Fatmir Seremeti växte upp i Rosengård i Malmö och drömde om att bli fotbollsproffs, precis som idolerna Pelé och Maradona. Men när han var 13 år drabbades han av grön starr, en ögonskada som vanligtvis drabbar äldre, och fick veta att han skulle förlora synen helt.
– På två år gick jag från att ha varit en glad och sprallig kille till att inte vilja leva, säger Fatmir.
Vändningen kom när en kvinna från Specialpedagogiska institutet gav Fatmir chans att testa olika parasporter, bland annat goalball som är en bollsport för synskadade.
– Det handlade inte så mycket om idrottandet i sig som att jag hittade förebilder som visade att livet som blind inte behöver vara tråkigt, instängt och osjälvständigt. Stevie Wonder i all ära, men han var ingen jag kunde identifiera mig med som ung och han var den enda blinda jag kände till.
Populär på Tiktok
Idrottandet och den nya gemenskapen gav Fatmir Seremeti livsglädjen tillbaka, men också nya mål att fokusera på efter att fotbollsdrömmarna hade gått i kras. Fatmir utvecklades till en av landets främsta goalballspelare, med bland annat ett VM-guld och tre paralympics på meritlistan. Parallellt med idrottskarriären har han startat eget företag, genom vilket han föreläser och utbildar med målet att alla med funktionsnedsättning, synlig som osynlig, ska kunna arbeta, studera och verka på samma villkor som alla andra i samhället. Han har också ett populärt Tiktok-konto där han delar med sig av videoklipp från vardagen som blind till sina fler än 50 000 följare. De kan handla om alltifrån hur man dejtar som blind till hur han hanterar känslor av sorg över att inte längre kunna se, eller riskerna med slarvigt parkerade elsparkcyklar. Många ämnen tas upp med en stor portion humor.
– Jag tror inte på att skälla på eller dumförklara folk, jag tror att man når ut bättre med värme, kärlek och humor.
Fatmir Seremeti har också delat med sig av sin resa i biografin ”Från mörker till framgång”, som lanserades i fjol.
– Att skriva den var både det svåraste och bästa jag har gjort. Jag tog upp ämnen som jag aldrig hade pratat med någon om, som mina självmordstankar. Jag gjorde det för att jag ville visa hur långt det kan gå om vi inte vågar prata om vad vi känner. Det är inte manligt att hålla sorg och mörka tankar inne, tvärtom. Vi måste prata om att det är okej att söka hjälp när vi mår dåligt.
Att få vara delaktig i samhället och känna sig behövd är A och O.
Fatmir Seremeti
I dag är en av Fatmirs stora drivkrafter att visa andra unga med synnedsättning att de inte behöver känna samma hopplöshet som han själv gjorde som ung. Men också att sprida information om hur det är att leva till exempel som blind, och därmed sänka trösklarna och hjälpa fler in i arbetslivet.
– Att få vara delaktig i samhället och känna sig behövd är A och O. Det är ett mänskligt behov som många med funktionsnedsättning inte får tillfredsställt.
Anpassade arbetsplatser gynnar alla
När Visa vägen-priset delades ut hösten 2021 föreläste Fatmir från scenen under galan, och fick då chansen att nå ut till många av näringslivets representanter. Han pratade bland annat om vikten av att se personer med funktionsnedsättning som en tillgång.
– Arbetsgivare som drar sig för att anställa människor med funktionsnedsättning går miste om unik kompetens som inte går att läsa sig till. Titta på Apple och andra bolag som har tagit täten i frågor som rör mångfald och inkludering; deras siffror ser bättre ut än företag som inte jobbar med de frågorna. Och om du anpassar arbetsplatsen för människor utifrån deras behov kommer den garanterat att bli tillgänglig även för andra besökare och kunder.
Fatmir Seremeti har själv hunnit testa flera olika arbetsplatser genom åren. Han har bland annat delat ut post, jobbat på förskola och i matbutik.
– Det är erfarenheter som jag alltid kommer att bära med mig av och ha nytta av. Jag tycker att det mesta har fungerat bra, men har upplevt att det inte ställs samma krav på mig som på de som ser. Så länge jag får de hjälpmedel jag behöver kan man ställa precis samma krav på mig. Om man inte ser den potentialen hos människor med funktionsnedsättning, är risken att man går miste om duktiga medarbetare med förmåga att berika och förändra sitt och andras liv. De måste bara få chansen.
Mer om Fatmir Seremeti
Ålder: 38 år.
Bor: Malmö.
Familj: Tre barn och ledarhunden Gibson.
Gör: Driver egna företaget Insight Visions och arbetar med tillgänglighetsfrågor på reseföretaget Handiscover. Delar med sig av livet som blind på Tiktok och medverkar i podden ”I mörkret med”, Sveriges enda podcast där gästerna intervjuas i totalt mörker. Samlar ofta in pengar genom olika löparutmaningar, bland annat en som går ut på att han ska springa 2021 kilometer under 2021. För varje kilometer donerar Fatmir pengar till en insamling med syfte att ge ensamstående föräldrar till barn med grav funktionsnedsättning en spahelg och barnpassning.
Aktuell: Föreläste nyligen då Visa vägen-priset delades ut.