som julafton varje gång när man öppnar en låda eller påse som lämnats in.”

Kandidaten var Lizbeth Nilsson, som jobbat på Samhall sedan 2018. Hon hade drivit taxiföretag och jobbat på restaurang. Men för drygt 20 år sedan fick hon en stroke. Den 2 oktober kom hon ut till Majas Secondhand. En lyckträff för både Lizbeth Nilsson och Dan Åstedt.  
– Jag fick börja jobba i gåvoinlämningen där vi tar om hand om de saker som folk lämnar in. Där trivs jag jättebra och här finns en stor förståelse för att man inte kan göra allt. Dessutom är jobbet är roligt. Jag gillar kundmötet och det är som julafton varje gång när man öppnar en låda eller påse som lämnats in. Ofta får man en nostalgitripp av att se saker man känner igen, säger Lizbeth Nilsson.  
Dan Åstedt insåg att han hade gjort ett fynd. 
– Lizbeth är väldigt social, hon passar perfekt i inlämningen. Så jag fick in en duktig medarbetare som jag troligen inte hade hittat på någon annan väg. Samhall hade gjort ett riktigt bra förarbete, säger han. 
Tre månader efter sin entré i butiken anställdes Lizbeth. Som vanligt vid en övergång från Samhall har både hon och hennes arbetsgivare ett år på sig att avbryta anställningen och Lizbeth kan gå tillbaka till Samhall. 
– Det är en stor trygghet både för mig och arbetsgivaren att jag kan gå tillbaka om något händer eller förändras här. Jag är 60 år och vill inte gå ut i arbetslöshet, säger hon. 

Lizbeth Nilsson

Arbete: Jobbar i inlämningen på Majas Stöd Mot Barncancer Second hand.
Bakgrund: Har bland annat drivit ett taxi-åkeri och jobbat på restaurang.
Lizbeth om risken att köpa för många prylar om man jobbar i en second hand-butik: “Jag gör det inte, jag är 60 år och har ett fullt hem. Till de yngre som ska skapa sitt första hem rekommenderar jag second hand, här finns många fina saker.” 

Fler praktikanter


Lizbeths insatser har banat väg för fler praktikanter från Samhall i butiken. Den första började i mitten av december. 
– Jag hoppas fler kommer hit, vi har ett anställningsbehov eftersom vi växer. Jag tycker att samarbetet med Samhall är fantastiskt bra. Jag berättar vad vi söker och vet att de känner sina medarbetare väl. De vet också att det som är viktigast för mig är att få folk som fungerar i grupp, säger han. 
Dan Åstedts kalkyl om att Barncancerfonden är den bästa förmånstagaren för en butik har för övrigt slagit in. Från den 1 januari–18 december 2023 har butiken sålt drygt 120 000 artiklar och skänkt 773 000 kronor till Barncancerfonden.  

Dan Åstedt, ägare av Majas Stöd Mot Barncancer, står i sin butik.
Dan Åstedt, ägare av Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand: ”Jag tycker att samarbetet med Samhall är fantastiskt bra.”

Dan Åstedt

Bakgrund: Har bland annat varit säljare i dagligvarubranschen, hotellchef, verksamhetschef i Erikshjälpen. 
Fritid: Fotbollstränare sedan 30 år. “Om företagssverige hade tittat på hur vi fostrar ledare inom idrotten hade vi sluppit många dåliga chefer.” 

Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand

Antal anställda: Sju plus ett 20-tal volontärer som jobbar när de har lust.
Verksamhetschef: Dan Åström
Yta: 11 000 kvadratmeter
Vinst: 0 (hela överskottet går till Barncancerfonden)
Dan om namnet: ”Maja var en tidigare kollega som blev delägare och vars namn fick bli butikens namn. Folk sa till mig att Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand var ett för långt namn. Men jag var övertygad, att från nästa dag säger alla ’Majas’. Så blev det.”