På måndag eftermiddag var det så dags att avslöja vinnarna av Visa vägen-priset i region ”Ölandskusten”. Och det var två mycket stolta och glada vinnare som klev upp på scenen för att motta sina utmärkelser. 

Visa vägen-priset delas ut till de arbetsgivare och eldsjälar som på ett aktivt sätt väljer att verka för att alla utifrån funktion, inte hinder, ska få möjlighet att förverkliga sina möjligheter på den öppna arbetsmarknaden. 

Tanken är att lyfta fram arbetsgivare och eldsjälar som på ett alldeles särskilt sätt lyckats med detta, inte för att de i första hand är snälla utan för att de inser hur viktigt det är ur alla aspekter. Arbetsgivarna ska därmed vara goda exempel på hur de och deras kunder, samhället och den enskilde medarbetaren vinner på detta. Eldsjälen ska i första hand brinna för att bryta utanförskap och göra skillnad genom sitt sätt att vara och agera.

I regionsfinalen vinner den arbetsgivare och den eldsjäl som får flest röster från allmänheten, lite som Jerringpriset. I år har närmare 700 nomineringar i nio regioner kommit in och över 28000 röster lagts innan vinnarna kunde utses. 

Förutom konferencieren och stadens ”förlorade son”, Peter Jihde, finns även Visa vägens-juryns ordförande Jan Scherman med på turnén som började i Luleå för snart en månad sedan och nu kommit till Växjö.

På PM Hotell och Konferens finns Sam Hallam från Växjö Lakers med som prisutdelare, tillsammans med Oliver Rosengren, ordförande i nämnden för arbetsmarknad och välfärd i Växjö kommun. 

Och som årets arbetsgivare i regionen utses Burde Förlags AB. På plats finns vd Marc Burde för att motta priset tillsammans med HR-chefen Christian Wallin samt Dobri Nedanovski. Företaget Burde har som företagsfilosofi att anställa människor med funktionsnedsättningar och har så gjort i över 30 år. 

– Samarbetet med Samhall har växt genom åren och det är jätteviktigt. Vi har alltid haft en produktionsapparat där vi tävlar med utländska företag och då måste vi vara jätteduktiga och effektiva för att det ska fungera och då passar det här samarbetet jättebra, säger Marc Burde.

– Det är ett sätt för oss att kunna behålla produktionen i Sverige. Det är snabba puckar året runt och därför är det viktigt att ha nära till produktionen, säger Marc Burde. 

Som årets eldsjäl utnämndes Eva Jönsson, verksam på Försäkringskassan.

– Människor har både rättigheter och skyldigheter när det gäller Försäkringskassan, men det är alltid viktigt att vi bemöter dem på ett bra sätt och gör så bra som möjligt för alla. Och det gäller naturligtvis människorna inom Samhall också, säger Eva Jönsson.

– Alla är bra på sitt sätt, och det är inte alltid lätt att komma igång med arbete om man har en diagnos men de flesta vill och det är bara att stötta dem, säger Eva Jönsson . 

Båda vinnarna går nu till riksfinalen i Stockholm den 19 november, där Visa vägen-juryn kommer att utse en riksvinnare.

Bilder finns på följande länk: https://www.dropbox.com/sh/fnlmzyxofrkdw13/AAAZOowObU6ItTOlX8lxjZxza?dl=0

För mer information, vänligen kontakta mig

Henrik Fitinghoff, presschef Samhall AB

072-2392052

henrik.fitinghoff@samhall.se

Visa vägen-priset delas ut av Samhall och uppmärksammar de som går i bräschen för personer med funktionsnedsättning och bryter deras utanförskap på arbetsmarknaden.

Priset går till de arbetsgivare och eldsjälar som förstår att det är viktigare att se till vad en människa kan, i stället för till vad de inte kan. Helt enkelt till de som är kloka nog att se till en persons funktionsuppsättningar. Inte för att vara snälla och vilja väl, utan för sin egen verksamhets bästa.

Till Visa vägen-priset utses vinnarna i en omröstning. Det fanns närmare 700 nominerade arbetsgivare och eldsjälar att rösta på via visavägen.se och över 28000 röster utdelades. De arbetsgivare och den eldsjälar som fått flest röster i respektive region har vunnit.