Till en början jobbade Samhallmedarbetaren Parvis Alizadeh bara två timmar om dagen när han började på Beneli i Helsingborg. Tidigare hade han varit sjukskriven långa perioder för psykiska besvär orsakade av svår och långvarig stress och för det diskbråck han dragit på sig under en tidigare anställning. Men på sitt nya jobb som montör av medicinteknik fann han inte bara en behaglig arbetsmiljö och ett meningsfullt arbete utan också omtänksamma chefer och kollegor. Parvis Alizadeh kände sig sedd för första gången på länge. Snart förlängdes arbetsdagarna, först till fyra timmar för att sedan bli till tvåskift på heltid.

– Det är en trevlig arbetsplats och jag trivs här. Jag sa till min läkare att jag ville börja jobba fulltid och jag har inte varit sjukskriven en dag sedan jag började här, säger han.

En dag när jag jobbade kom Skatteverket och hälsoskyddsnämnden för att göra en kontroll, de bad mig om id-kort, men eftersom jag inte hade något sattes jag i häkte.

Parvis Alizadeh
Porträtt på Parvis som dricker ett glas vatten i ett kök. Han bär en lila. pikétröja och tittar ut genom ett fönster.
”Jag kunde inte hitta ett liv och hade inte kontakt med familjen, mitt barn, min före detta fru, mina syskon. De tänkte att Parvis bor i ett demokratiskt land och har det bra, men de visste ingenting”, berättar Parvis Alizadeh.

Beneli är ett företag som sysslar med tryckt elektronik. Sedan de tog hem monteringen från Kina 2018 sätter 110 medarbetare från Samhall i stället ihop de två komponenterna i deras bäst säljande produkt – en patch som fästs på huden och som mäter hjärtfrekvens och EKG.

Företaget ligger i industriområdet Södra Väla och för Parvis har de ljusa och moderna lokalerna blivit lite av en fristad.

– Parvis vill gärna jobba för att kunna släppa allt det andra, säger Ebba Kumlin som är en av Samhalls två områdeschefer som jobbar uteslutande mot Beneli.

Hon får medhåll från sin kollega och parhäst Emmie Hermansen.

– Han har en sådan fin inställning. Det är inspirerande att han kan vara så glad och positiv, att han har en sådan vilja att göra ett bra jobb och vara en bra kollega och som med sitt sätt dessutom lyfter gruppen, trots att han haft det så tungt, säger hon.

Att jobbet ger Parvis Alizadeh något meningsfullt att fokusera på gör att han för en stund kan glömma att livet inte blivit som han hoppats. Tvärt om har det han varit med om nära på tagit knäcken på honom.

Bild på två personer i vita rockar och nätskydd på håret. De är omringdade av kollegor med samma arbetskläder. Rummet är vitt och arbetsytorna är avgränsade med glasrutor.
Parvis Alizadehs (t.h) med kollegan Saghar Hanif som tillsammans arbetar på Beneli i Helsingborg.

Flydde från Iran

År 2000 blev han tvungen att fly från sitt hemland Iran efter att islamisterna som styrt landet sedan revolutionen fängslat och dödat hans bror. Även Parvis Alizadeh satt under sex månader i fängelse och fick både sina dokument och pengar konfiskerade. Bakom sig lämnade han också sin fru och nio år gamla son.

– Militärer kom till mitt jobb, de sade åt mig att vi hade en timme på oss att lämna vår lägenhet. De dödade min bror och de skulle ha dödat mig. Har en i din familj politiska problem har alla det, säger han.

Efter en färd genom Europa gömd bak i en lastbil kom han först till Norge och senare till Sverige. Det blev början på en 14 år lång väntan på permanent uppehållstillstånd samtidigt som han skickades fram och tillbaka mellan de båda länderna utan att något av dem ville ta ansvar. För att få hjälp med sitt ärende anlitade han en advokat och tog ett jobb på en persisk restaurang i Malmö för att kunna betala honom.

Det är viktigt att ha ett jobb för att kunna betala hyran och betala skatt, men också för arbetskamraterna.

Parvis Alizadeh

– Jag gjorde inget fel, jag behövde pengar till mat och advokaten. En dag när jag jobbade kom Skatteverket och hälsoskyddsnämnden för att göra en kontroll, de bad mig om id-kort, men eftersom jag inte hade något sattes jag i häkte, säger Parvis Alizadeh.

Efter dagarna i häktet och en tid på en flyktingförläggning fortsatte han att hanka sig fram på baksidan av svenskt och norskt arbetsliv. Ena dagen bodde han i en källare, den andra hos någon vän och under en tid även i ett tält i en park. Utan arbetstillstånd tvingades han att arbeta svart. Ibland för så lite som en tia om dagen, om han alls fick någon lön. I Iran var Parvis Alizadeh personalchef på en byggfabrik med ansvar för över 500 personer. I Sverige var han rättslös.

– Jag kunde inte hitta ett liv och hade inte kontakt med familjen, mitt barn, min före detta fru, mina syskon. De tänkte att Parvis bor i ett demokratiskt land och har det bra, men de visste ingenting, säger han.

Mer om Parvis Alizadeh

Ålder: 60.

 

Arbetsuppgifter: Teamledare på Beneli. Monterar, registrerar och packar EKG-patchar.

 

Gör på fritiden: Ser på iranska politiska tv-program, svenska nyhetsprogram och går till gymmet.

 

Drömmar: Att kunna återförenas med sin nya fru som är fast i Iran och med sin son.

Jobbet betyder mycket

Med hjälp av en vän beviljades Parvis Alizadeh till slut permanent uppehållstillstånd i Sverige 2014. Vännen hjälpte honom också att söka jobb och hitta en bostad, men den inre stress han levt med under många år har gjort honom skör. Han har diagnostiserats med ptsd, har högt blodtryck och äter smärtstillande för sina ryggproblem.

– De bästa åren av mitt liv är borta och jag är mycket ledsen över att jag inte kunnat träffa min familj. Men det har blivit bättre sedan jag började på Samhall och Beneli. Emmie och Ebba frågar mig alltid om jag behöver hjälp, om hur jag mår och hur det går och jag blir glad när de frågar, säger han.

I dag arbetar Parvis Alizadeh som teamledare där han utöver att montera, packa och registrera Benelis produkter även hjälper till med att leda och ta hand om övriga Samhallmedarbetare.

– Det är viktigt att ha ett jobb för att kunna betala hyran och betala skatt, men också för arbetskamraterna. Vi är som en familj och hjälper varandra. Jag vet att jag är sjuk, men skulle jag stanna hemma skulle jag bli mer sjuk.

Personporträtt: Parvis Alizadeh

Se videon med Parvis Alizadeh här.