Eventet som fått namnet Innovation Days har pågått i två dagar när Satya Nadella på den tredje och sista dagen kliver in genom dörrarna på At Six vid Brunkebergs torg i centrala Stockholm. Det är hans första Sverigebesök under de fem år han varit Microsofts globala vd och schemat är späckat. På förmiddagen har han träffat statsminister Stefan Löven och talat om framtidens digitalisering på ett fullsatt Chinateatern.
Ändå är det en nyfiken och genuint intresserad Satya Nadella som denna eftermiddag prioriterat att få besöka Innovation Days. Han träffar Samhalls vd Monica Lingegård mitt i vimlet bland alla kreativa team som jobbar in i det sista för att presentera sina förslag.
Samhallmedarbetaren Robin Sjöberg jobbar till vardags som städare på Arlanda, och har medverkat på Innovation Days med sin erfarenhet av hur det är att ha en diagnos inom autismspektrumet. Han är också en av de första deltagarna som får presentera sin grupps projekt, som han har jobbat med under tre intensiva och inspirerande dagar, för Satya Nadella.
– Det har varit fantastiskt roligt och jag hoppas att vi kan bidra till att med teknikens hjälp kan underlätta så att fler med autism kan få ett arbete – och få behålla det, säger Robin Sjöberg.
En av de smarta idéer som vuxit fram under detta hackathon är tanken på att alla kan ha en digital nyckel med information. För om du som person har svårt att anpassa dig till miljön så borde miljön kunna anpassa sig till dig.
– Som ett pass som talar om vem du är, så att dina kollegor vet var du kommer ifrån? Det är ett bra koncept. Om dina medarbetare känner till dina behov kan de stötta och hjälpa till. Det skulle vi behöva på Microsoft också, en nyckel som låser upp en medarbetares potential, säger Satya Nadella.

Tiden flyger förbi men Satya Nadella hinner ta del av flera av de nya förslag på appar och andra tekniska lösningar som kan bidra till att göra arbetsmarknaden mer inkluderande för personer med autismspektrumdiagnos. Innovation Days är ett gemensamt initiativ mellan Samhall och Microsoft. Det 52 timmar långa eventet är på ett sätt en vidareutveckling av det befintliga samarbetet, där Microsoft stöttar Samhalls digitala resa och där Samhall med sina 25 000 medarbetare med olika funktionsnedsättningar fungerar som en perfekt partner för utvecklingen av nya innovativa digitala lösningar.

Jag hoppas att det här är början på ett samarbete som inte bara kan förändra Sverige – utan hela världen.

– Samhall är världsbäst på att få ut folk med funktionsnedsättningar i arbete. Microsoft är världsbäst på teknik och på teknikens möjligheter. Vi delar värdegrund och tror på allas lika värde och på ett samhälle där alla som vill jobba kan jobba. Så detta har alla förutsättningar att leda till något positivt, säger Monica Lingegård.
– Jag hoppas att det här är början på ett samarbete som inte bara kan förändra Sverige – utan hela världen, säger Monica.
Microsoft har haft ett 20-tal medarbetare på plats som bistått med expertis inom design, programmering och apputveckling. Bland deltagarna syntes också serieentreprenören Pigge Werkelin, innovatören Claes Hemberg och Johan Wendt som har grundat Mattecentrum och Kodcentrum, liksom några av Samhalls kunder så som Glenny Särnström från Axfood och Rickard Månsson från Ikea. Flera av Samhalls medarbetare har även bidragit med sina insikter och erfarenheter.

I tre dagar har alltså detta superteam på närmare 50 personer slagit ihop sina kloka huvuden för att ta fram idéer till nya digitala verktyg som kan bryta utanförskapet för personer med autismspektrumdiagnos, bland annat med stöd av AI-teknik, där alla har samma möjlighet att lyckas.
Satya Nadella har gjort sig känd som en av världens mest respekterade digitala visionärer och företagsledare. Under sina fem år på vd-posten har han förändrat Microsoft i grunden. Han har öppnat upp företaget och gjort det möjligt att integrera Microsofts tjänster med andra företags. Många i branschen beskriver det som att Satya Nadella har gjort företaget mer ödmjukt.
Den modell de har för att anställa fler medarbetare med autism följer samma mönster: Om tekniken görs tillgänglig för fler blir det också fler som får hjälp att uppnå mer. Under hans ledning har Microsoft arbetat aktivt för att ta vara på den outnyttjade kompetens som finns hos personer med autism. 2015 lanserade företaget “Autism Hiring Program” i samband med världsdagen för autism. Precis som på Samhall är mångfald och inkludering viktiga ledord i verksamheten.

Om vi vill skapa produkter och tjänster som är relevanta för alla måste medarbetarna spegla samhället. Då behövs en arbetsstyrka som är mångfacetterad.

– Det är dessutom den viktigaste aspekten för att skapa en innovativ och attraktiv arbetsplats. Om vi vill skapa produkter och tjänster som är relevanta för alla måste medarbetarna spegla samhället. Då behövs en arbetsstyrka som är mångfacetterad, säger Helena Sjöberg, HR-ansvarig, Microsoft Sverige som också deltog vid innovationsracet.
 

 
Över en miljard människor världen över har i dag någon form av funktionsvariation och därför är det otroligt viktigt att bygga teknik som är tillgänglig för alla. Microsoft har arrangerat ett antal hackathons med sina anställda som gett upphov till smarta hjälpmedel, så som Eye Control i Windows 10 – en teknik som gör det möjligt att med ögonen styra muspekaren, skriva på ett skärmtangentbord och kommunicera med personer via text till tal, och Learning Tools som skapades för att göra det lättare att läsa och skriva för personer med dyslexi.
Satya Nadella har i många sammanhang betonat att tekniken ska vara till för alla. Att Satya Nadellas son Zain, 22, föddes med ett svårt handikapp har påverkat både hans livssyn och hans ledarskap. En hjärnskada orsakad av syrebrist under graviditeten har gett Zain en CP-skada. Han sitter i rullstol, är synskadad och har svårigheter att kommunicera.

Att bli pappa till ett barn med speciella behov var en vändpunkt i mitt liv och har påverkat vem jag är idag.

– Att bli pappa till ett barn med speciella behov var en vändpunkt i mitt liv och har påverkat vem jag är idag. Det har hjälpt mig att bättre förstå resan för personer med funktionsnedsättning. Därför är jag djupt engagerad i att flytta gränserna för vad kärlek och passion i kombination med mänsklig uppfinningsrikedom och passion kan åstadkomma, skriver Satya Nadella själv på LinkedIn.
Lyssna på inslaget i P1-morgon i Sveriges Radio om Innovation Days.
Läs mer om smarta tekniklösningar från Microsoft, flera av dem föddes på hackatons arrangerade av Microsoft.