Ute vid ett av Heimstadens bostadsområden i Strängnäs är det full aktivitet mellan flerfamiljshusen när Niklas Eklund och Samhalls områdeschef Martin Lärnestad svänger förbi och kollar läget. Sensommarsolen lyser varm och gräsmattorna runt husen är fortfarande fylligt mörkgröna.

Samhall-medarbetaren Michael Johnson står och trimmar en gräskant, men när Niklas och Martin kommer gående stänger han av trimmern, slänger upp den på axeln och småpratar en stund. Stämningen är glad och skämtsam, även Robert Lindqvist som gått ett varv med gräsklipparen stannar till och byter några ord innan han lastar upp gräsklipparen på släpet för vidare färd till nästa område som behöver klippas. 

Det är sol på bilden. Samhall-medarbetaren Michael Johnson trimmar gräskanten framför ett hus, medan Samhalls områdeschef Martin Lärnestad och Niklas Eklund,, fastighetsskötare på Heimstaden, inspekterar området.
Samhall-medarbetaren Michael Johnson trimmar gräskanten, medan Samhalls områdeschef Martin Lärnestad och Niklas Eklund (t.h), fastighetsskötare på Heimstaden, inspekterar området.

– Jag känner verkligen att jag blivit kompis med alla nu när vi jobbat ihop i ett drygt år. Det är också tydligt att de har vuxit med uppgiften, att de har fått bättre självkänsla och självförtroende, säger Niklas Eklund, fastighetsskötare på Heimstaden med ansvar för utemiljön.

Han känner sig stolt vid tanken på att han själv antagligen har en del i att de medarbetare som jobbar med Heimstaden har blivit en välfungerande grupp som trivs på jobbet och tar ansvar för att saker ska bli gjort på rätt sätt.

– Det känns jättebra, nästan så att jag får lite pirr i magen när jag tänker på det, säger Niklas Eklund.

Fler medarbetare på avdelningen

Samarbetet med Samhall grundar sig i att Heimstaden i Strängnäs ville testa att ta hand om utemiljöerna själva, i stället för att lägga ut arbetet på entreprenad som fastighetsbolaget gör i andra delar av landet. Eftersom Samhall redan hade hand om trappstädningen i Heimstadens fastigheter i Strängnäs, var det naturligt att fråga om de också kunde ta hand om den yttre fastighetsskötseln. 

Niklas Eklund berättar att han stötte ihop med områdeschefen Martin Lärnestad på en innebandymatch. De bestämde sig för att ta ett möte – och kort därefter satte samarbetet igång.

– Vi har byggt upp den här verksamheten från grunden, berättar Martin Lärnestad.

När de drog i gång sommaren 2020 var det med ett fåtal medarbetare och några maskiner och verktyg som samlades ihop i en container ute på parkeringen vid Samhalls kontor i Strängnäs. 

– Nu är det 16 medarbetare på fastighetsavdelningen och vi har ett stort garage med en minutiös ordning och reda bland alla prylar, säger Martin Lärnestad.

Samhall har en superviktig roll i samhället i dag.

Niklas Eklund, fastighetsskötare på Heimstaden.

Niklas Eklund instämmer och berättar att samarbetet fungerar väldigt bra. Mycket tack vare en tät dialog där Samhall varit snabba på att fånga upp förbättringsförslag, föra in rutiner och arbetssätt som underlättar och effektiviserar arbetet.

– I början pratade vi till exempel om att de inte alltid hade med sig rätt verktyg eller maskiner för en viss uppgift, men nu har de fått ordning på rutinerna och är alltid väl förberedda. 

Mats Fundin står lutad mot en kratta och ser in i kameran. Han bär en blå keps.
Driftledaren Mats Fundin leder och planerar mycket som fastighetsskötare.

Samhall-medarbetare leder

Den Samhall-medarbetare som Niklas Eklund oftast har kontakt med, förutom områdeschefen Martin Lärnestad, är driftledaren Mats Fundin. 

– Det fungerar jättebra, vi har oftast kontakt dagligen. Varje måndag berättar Mats för mig vad han har planerat för veckan, men om jag till exempel upptäcker att det blivit massor med ogräs någonstans – då tar jag bara en bild och skickar till Mats. Och sen fixar han det, säger Niklas Eklund.

Mats Fundin leder och planerar det arbete som fastighetsskötseln innebär. Det är också Mats som sett till att var sak har sin plats i det stora, ombyggda garage som nu är fastighetsavdelningens högkvarter.

– Min dag börjar vid sex på morgonen, då går jag igenom vad vi ska göra, skriver upp alla uppgifter på vår whiteboardtavla, ser till att alla verktyg och maskiner är i topptrim och sätter ihop de grupper som sen åker ut på de olika jobben, säger Mats Fundin.

Möt våra medarbetare

Se filmen om hur Mats lyckades bryta sitt utanförskap tack vare Samhall. Klicka här!

Uppgifterna varierar lite beroende på säsong.

– Fram till midsommar är det mycket ogräsrensning, då växer det nåt enormt. Därefter börjar det avta, men då är det i stället full fart med klippning av häckar. Vi har cirka tre mil häck som ska klippas i Strängnäs varje säsong! 

Bild av Mats Fundin som står i ett garage och håller i trädgårdsredskap.
Mats Fundin ser till så att var sak har sin plats i det stora, ombyggda garage som nu är fastighetsavdelningens högkvarter.

Gräsklippning är en annan viktig del av uppdraget, och titt som tätt dyker det också upp nya uppgifter, som till exempel rensning av hängrännor.

– Det är en av alla saker jag uppskattar med vårt samarbete, om jag kommer på något som måste fixas så löser Samhall det. Jag gillar flexibiliteten och att Samhall har musklerna att ta hand om de behov som kan dyka upp, säger Niklas Eklund.

Samarbetet ökade medvetenheten

För Niklas Eklund personligen har samarbetet med Samhall inneburit att han blivit en bättre arbetsledare, eftersom han blivit bättre på att fånga upp när någon mår dåligt eller inte trivs. 

Niklas Eklund, fastighetsskötare på Heimstaden, poserar framför kamran samtsiigt som en medarbetare klipper gräset i bakgrunden.
Niklas Eklund, fastighetsskötare på Heimstaden med ansvar för utemiljön.

– Jag har inte tänkt så mycket på de här frågorna tidigare, men nu tycker jag att jag har fått lättare att läsa av en människa och se om den inte mår bra. Då kan jag försöka hjälpa till, kanske hitta andra arbetsuppgifter eller testa olika saker för att personen ska börja må bättre. Det gäller att försöka locka fram den där glöden i ögonen som kommer när någon trivs och gör något de passar för. 

Även i sitt privata liv har Niklas blivit mer medveten om frågor som har med mångfald och inkludering att göra.

– Jag är ordförande i en styrketräningsklubb här i Strängnäs. Nu jobbar vi mycket mer med mångfald än vad vi har gjort tidigare, det kan nog ha med samarbetet med Samhall att göra. 

Att Samhall spelar en viktig roll i samhället har Niklas själv sett bevis på i sin kontakt med fastighetsavdelningen.

– Samhall har en superviktig roll i samhället i dag, inte minst med tanke på att många går in i väggen, blir deprimerade och kanske inte klarar av den stress som finns i dag. Där fyller Samhall en viktig funktion i att få igång människor och få in dem i arbetslivet igen. 

Samhalls samarbete med Heimstaden i Strängnäs

Behov

Heimstaden i Strängnäs ville testa en annan lösning för den yttre fastighetsskötseln, och inte lägga jobbet på entreprenad vilket är vanligt i andra städer.

 

Lösning

Samhall kunde erbjuda en skräddarsydd och flexibel lösning efter Heimstadens behov, som kan skifta över året beroende på säsong.

 

Effekt

När samarbetet startade 2020 var det fyra Samhall-medarbetare som jobbade med Heimstaden. Under 2021 har uppdraget växt och fastighetsavdelningen består av 16 Samhall-medarbetare som sköter om utemiljön i och runt Strängnäs. Tack vare en tät och snabb dialog fungerar samarbetet i dag väldigt bra och Samhall kan snabbt svara upp på Heimstadens behov.