Joanna Halvardsson blev Årets eldsjäl och ICA Supermarket i Åmål tog hem priset som Årets arbetsgivare, när Visa vägen-turnén gästade Karlstad för att dela ut priser i regionen. 

Visa vägen-priset kallar sig väldigt osvenskt för ”Sveriges viktigaste pris” och delas ut till arbetsgivare och eldsjälar som på ett exceptionellt sätt visar just vägen genom att se till att människor som står långt ifrån arbetsmarknaden på grund av funktionsnedsättningar får möjligheten till ett jobb. Med andra ord, de som ser till funktion – inte hinder.

Priset delas ut i två kategorier, arbetsgivare och eldsjäl, i nio regioner. Vinnarna i varje region går sedan till en riksfinal den 19 november i Stockholm. 

Visa vägen prisar de som skapar win-win-situationer på olika sätt. Där arbetsgivaren, medarbetarna och arbetsgivarens kunder vinner på detta eller där kanske en enskild person gör skillnad för en arbetsgivare eller samhället i stort. 

Och de som prisades i Karlstad uppfyllde alla dessa kriterier. Som Årets Eldsjäl i region Dalkarlstad (Dalsland, Värmland och Dalarna) utsågs Joanna Halvardsson från Karlstad. Denna unga kvinna har gjort en egen resa från utanförskap, självmordsförsök och dåligt mående, till arbetspraktik, arbete och numera eget företag. 

Hon driver idag en blogg, syns mycket på sociala medier och är ute och föreläser bland arbetsgivare och grupper från myndigheter om sin resa och sina diagnoser inom autismspektrum samt bipolär sjukdom typ 2. 

– Enkelt beskrivet så delar jag med mig av min historia som trasig fjortonåring, sluten psykiatrisk vård, åtta självmordsförsök till att idag driva eget företag. Att jag liksom vänt min funktionsnedsättning till funktionsförbättringar istället, för att jag fått rätt hjälp och stöd som gett mig styrka i mina diagnoser och gett mig superkrafter istället, berättar hon själv.

Framröstad av folket, då alla får vara med och rösta på regionpristagarna, som Årets Arbetsgivare region Dalkarlstad blev ICA Supermarket i Åmål. Susanne Enell tog över livsmedelsbutiken i Åmål för två år sedan och har sedan första dagen arbetat för att människor som på olika sätt behövt vägar in i samhället har fått det i hennes butik.

– Dels har jag ju anlitat Samhall i butiken, så de sköter ju städning och fastighetsskötsel och sånt hos mig, och det funkar jättebra. Sedan jobbar jag ganska mycket med mångfald även utanför Samhall då att jag försöker hjälpa nyanlända att lära sig språket genom att de får jobba ute i butiken, säger hon och fortsätter. 

– Jobba i en livsmedelsaffär ses inte som ett framtidsjobb och en karriär av många, tyvärr. Och det har ändå blivit en ganska kunskapskrävande bransch. Jag ser ju hos de här nyanlända som är hos mig för att i första hand lära sig språket, hur taggade de är, vilken otrolig arbetskapacitet de har. Och jag ser samma sak i Samhall-gänget, det finns en otrolig potential i många av de här människorna.

Pristagarna fick motta sina priser från Landshövdingen Kenneth Johansson. Även Samhalls vd Monica Lingegård fanns på plats, tillsammans med konferencier Peter Jihde och Visa vägen-juryns ordförande Jan Scherman. 

Bilder finns på denna länk: https://www.dropbox.com/sh/1krnrxp3wra835r/AADGDwb4fjOiBxmPo9sFALBya?dl=0

För mer information, vänligen kontakta mig

Henrik Fitinghoff, presschef Samhall AB

072-2392052

henrik.fitinghoff@samhall.se

Visa vägen-priset delas ut av Samhall och uppmärksammar de som går i bräschen för personer med funktionsnedsättning och bryter deras utanförskap på arbetsmarknaden.

Priset går till de arbetsgivare och eldsjälar som förstår att det är viktigare att se till vad en människa kan, i stället för till vad de inte kan. Helt enkelt till de som är kloka nog att se till en persons funktionsuppsättningar. Inte för att vara snälla och vilja väl, utan för sin egen verksamhets bästa.

Till Visa vägen-priset utses vinnarna i en omröstning. Det fanns över 600 nominerade arbetsgivare och eldsjälar att rösta på via visavägen.se och närmare 30 000 röster utdelades. De arbetsgivare och den eldsjälar som fått flest röster i respektive region har vunnit.