Det är full fart på Ica Kvantum Sollefteå. Personalen packar upp varor och ser till att det ser prydligt ut i hyllor och kyldiskar. Morgonens städning är avslutad och skurmaskinen och städvagnen ska ställas undan. I fikarummet går kaffeautomaten varm. Det råder en familjär stämning och alla är trygga med vad de ska göra. Ulf Schön, Ica-handlare, tar en sväng i butiken och hejar på morgonpigga kunder. Han är en profil i stan som de flesta känner igen.

Ulf Schön startade upp Ica Kvantum Sollefteå 2013 och i personalen jobbar nu en samspelt grupp människor med olika bakgrund, vilket bland annat har kommit till i samarbete med Samhall, Försäkringskassan och SFI.

– Jag ser möjligheten i varje individ och tar emot praktikanter och dem som arbetstränar. Vissa blir kvar här hos oss, säger han.

Tilldelades Visa vägen-priset

Hösten 2021 uppmärksammades Ulf Schöns inkluderingsarbete nationellt, då han fick ta emot det prestigefyllda Visa vägen-priset som Årets eldsjäl, ett arbetsmarknadspris som delas ut till personer som gjort skillnad på riktigt. 

– Jag har visat vägen genom att jobba mycket med inkludering på en mindre ort och det fungerar väldigt bra. Jag hoppas det här priset inspirerar fler inom service och dagligvaruhandel att göra samma sak, säger han.

Det ligger i släkten. Både att driva Ica-butik, och den människosyn som Ulf Schön har. När han var 16 år började han jobba för sin pappa som genom sin Ica-butik hade ett samarbete med särskolan på orten. De ungdomarna blev Ulfs arbetskamrater. Kanske är det en förklaring till varför det aldrig varit några konstigheter för honom att fokusera på människors förmåga och att se möjligheter snarare än hinder. Trösklarna är väldigt låga, för Ulf Schön är övertygad om att arbete är ett bra sätt att bryta utanförskap.

–  Det är så här det ska vara, för syns man inte finns man inte, säger han.

Porträtt av Ulf som står i en Ica-butik.

Jag är en stolt samarbetspartner till Samhall och jag ser fram emot att fortsätta utveckla det.

Ulf Schön, Ica-handlare

Ica Kvantum Sollefteå

Ulf Schön har drivit Ica Kvantum i Sollefteå sedan 2013 och här arbetar runt 60 personer. Butiken är viktig i kommunen, inte bara som mataffär, utan också som medarrangör av idrottsarrangemang och andra sociala evenemang vilka engagerar många Sollefteåbor. 2012 fick Ica Kvantum Sollefteå kommuns miljöpris och 2021 certifierade Kiwa den till en miljösmart butik, helt utan anmärkningar.

Har anställt från Samhall

För många år sedan anställde Ulf Schön två personer med funktionsnedsättning och via samarbetet med Samhall fick två personer därifrån anställning för några år sedan.

– Det fungerar jättebra. Alla är hur duktiga som helst och sköter sina jobb. Det är ordning och reda.

Dialogen med Samhall är en tvåvägskommunikation. Ibland kan Ulf Schön höra av sig för att se om det finns någon lämplig person som vill göra praktik, ibland hör Samhall av sig till honom för att kolla om han kan ta emot praktikanter. Dessutom är det Samhalls personal som sköter städningen i butiken. Carola Granlöf och Lars Westerlund är två av butikens Samhall-medarbetare och de trivs väldigt bra.

– Det här är det bästa stället jag varit på. Personalen är helt underbar. Alla är glada och trevliga och vi får den hjälp vi behöver, säger Lars Westerlund.

Hans önskan är att få bli kvar här och göra praktik i butiken. Allt utom kassan och bageriet känns lockande.

Carola Granlöf har städat i butiken i flera år och menar att här finns en mentalitet som skiljer sig från andra arbetsplatser.

– Är det någon som har synpunkter eller vill att vi fixar något särskilt så tar de det direkt med oss i stället för att gå via chefen. Det är bra, säger hon.

Samhall-medarbetarna Carola Granlöf, Lars Westerlund och Ica-handlaren Ulf Schön står och kontrollerar Carolas tvättning av golvet i ica-butiken.
Samhall-medarbetarna Carola Granlöf, Lars Westerlund och Ica-handlaren Ulf Schön: Sedan samarbetet med Samhall inleddes för fyra år sedan har städningen i butiken fungerat utmärkt. Ulf Schön är väldigt nöjd och har en nära dialog med Carola Granlöf och Lars Westerlund när så behövs.

Ett lyckat samarbete

Samarbetet med städningen har blivit enormt lyckat. För fyra år sedan anlitade Ulf Schön en städfirma som han inte alls var nöjd med. Efter att ha fråga runt lite bland andra Ica-handlare som anlitade Samhall tog han kontakt och sedan dess har städningen av butiken fungerat prickfritt.

– Jag är en stolt samarbetspartner till Samhall och jag ser fram emot att fortsätta utveckla det.

Någon egentlig inkluderingsplan finns inte i företaget. Ulf Schön menar att han alltid jobbat så här, det faller sig naturligt och fungerar väldigt bra.

– Jag driver butiken som jag vill att den ska drivas. Jag kanske inte är närvarande här jämt, men jag är alltid delaktig. Jag arbetar tight med ledningsgruppen på fem personer och vi har samma synsätt. Vi är en trygg organisation.

Att kunna ge människor förutsättningar att ta sig in på arbetsmarknaden är en samhällsinsats som Ulf Schön ser som självklar. Carola Söderlind är områdeschef på Samhall i Sollefteå och menar att samarbetet med Ica Kvantum fungerar jättebra.

– Ulf är väldigt bra med alla medarbetare. Han är öppen för allt och alla. Våra medarbetare som städar där uppskattar honom jättemycket. När personer som varit hos oss vill utvecklas så kan vi fråga Ulf om det finns praktikplats och det är aldrig några problem. Vi vill gärna ha fler sådana samarbeten här i stan, säger hon.

Utmaning

Ica Kvantum i Sollefteå hade problem med det städbolag de anlitade tidigare då de inte klarade av att städa enligt önskemål. Ulf Schön bad om referenser från andra Ica-handlare som anlitade Samhall, och fick bara positiva omdömen.

 

Lösning

Samhall erbjöd en skräddarsydd lösning utifrån Ica Kvantums behov, där både rutiner och schema för hur och när städningen skulle utföras togs fram gemensamt.

 

Effekt

Ulf Schön är nöjd med städningen som nu fungerar fläckfritt både ute i butiken och i bakomliggande utrymmen.