Tidigare i år lade den finländska regeringen fram det slutliga förslaget om att starta ett liknande bolag som Samhall, med namnet ”Jobbkanalen”.
– Det handlar om människors rätt till jobb. Alla i samhället måste känna sig behövda och få sysselsättning, sa Tuula Haatainen som kommentar till förslaget.
Som ett led i arbetet med ”Jobbkanalen” har en delegation från Finland tillsammans med svenska arbetsmarknadsminstern Eva Nordmark (S), besökt en av Samhalls kunder, Grönsakshallen Sorunda, där ett fyrtiotal medarbetare från Samhall arbetar.
Grönsakshallen Sorunda är en av landets största leverantörer av frukt och grönsaker till restauranger och hotell. Vd Christer Läckgren berättade om verksamheten och vilken tillgång medarbetarna från Samhall är.
Under rundvandringen demonstrerade flera medarbetare sin yrkesskicklighet. Arbetsmarknadsministern träffade bland andra Samhall-medarbetaren Robert som förklarade hur mycket jobbet betyder för honom.
– Han berättade att han tycker om sitt arbete och att han trivs väldigt bra. Han visade oss hur man skär broccoli i bitar, i anpassad form för restauranger, sa Tuula Haatainen.
Robert själv noterade att grönsaken innehåller mycket järn och tog tillfället i akt att rekommendera broccolilåda med fläsk och ost på.
– Det är jättegott! Jag har ett jobb som passar mig perfekt, tidigare i yrkeslivet hade jag tunga arbeten. Här har jag nu möjlighet att sitta och jobba vilket jag behöver efter två operationer. Jag trivs, och när man trivs med ett jobb anstränger man sig mer, sa Robert.
Det är väldigt roligt att en liknande verksamhet nu startas i Finland.
Sara Revell Ford
Vår svenska arbetsmarknadsminister, Eva Nordmark (S), fanns också på plats. Hon uttryckte stolthet över Samhalls värdefulla roll på svensk arbetsmarknad och över att Samhall nu går på export.
– Många medarbetare har tidigare stått utanför arbetsmarknaden. Under mina besök i Samhalls verksamheter märks det tydligt hur viktigt jobbet är för dem. Det är riktiga jobb och ingen ”hittepå-verksamhet” som i vissa andra länder. Här får den som har en funktionsnedsättning vilken medför nedsatt arbetsförmåga bidra med något som är på riktigt. Det är en genuin verksamhet som fyller en viktig funktion, sa Eva Nordmark.
Eva Nordmark passade också på att prata med Samhall-medarbetaren Ingemar som plastade koriander. 150-200 stycken knippen per dag hinner han med. Hon berättade att hon själv med start i nionde klass jobbade extra under flera år med liknande arbetsuppgifter på ett lager i Luleå.
– Så jag känner mig hemma och trivs i den här miljön. Det är jättespännande, sa Eva Nordmark.
Samhalls vd Sara Revell Ford säger att hon är väldigt stolt över att Samhall ses som en förebild, och att man kan visa en modell för hur utanförskap bryts och hur alla därmed får tillgång till arbetsmarknaden. Hon fick under besöket förklara hur Samhall under 40 år bedrivit en verksamhet som möjliggjort arbete för människor med funktionsnedsättningar.
– Vi har mycket kunskap och erfarenheter som vi gärna delar med oss av. Det är väldigt roligt att en liknande verksamhet nu startas i Finland. Vi kan lära av varandra, och jag ser fram emot hur verksamheten kommer att formas där, sa Sara Revell Ford.
Vad tar du med dig från Tuula Haatainens besök?
– Hon befäster det som är vår grundidé; hur viktigt det är att alla människors rättigheter tas tillvara. Att alla har ett värde och vikten av att alla ska få plats i samhället – också på arbetsmarknaden, sa Sara Revell Ford.
Det stora intresse som finns för Samhall internationellt tror Sara Revell Ford beror på att det är ett speciellt, världsunikt uppdrag.
– Ute i världen finns organisationer som på olika sätt försöker bryta utanförskap och säkerställa att människor med funktionsnedsättningar får arbete. Men på det sätt vi jobbar, att vi klarar att vara en brygga till arbetsmarknaden, är väldigt ovanligt. Det finns så klart en stor nyfikenhet på, och samhällsnytta i, hur man får de två världarna att öppna upp och mötas. Enbart den här veckan har vi tre utländska förfrågningar om att besöka oss, avslutade Sara Revell Ford.
Samhalls verksamhet
Totalt sysselsätts ca 26 000 medarbetare på 600 orter inom exempelvis butik, fastighetstjänster, omsorg, lager, städning och tillverkning. Under 2020 skapade Samhall 8 600 nya möjligheter till jobb. För 2021 är målsättningen bland annat att 1 500 av Samhalls medarbetare ska lämna Samhall för nya jobb på arbetsmarknaden.