Orden fullkomligen väller fram när hon ska beskriva varför det är viktigt med en app som för samman människor med funktionsnedsättning. 

– Ett exempel är att man har ett vanligt liv, med familj, jobb och vänner. Allt rullar på. Men plötsligt drabbas du av en stroke och allt slås ut. Du blir sittandes i rullstol, kanske tappar talet och ser annorlunda ut. Många känner att ”nu är livet slut, och det finns ingen i min närhet som har det som jag”. Men det är ju väldigt många som drabbas av liknande saker. 

Porträtt av Malin Wernersson.
Malin Wernersson.

Hon drar efter andan och tar ett annat exempel.

– För de som lever med en funktionsnedsättning som man fötts med så är det svårt att hitta vänner. Man kanske har kompisar i skolan eller på jobbet, men när man åker hem tar kontaktnätet slut. Då blir det föräldrar som ska fylla den funktionen och när man är tonåring vill man ju inte ha med dem överallt. Man vill slå sig fri, träffa egna kompisar och ha ett eget nätverk. 

Alltså skapade hon appen VilljaSes, som i skrivande stund har ungefär niohundra användare. Tanken är att den ska vara ett första steg för att kunna skapa sig ett eget socialt kontaktnät. Oavsett om man har svårt att skriva eller prata. 

– Det här är lite enklare än att bara gå ner och sätta sig på ett café och hoppas att någon ska vilja prata med en. Appen är ett sätt att komma i gång med att bygga sitt eget sociala nätverk, säger Malin Wernersson. 

Kritisk mot oseriösa aktörer 

Det är inte svårt att se varifrån hon fick idén. Malin Wernersson lever ett liv nästan helt dedikerat till att hjälpa människor med funktionsvariationer så att de kan vara delaktiga i samhället och få en meningsfull vardag. Till vardags driver hon assistansföretaget Poolarna Assistans. 

– Jag sitter på tre stolar, kan man säga. Jag är assistanssamordnare, men jag är också anhörig. Och när min son Emils assistenter inte kan jobba, så går jag in och jobbar som assistent. Och det är nog ganska unikt i den här branschen. 

Ensamma människor med funktionsnedsättning får inte det stöd de behöver i dag. 

Malin Wernersson

Mer om Malin Wernersson

Ålder: 49 år.

Bor: Örebro.

Yrke: Driver de två företagen Poolarna Assistans och VillJa Ses.

Familj: Barnen Emil, 25, Alva, 22 och Meja, 14. Sambo med Jonas som har tre egna barn: Filip, 18, Kevin, 14 och Lukas, 13. Samt chihuahuan Abbe.

Aktuell: Tog emot Visa vägen-juryns hederspris 2021.

Assistansbranschen har på senare tid fått utstå en hel del kritik. Hon är djupt kritisk mot hur en del oseriösa aktörer har gett branschen dåligt rykte. Men också mot hur den blivit mer tidsfixerad och hur man ofta glömmer bort det mänskliga mötet.

– Ensamma människor med funktionsnedsättning får inte det stöd de behöver i dag. Många glömmer att alla människor är en tillgång i samhället. I dag mår många så dåligt att de väljer att avsluta sina liv. Här finns så mycket att arbeta med, och alla kan ta ansvar för att skapa delaktighet i samhället. 

Sonen använder appen

Emil är Malin Wernerssons son. Han är tjugofem år, född med en cp-skada och behöver assistans nästan hela tiden. På dagarna arbetar han på en dagverksamhet. 

– Emil har ju lite kompisar på jobbet, men det är ju sällan någon som ringer och frågar om han vill ses på helgen eller så. Om man har ett begränsat tal som han har, så är det svårt att skapa de här kontaktnäten.

Malin Wernersson belönades med det prestigefyllda hederspriset under årets Visa vägen-gala. ”Jag har själv en son med en funktionsvariation så för mig är det här ett extra viktigt pris”, säger hon.

Har han börjat använda appen? 

– Ja, det gör han. Det är lite svårare för honom, för han behöver hjälp med att prata och skriva. Det är jättemånga som skriver till honom, men vi har inte fått till något möte än. Vi jobbar på det!

Egentligen, berättar hon, är det nog Emil som borde ha fått ta emot Visa vägen-juryns hederspris. När pandemin höll Sverige i ett järngrepp under våren 2020 kunde han inte gå till sin dagliga verksamhet som vanligt. Smittorisken var helt enkelt för hög.  

– Då startade vi en egen daglig verksamhet från vårt hem. Han har permobil med kärra, så han körde omkring i grannskapet och hjälpte till. Pantade burkar, handlade, slängde tidningar och kartonger, åkte till posten. Han gjorde ärenden åt folk helt enkelt. Aftonbladet var här och skrev om det, så han blev lite av en kändis! 

Hur ser du att dina företag utvecklas de kommande åren? 

– Jag vill att Poolarna ska fortsätta vara ett familjärt assistansbolag som verkligen ser sina kunder, anhöriga och assistenter. Jag vill att vi ska fortsätta arbeta för alla människors rätt till ett värdigt liv på sina villkor. Hos oss ska du få en assistans med ansvar, trygghet respekt och glädje. 

Malin Wernerssons tre bästa tips för en inkluderande arbetsplats:

1

Tänk utanför boxen. Var öppen!

2

Välj glädje – det får man om man väljer människor med livsvariationer.

3

Se alla människor som en tillgång.