Samhallmedarbetaren Parvis Alizadeh har haft det svårt i livet och gör att inre stress blandas med sorg och fysisk smärta. Han har diagnostiserats med ptsd, har högt blodtryck och äter smärtstillande för ett diskbråck han dragit på sig under en tidigare anställning. Men på sitt nya jobb som montör av medicinteknik på Beneli fann han inte bara en behaglig arbetsmiljö och ett meningsfullt arbete utan också omtänksamma chefer och kollegor. För Parvis Alizadeh har jobbet blivit något av en fristad.

– Jag trivs och mitt liv blev bättre när jag började här. Vi är som en familj och hjälper varandra. Jag vet att jag är sjuk, men skulle jag stanna hemma skulle jag bli mer sjuk, säger han.

Tillsammans med 110 andra medarbetare från Samhall sätter Parvis Alizadeh ihop en patch som fästs på huden och som mäter hjärtfrekvens och EKG. Företaget ligger i industriområdet Södra Väla och i dess ljusa och moderna lokaler kan han för en stund kan glömma att livet inte blivit som han hoppats.

Flydde från sitt hemland

År 2000 tvingades Parvis Alizadeh fly från sitt hemland Iran. Bakom sig lämnade han sin fru och nio år gamla son.

– Militärer kom till mitt jobb, de sade åt mig att vi hade en timme på oss att lämna vår lägenhet. De dödade min bror och de skulle ha dödat mig. Har en i din familj politiska problem har alla det, säger han.

Först kom han till Norge, men skickades senare till Sverige. Det blev en 14 år lång väntan på permanent uppehållstillstånd samtidigt som han skickades fram och tillbaka mellan de båda länderna utan att något av dem ville ta ansvar. För att få råd till mat och en advokat arbetade han svart. Ibland för så lite som en tia om dagen, om han alls fick någon lön.

– Jag fick bo en dag här, en dag där. En dag i ett tält i parken, en dag hos en kompis eller i en källare.

Porträttbild på Parvis Alizadeh. Han står framför en vit bakgrund och hans pikétröja är lila.

Jag trivs och mitt liv blev bättre när jag började här. Vi är som en familj och hjälper varandra.

Parvis Alizadeh

Arbetar som teamledare

Med hjälp av en vän beviljades Parvis Alizadeh till slut permanent uppehållstillstånd i Sverige 2014. Vännen hjälpte honom också att söka jobb och hitta en bostad. I dag arbetar Parvis Alizadeh som teamledare där han utöver att montera, packa och registrera Benelis produkter även hjälper till med att leda och ta hand om övriga Samhallmedarbetare.

– Parvis har en sådan fin inställning. Det är inspirerande att han har en sådan vilja att göra ett bra jobb och vara en bra kollega, trots att han haft det så tungt, säger Emmie Hermansen som är en av Samhalls två områdeschefer som jobbar uteslutande mot Beneli.