En vit skåpbil stannar till utanför lastingången till Samhalls tvätteri i Malmö. Med van hand börjar Samhallmedarbetaren Iuliu Muresanu lasta ur brun- och vitrandiga säckar och kasta över dem i en stor vagn. 

I säckarna ligger smutsiga mikrofiberdukar från Eriks fönsterputs, Sveriges största företag inom fönsterputs. Att det är just deras tvätt i säckarna talar färgen om – alla tvätteriets kunder har egna färgkoder och de randiga säckarna är ett av många smarta sätt som medarbetarna använder för att hålla isär tvätten och säkerställa att rätt kund får tillbaka rätt tvätt. 

Ute på gårdsplanen i försommarsolen står också Marcus Mathiasson, produktionsansvarig för Eriks fönsterputs, region Syd. Han jobbar vanligtvis på företagets kontor i Höganäs, men har just den här junidagen svängt förbi Samhalls tvätteri i industriområdet Bulltofta i Malmö.

Bild på Marcus Mathiasson, han har inget hår på huvudet och mörkt skägg under hakan. Han bär blå tröja med skjortkragen som sticker fram.
Marcus Mathiasson.

Eriks fönsterputs är ett växande företag. För cirka två år sedan behövde de en ny lösning för tvätten av de mikrofiberdukar som används för att putsa fönster. Efter en upphandling påbörjades ett samarbete med Samhalls tvätteri i Malmö.

– Ett av våra viktigaste krav var att leverantören skulle ha tillräckligt stor kapacitet för att ta hand om våra tvättmängder, men också en flexibilitet och en möjlighet att kunna växa i takt med att vi som företag växer. Allt det kunde Samhall erbjuda, säger Marcus Mathiasson. 

Övriga krav som var viktiga för Eriks fönsterputs var noggrannhet – för verksamheten är det enormt viktigt att exakt rätt antal putsdukar kommer tillbaka rena för att medarbetarna ska kunna göra sitt jobb.

– Noggrannhet och kvalitet är väldigt viktigt för oss. Dukarna måste bli ordentligt rena, annars kan vi inte garantera rena fönster, säger Marcus Mathiasson. 

I dagsläget har Eriks fönsterputs sju depåer i Sydsverige, varav Samhall hanterar tvätten från sex av dem. Tvätten av putsdukarna från depån i Höganäs tar företaget än så länge själva hand om. 

– Det är bättre ur ett miljöperspektiv än att dukarna ska köras till Malmö, säger Marcus Mathiasson.

Vill bli mer klimatsmarta

Just miljöaspekten är något som Eriks fönsterputs värnar om. De tittar kontinuerligt på hur de kan jobba med mer miljövänliga produkter i sitt arbete, och de har även börjat byta ut sin bilflotta till mer klimatsmarta laddhybrider. Att Samhalls tvätt i Malmö ansökt om Svanen-certifiering ser de som mycket positivt. 

– Vi tittar ständigt på hur vi kan bli mer klimatsmarta. Rengöringsprodukterna vi använder är en stor del, men för oss är transporterna knäckfrågan. Av den anledningen vill vi starta upp fler depåer så att vi kan komma närmare våra kunder och minska körsträckorna som våra fönsterputsare behöver åka. 

Noggrannhet och kvalitet är väldigt viktigt för oss. 

Marcus Mathiasson

För Marcus Mathiasson finns det en annan sak som var avgörande i valet av Samhall som samarbetspartner, nämligen möjligheten att kunna kombinera samhällsnytta med en bra affär. 

– Vi tycker det känns jättebra att kunna bidra till att människor med funktionsnedsättning kommer i arbete och blir sedda på en arbetsplats. Det tycker vi även är viktigt för våra egna medarbetare och något som vi jobbar mycket med. Ett av våra värdeord är att vi ska vara ett personligt företag, vilket i praktiken innebär att alla våra medarbetare och alla våra kunder ska känna sig välkomna, respekterade och sedda. 

Marcus Mathiasson har tidigare arbetat som områdeschef inom Samhall och vet hur viktigt det är att ge människor en chans till arbete på sina villkor. När han gick vidare till en tjänst på Eriks fönsterputs erbjöd han en av sina tidigare Samhall-medarbetare en tjänst som fönsterputsare. Sen dess har han anställt ytterligare tre tidigare Samhall-medarbetare som fönsterputsare. 

– Alla fyra jobbar kvar hos oss i dag och gör ett fantastiskt jobb, säger han. 

Marcus Mathiasson och Jasmina Todosijevic i Samhalls lokaler. De båda ler.
Marcus Mathiasson och Jasmina Todosijevic på Samhalls tvätteri iŒ Malmö.

Ett nära samarbete

Samhalls områdeschef för tvätteriet, Jasmina Todosijevic, kommer gåendes över gårdsplanen. När hon får syn på Marcus stannar hon till och hälsar glatt. 

– Eriks fönsterputs är en kund som passar oss väldigt bra. I och med att mikrofiberdukarna bara ska tvättas och inte vikas eller strykas så är det är ett enkelt uppdrag som alla våra medarbetare klarar av, säger Jasmina Todosijevic.

Hon och Marcus har kontinuerlig kontakt kring uppdraget via telefon, så i dessa coronatider blir det ett kärt återseende att träffas på riktigt.

– Vi har ett nära samarbete där det finns en förståelse från båda håll. Vi kan vara flexibla till exempel om Marcus ringer och vill ha en extra hämtning. Då hjälper vi till, säger Jasmina.

Utmaning

När Eriks fönsterputs växte och startade fler lokala depåer i södra Sverige behövde de en extern tvättjänst för de mikrofiberdukar som fönsterputsarna använder i sitt arbete. De behövde en leverantör som kunde garantera kvalitet, noggrannhet och flexibilitet.

 

Lösning

Samhall skräddarsydde en lösning som innebär att Samhalls medarbetare hämtar smutsiga putsdukar i sex av Erik fönsterputs sju depåer i Sydsverige. Vid samma tillfälle lämnar de samma antal rena putsdukar. Hämtningarna görs enligt ett fast schema, men Samhall gör även extra hämtningar/lämningar vid behov.

 

Effekt

Utöver en prisvärd och högkvalitativ tjänst går samarbetet med Samhall i linje med Eriks fönsterputs egna värderingar, både när det gäller klimatarbete och social hållbarhet. Eriks fönsterputs har även anställt fyra tidigare Samhallmedarbetare som i dag jobbar som fönsterputsare.