På torsdag eftermiddag var det så dags att avslöja vinnarna av Visa vägen-priset i region ”Östkusten”. Och det var två mycket stolta och glada vinnare som klev upp på scenen för att motta sina utmärkelser. 

Visa vägen-priset delas ut till de arbetsgivare och eldsjälar som på ett aktivt sätt väljer att verka för att alla utifrån funktion, inte hinder, ska få möjlighet att förverkliga sina möjligheter på den öppna arbetsmarknaden. 

Tanken är att lyfta fram arbetsgivare och eldsjälar som på ett alldeles särskilt sätt lyckats med detta, inte för att de i första hand är snälla utan för att de inser hur viktigt det är ur alla aspekter. Arbetsgivarna ska därmed vara goda exempel på hur de och deras kunder, samhället och den enskilde medarbetaren vinner på detta. Eldsjälen ska i första hand brinna för att bryta utanförskap och göra skillnad genom sitt sätt att vara och agera.

I regionsfinalen vinner den arbetsgivare och den eldsjäl som får flest röster från allmänheten, lite som Jerringpriset. I år har närmare 700 nomineringar i nio regioner kommit in och över 28000 röster lagts innan vinnarna kunde utses. 

I Linköping Konsert och Kongress står även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på scenen i egenskap av prisutdelare samt medlem i Visa vägen-juryn. Han hade tidigare under dagen besökt en grupp medarbetare från Samhall som städar IKEA-varuhuset i Linköping och var mycket positiv.

– Jag får alltid så mycket energi av dessa möten, och mitt jobb i Visa vägen-juryn känns verkligen meningsfullt med tanke på vad priset står för, säger Karl-Petter Thorwaldsson.  

Louise Hoffsten finns även med på scenen och sjunger samt delar både med sig av personliga historier om hur viktigt det är att känna värdighet och hur vi kan lägga saker i vårt liv som inte fungerar på ”livets kompost” och gro nya saker i den mylla som bildas.

Och som årets arbetsgivare i regionen utses Städarna AB. På plats finns grundaren Tjoffe Sjögren för att motta priset tillsammans med HR-chefen Satu Holmqvist. Städarna AB har som företagsfilosofi att anställa människor med funktionsvariationer. 

– Vi är ett städföretag mot i första hand hemservice och finns idag på 19 orter där vi har samarbete med Samhall och försöker hitta olika synergier som kan fungera, berättar Tjoffe Sjögren.

– Idag har vi 410 medarbetare och ungefär 75 procent av våra medarbetare kommer från någon form av utanförskap, fortsätter Tjoffe Sjögren.

– Och vi växer, från september ifjol till september i år hade vi växt med 94 procent så vi är branschens mest snabbväxande företag, säger Tjoffe Sjögren.

Som årets eldsjäl utnämndes Pasi Kövander, verksam på Apoteket Hjärtat i Norrköping.

– Vi jobbar på apotekets e-handel med plocklager i Norrköping och där finns cirka 130 anställda. Och jag har en lång historik av samarbete med både Arbetsförmedlingen och Samhall, hos tre olika arbetsgivare dessutom, för jag tror att det finns en plats för alla inte minst när man jobbar med stora arbetslag, säger Pasi Kövander.

– Och det många inte tänker på är att det ger så otroligt mycket till arbetslaget när människor kommer in från olika typer av utanförskap, fortsätter Pasi Kövander.

– En intressant sån historia som man kanske inte tänker på är när vi hade en döv medarbetare. Vi har aldrig haft så bra ordning och reda som då och med ordning och reda så ökar produktiviteten, vilket alla vinner på, säger Pasi Kövander

Båda vinnarna går nu till riksfinalen i Stockholm den 19 november, där Visa vägen-juryn kommer att utse en riksvinnare.

Bilder finns på följande länk: https://www.dropbox.com/sh/fdlmwn31ltoy7ic/AACwRGr3NYrtpm6_cw_TYvCba?dl=0

För mer information, vänligen kontakta mig

Henrik Fitinghoff, presschef Samhall AB

072-2392052

henrik.fitinghoff@samhall.se

Visa vägen-priset delas ut av Samhall och uppmärksammar de som går i bräschen för personer med funktionsnedsättning och bryter deras utanförskap på arbetsmarknaden.

Priset går till de arbetsgivare och eldsjälar som förstår att det är viktigare att se till vad en människa kan, i stället för till vad de inte kan. Helt enkelt till de som är kloka nog att se till en persons funktionsuppsättningar. Inte för att vara snälla och vilja väl, utan för sin egen verksamhets bästa.

Till Visa vägen-priset utses vinnarna i en omröstning. Det fanns över 600 nominerade arbetsgivare och eldsjälar att rösta på via visavägen.se och närmare 30 000 röster utdelades. De arbetsgivare och den eldsjälar som fått flest röster i respektive region har vunnit.