Ikea har valt att öppna butiken i återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna. Skillnaden mellan Retuna och de flesta andra shoppinggallerior är att den ligger alldeles intill en återvinningscentral och att alla butiker enbart säljer återanvända, ekologiska eller hållbart producerade produkter.Samhall är också en viktig del i projektet. Genom sin partner Godsinlösen, som har avtal med Ikea, jobbar nu medarbetare från Samhall med att ”recycla” gamla Ikeamöbler som skänkts till återbruksgallerian.

– Det vanligaste är att vi tvättar av möblerna och lagar småskador. Vi kollar så att gamla stolar inte är rangliga till exempel, berättar medarbetare Thomas Stenberg som precis har börjat jobba i butiken. De restaurerade möblerna säljs till ett betydligt billigare pris i secondhandbutiken och satsningen har uppmärksammats från alla världens hörn när förberedelserna pågått under hösten. Butiken öppnades den 2 november 2020 och med sina ynka 70 kvm är butiken inte bara världens första i sitt slag – utan också världens minsta Ikea-butik!

– Ikea vill leda omställningen till ett mer hållbart och rättvist Sverige. Ska vi nå våra hållbarhetsmål behöver vi utmana och testa våra idéer i praktiken. Klimatomställningen kan inte lösas i teorin, den måste lösas genom goda exempel i vardagen, skriver Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea, i ett pressmeddelande.