För partiledare och riksdagspolitiker är det alltid värdefullt och lärorikt att besöka de statliga bolagen. Samhall är inget undantag och för att kunna bilda sig en egen uppfattning om det pågående arbetet med att bryta utanförskapet på arbetsmarknaden besökte därför Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar verksamheten i Norrköping den 25 maj.

– Besöket har visat mig hur viktig Samhall är som aktör på arbetsmarknaden för att hjälpa personer med olika typer av nedsättningar och som behöver mer pepp och träning. Vi behöver se till att det finns plats för alla på svensk arbetsmarknad och vi som är ansvariga för de statliga pengarna se till att det finns resurser för att hjälpa fler över till ett jobb. Alla mår bra av att ha ett bra jobb och att få en chans att bidra till samhället, säger Nooshi Dadgostar. 

Samhall ska finnas där för de personer som inte är anställningsbara på den reguljära arbetsmarknaden.

Nooshi Dadgostar
Två samhall-medarbetare och Nooshi står bakom några produkter. Man ser deras huvuden sticka upp bakom lådorna som täcker deras kroppar. De bär reflexvästar.
Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar under besöket i Norrköping i maj.

Delegationen välkomnades av Samhalls vd Sara Revell Ford som bland annat informerade om bolagets uppdrag och hur Samhall arbetar med arbetsmiljö. Områdeschefen Amina Sankoh berättade om sina medarbetares utvecklingsresa och människorna bakom siffrorna på Samhall. Nooshi Dadgostar och hennes kollegor hann även titta in på en pågående utbildning inom ramen för Samhallskolan.

Därefter besöktes Haugengruppen i Åby utanför Norrköping där Samhall har en stor verksamhet inom lager och logistik. Här packar och etiketterar Samhalls medarbetare bland annat om pallar med olika livsmedel så att de kan exponeras direkt i butiker. Under besöket hos Haugengruppen fick Nooshi Dadgostar prata med medarbetarna och prova på några av arbetsuppgifterna.

– Alla vill och ska kunna få bidra till samhället i en miljö med andra kollegor och ha ett bra liv. Det känns bra och viktigt här på Haugengruppen, säger Nooshi Dadgostar.

Besöket som helhet var mycket uppskattat och på frågan om vilken roll Samhall ska spela svarade Nooshi Dadgostar:  

– Samhall ska finnas där för de personer som inte är anställningsbara på den reguljära arbetsmarknaden. För att alla människor har rätt att känna att de är med och bidrar och har en meningsfull vardag. Och jag är glad att Samhall kan bidra till det.