Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand behövde medarbetare. Samhalls tjänstemän såg behovet och insåg att de hade en anställd som passade perfekt. Ett samarbete som gav en nöjd företagare, en nöjd numera anställd och flera som får testa ett nytt jobb. 

Efter tre år som verksamhetschef på Erikshjälpen i Kristianstads ville Dan Åstedt driva en egen second hand-butik med ideell inriktning. Hans insikter sa honom att Barncancerfonden borde vara den bästa förmånstagaren. 
– Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn och ligger människor nära om hjärtat. Det gäller både de som handlar och de som skänker, säger han. 
Dan Åstedt bestämde sig för att 100 procent av överskottet skulle gå till Barncancerfonden. Det kan låta för bra för att vara sant, vilket också Barncancerfonden tyckte. Först efter flera påminnelser fick han svar. 
– De tyckte det lät lite skumt att en privatperson ville starta en butik och skänka bort hela vinsten. Jag förklarade att jag inte behövde tjäna några stora pengar, att jag inte kan göra mer än att äta mig mätt. Dessutom, om jag skänkte 50 procent skulle alla bara prata om vad de andra 50 procenten går till, säger han. 

Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand.
Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand
Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand

Kontaktades av Samhall

Snart var Dan Åstedt och Barncancerfonden överens. En butik på 1 100 kvadratmeter öppnades i Vilans affärsområde i Kristianstad.  
Den fick det lätt tungvrickande namnet Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand efter delägaren Maja Lind. 
Att driva en Second hand-butik är en personalslukande verksamhet. Ett par tusen artiklar hanteras varje dag – de ska tas emot, lagas eller tvättas. Butiken vill dessutom ge bra service till kunderna.  
En dag kontaktades Dan Åstedt av Samhalls Kristianstad-kontor. Det gällde möjligheten att ta emot praktikanter. Tjänstemännen Lina Svenningsen och Lotta Frick bjöds in till butiken. Det klickade direkt.  
– Vår tanke var att secondhand-butiker skulle passa våra medarbetare. Det stämde, men det visade sig också att Dan hade koll på hur man skapar lämpliga uppgifter för människor med funktionsnedsättningar, säger Lina Svenningsen. 
Dan Åstedt fick en kandidat med detsamma. 
– De kloka damerna från Samhall förstod vad jag sökte och förklarade att de hade en klockren person till oss, säger Dan Åstedt. 

Anställdes efter tre månader

Lizbeth Nilsson på Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand.
Lizbeth Nilsson trivs med arbetsuppgifterna på Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand: ”Det är som julafton varje gång när man öppnar en låda eller påse som lämnats in.”

Kandidaten var Lizbeth Nilsson, som jobbat på Samhall sedan 2018. Hon hade drivit taxiföretag och jobbat på restaurang. Men för drygt 20 år sedan fick hon en stroke. Den 2 oktober kom hon ut till Majas Secondhand. En lyckträff för både Lizbeth Nilsson och Dan Åstedt.  
– Jag fick börja jobba i gåvoinlämningen där vi tar om hand om de saker som folk lämnar in. Där trivs jag jättebra och här finns en stor förståelse för att man inte kan göra allt. Dessutom är jobbet är roligt. Jag gillar kundmötet och det är som julafton varje gång när man öppnar en låda eller påse som lämnats in. Ofta får man en nostalgitripp av att se saker man känner igen, säger Lizbeth Nilsson.  
Dan Åstedt insåg att han hade gjort ett fynd. 
– Lizbeth är väldigt social, hon passar perfekt i inlämningen. Så jag fick in en duktig medarbetare som jag troligen inte hade hittat på någon annan väg. Samhall hade gjort ett riktigt bra förarbete, säger han. 
Tre månader efter sin entré i butiken anställdes Lizbeth. Som vanligt vid en övergång från Samhall har både hon och hennes arbetsgivare ett år på sig att avbryta anställningen och Lizbeth kan gå tillbaka till Samhall. 
– Det är en stor trygghet både för mig och arbetsgivaren att jag kan gå tillbaka om något händer eller förändras här. Jag är 60 år och vill inte gå ut i arbetslöshet, säger hon. 

Lizbeth Nilsson

Arbete: Jobbar i inlämningen på Majas Stöd Mot Barncancer Second hand.
Bakgrund: Har bland annat drivit ett taxi-åkeri och jobbat på restaurang.
Lizbeth om risken att köpa för många prylar om man jobbar i en second hand-butik: “Jag gör det inte, jag är 60 år och har ett fullt hem. Till de yngre som ska skapa sitt första hem rekommenderar jag second hand, här finns många fina saker.” 

Fler praktikanter


Lizbeths insatser har banat väg för fler praktikanter från Samhall i butiken. Den första började i mitten av december. 
– Jag hoppas fler kommer hit, vi har ett anställningsbehov eftersom vi växer. Jag tycker att samarbetet med Samhall är fantastiskt bra. Jag berättar vad vi söker och vet att de känner sina medarbetare väl. De vet också att det som är viktigast för mig är att få folk som fungerar i grupp, säger han. 
Dan Åstedts kalkyl om att Barncancerfonden är den bästa förmånstagaren för en butik har för övrigt slagit in. Från den 1 januari–18 december 2023 har butiken sålt drygt 120 000 artiklar och skänkt 773 000 kronor till Barncancerfonden.  

Dan Åstedt, ägare av Majas Stöd Mot Barncancer, står i sin butik.
Dan Åstedt, ägare av Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand: ”Jag tycker att samarbetet med Samhall är fantastiskt bra.”

Dan Åstedt

Bakgrund: Har bland annat varit säljare i dagligvarubranschen, hotellchef, verksamhetschef i Erikshjälpen. 
Fritid: Fotbollstränare sedan 30 år. “Om företagssverige hade tittat på hur vi fostrar ledare inom idrotten hade vi sluppit många dåliga chefer.” 

Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand

Antal anställda: Sju plus ett 20-tal volontärer som jobbar när de har lust.
Verksamhetschef: Dan Åström
Yta: 11 000 kvadratmeter
Vinst: 0 (hela överskottet går till Barncancerfonden)
Dan om namnet: ”Maja var en tidigare kollega som blev delägare och vars namn fick bli butikens namn. Folk sa till mig att Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand var ett för långt namn. Men jag var övertygad, att från nästa dag säger alla ’Majas’. Så blev det.” 

Butikschefen Alexander Johansson på Systembolaget i Strömstad var först tveksam till att ta emot praktikanter från Samhall. I dag har två stycken av de som kom en ordinarie anställning och han hoppas nu på ett fortsatt samarbete med Samhall.

Det är tisdag förmiddag och ganska lugnt i butiken. Johan Davidsson tar sig tid att småprata med kunderna en stund när de haffar honom för att ställa en fråga. Han vet att situationen kan förändras i vilken sekund som helst. Butiken kan bli proppfull av folk på ett ögonblick.

Systembolaget i Strömstad är störst i Sverige med tiotusentals besök varje vecka. Närheten till Norge gör att gränshandeln är intensiv och 90 procent av kunderna pratar norska.

– Tiden går aldrig långsamt, det händer grejer hela tiden. Jag har lärt mig otroligt mycket av mina kollegor, säger Johan Davidsson.

Duktig, hjälpsam, trevlig… Arbetskamraterna öser lovord över honom. Försäljaren Marie Conrade tar en paus på lagret för att berätta hur nöjd hon är med nyanställningen.

– Jag förväntade mig inte något särskilt när vi tog emot praktikanter från Samhall, men jag blev imponerad. Johan är helt fantastisk, säger hon.

Bild på två personer som pratar med varandra inne på Systembolagets lager. En kvinna och en långhårig man.
Försäljaren Marie Conrade tar en paus på lagret tillsammans med Johan Davidsson.

Hade fördomar om Samhall

Idén kom från Kim Isaksson, som då var områdeschef på Samhall. Han har själv jobbat på Systembolaget i Strömstad och var sugen på ett samarbete. Men när han kontaktade butikschefen Alexander Johansson mottogs han av ett ljummet intresse.

Arbetsplatsen ställer höga krav på medarbetarna och butikschefen var rädd att samarbetet snarare skulle öka belastningen på kollegorna än fungera som en avlastning.

– Min bild av Samhall var ganska begränsad och jag erkänner att jag hade fördomar. Jag trodde de anställda mest sysslade med lokalvård vilket vi inte hade behov av, säger han.

Kim Isaksson lyckades ändå övertala honom och Alexander Johansson gick med på att ta emot fem praktikanter under 2021.

– Vi var överens om att testa i fyra veckor, med förutsättningen att praktikanterna kunde återvända till Samhall om det inte funkade, säger Kim Isaksson som numera arbetar som affärschef på Samhall.

Det tog inte lång tid förrän Samhalls medarbetare var som vilka som helst i gänget. De bemannade kassorna, fyllde på varor och socialiserade sig med kunderna. Alexander Johansson insåg att han hade haft helt fel bild av Samhall.

– Efter praktikperioden erbjöd vi tre av praktikanterna anställning. Två av dem tackade ja, berättar han.

Mer om Johan Davidsson

Ålder: 25 år
Arbetsuppgifter: Sitter i kassan, fyller på varor och svarar på kundernas frågor.
Drömmar: Vill fortsätta utvecklas inom Systembolaget.

Två män står i en Sytembolaget-butik och tittar in i kameran. Båda ler.
Butikschefen Alexander Johansson tillsammans med Kim Isaksson, områdeschef på Samhall.

Möjlighet att nå den öppna arbetsmarknaden

För Kim Isaksson och de övriga områdescheferna på Samhall visar utfallet på en lyckad matchning. Inför varje praktikplacering finns en förhoppning om att medarbetaren ska kunna lämna Samhall och vara redo för den öppna arbetsmarknaden. De lägger därför ner mycket arbete på att lära känna sina medarbetare och lyssna på deras målbilder och drömmar.

– Vi fokuserar mycket på vad medarbetarna kan och vill utveckla hos sig själva. Men också vilka förutsättningar personen har för att klara ett visst jobb så att ingen upplever sig förbisedd, säger Kim Isaksson.

Efter sin egen tid som säljare på Systembolaget var han bekant med företagets värderingar som han tyckte stämde med Samhalls. Han får medhåll av butikschefen Alexander Johansson som menar att företaget har en vision om att vara en inkluderande arbetsplats.

– Jag tycker att vi, som statligt företag, ska kunna erbjuda en arbetsplats för alla. Även de som har fysiska eller psykiska begränsningar ska kunna hitta sin plats hos oss, säger han.

Bild på Johan som sitter i kassan i Systembolagets butik.

Mitt mål är att fortsätta att utvecklas inom Systembolaget och se hur långt jag kan komma.

Johan Davidsson

Önskade sig ett vanligt jobb

Johan Davidsson var mogen att ta steget. Han berättar att han har haft perioder bakom sig av psykisk ohälsa och magkatarr vilket från början ledde honom till Samhall. Efter gymnasiet arbetade han inom vården, men fick svårt att behålla jobbet på grund av hälsan. Han gick arbetslös ett tag innan Arbetsförmedlingen föreslog en tjänst på Samhall, där han skulle utsättas för mindre stress.

– Där var jag i tre år och hade lite olika sysslor, säger han.

Klockan närmar sig lunch och butiken har börjat fyllas av kunder. De flesta besökarna skjuter kundvagnar framför sig och spanar bland hyllorna inför storköpet. De medarbetare som är ute på golvet kan inte gå många meter innan de snappas upp av frågvisa kunder.

– Det jag mest av allt ville ha var ett vanligt jobb. Mitt mål är att fortsätta att utvecklas inom Systembolaget och se hur långt jag kan komma, säger han.

I Tony Olaussens Coop-butik i Skarpnäck får alla vara som de är. Sedan många år tar han emot personer med funktionsnedsättning från Samhall för praktik och anställning, något han ser gynnar såväl individen som personalgruppen. 
– Det handlar om att inte fokusera på begränsningen, utan att se styrkan, säger Tony Olaussen.  

På Coop i Stockholmsförorten Skarpnäck är det full rulle, vagnar med varor skramlar över golven. I det lilla lunchrummet puttrar kaffebryggaren, bordet vittnar om att någon just ätit lunch och på soffan ligger en bönematta hopvikt över armstödet. Det luktar nybakat från butiken.

Butikschef Tony Olaussen är mitt inne i en leverans, han kommer med snäckan i örat, slår sig ner mitt i en mening. Tony Olaussen är en av de arbetsgivare som samarbetar med Samhall genom att ta emot praktikanter och när möjligheten finns anställer han dem. Tony Olaussens engagemang har funnits länge. 

– Jag brinner för coaching, det ger mig stimulans. Även långt innan jag blev butikschef tog jag hand om praktikanter och jobbade med personer med olika typer av svårigheter.  

Tony Olaussen förklarar att det handlar om att se styrkor snarare än begränsningar hos sina medarbetare.  

– Och här kommer vi se till att den styrkan växer, säger han med eftertryck. 

Butikschefen Tony Olaussen samtalar med Stefan Vivallius och Nora Mångsén på lunchrasten. Alla bär gröna uniformer.
Butikschefen Tony Olaussen samtalar med Stefan Vivallius och Nora Mångsén på lunchrasten.

En tillåtande miljö

Britt-Marie Laine är gruppchef på statligt ägda Samhall och hon och Tony Olaussen har sedan flera år tillbaka haft täta kontakter.  

– På Samhall vill vi få personer att växa som människor, att våga ta steg framåt och tro på sig själva. Det får de göra hos Tony, säger hon. 

Samhall har till uppgift hjälpa de som står längst från arbetsmarknaden. Efter internutbildning matchas medarbetarna till ett uppdrag och när det funkar är målet att de inte ska behöva bli arbetslösa igen.  

– Då vill vi hitta en arbetsgivare som är beredd att testa dem på praktik för att sedan kanske ta över till en anställning, en övergång. Det är så vi har arbetat med Tony och det har funkat jättebra, säger Britt-Marie Laine.  

– Det handlar väldigt mycket om att Samhall vet vad jag söker, säger Tony Olaussen.  

Britt-Marie Laine och Tony Olaussens samarbete pågår både före, under och efter att en praktikplats tillsatts. Britt-Marie Laine förklarar det som att hon kastar iväg ett mejl om hon har en medarbetare som hon tror skulle passa på Coop i Skarpnäck, och kollar om Tony kan ta emot. När en kandidat väl är på plats lägger de tillsammans upp en plan.  

Nyckeln till framgång, understryker Britt-Marie Laine, är att Tony Olaussen tillåter misstag. Budskapet är att det inte är någon fara att göra fel och det skapar både trygghet och lojalitet. 

Porträtt av Nora Mångsén.

Det är så bra att man ges chansen till arbete trots att man har en diagnos.

Nora Mångsén

Får social träning

25-åriga Nora Mångsén gjorde en övergång till Coop i Skarpnäck efter en praktik genom Samhall. Hon trivs bra, och tycker själv att hon utvecklats. 

– Tony är snäll och visar tydligt vad jag ska göra, säger hon och stryker en hand genom det kortklippta håret.  

Rutiner och struktur är viktigt för Nora, utan det blir hennes hjärna “rörig”. Och på Coop i Skarpnäck ser man till att hon kan hålla de rutiner hon behöver. Nora får tydliga instruktioner och ett regelbundet schema. En annan viktig aspekt av jobbet är att hon får social träning. 

– Jag känner mig säkrare och mer självständig i vissa sociala situationer nu. Det är så bra att man ges chansen till arbete trots att man har en diagnos, säger Nora Mångsén innan hon ska tillbaka ut i butiken.  

Fokus på struktur och rutin

Tony Olaussen fyller på butikskylen tillsammans med Nora Mångsén. De bär gröna arbetskläder.
Tony Olaussen fyller på butikskylen tillsammans med Nora Mångsén.

För Tony Olaussen är vägen till en fungerande verksamhet struktur och rutin. Och det gäller alla i personalen, inklusive honom själv. Han pekar mot en tavla med återkommande uppgifter att checka av innan en viss tid varje dag. Måndag till söndag.  

– Det där kommer alla till gagn, för man behöver aldrig fundera på hur dagarna ser ut. Det gäller alla. 

Utöver rutiner och tydliga direktiv fokuserar Tony mycket på att de som behöver det bara ska jobba med en sak i taget och i lugn och ro.  

– Man måste ha respekt för att det här tar tid. Personer som kommer hit från Samhall har kanske tryckts ner och förstörts, men här kommer de att finna en plats i arbetslivet.  

Han ser med stolthet på att många av dem som lämnar efter praktiken ändå gör det med en helt annan självkänsla än innan. Han anser också att det tillför mycket till arbetsplatsen att ta emot personer med funktionsnedsättningar. Framför allt ger det en förståelse för olikheter. Men också lojalitet och punktlighet, enligt Tony Olaussen, vars engagemang har tillkommit genom egna erfarenheter.  

– När jag var liten sa läkaren till mig att jag var klassiskt överaktiv. Det gör nog att jag även har lättare att se vad andra har att brottas med.  
 
Vad lär du dig? 

– Jag får jobba med mig själv. Jag har mycket energi och har tidigare haft svårt att slutföra saker, det tog lång tid att lära mig att jobba efter en struktur och att slutföra EN sak i taget. Men när jag får jobba med de jag tar in från Samhall hjälper det mig att hålla koll på mig själv lika mycket som på alla andra.

Tony virvlar iväg ut i butiken, det dundrar på lagret. Lunchrasten är slut för vissa och kaffekannan tom igen.  

Tony Olaussens ledarskapstips:

  • Jobba med struktur och rutin – för alla. Inse att alla människor har styrkor och svagheter.
  • Alla bör jobba på samma sätt, det ger en trygghet.
  • Ta ett steg i taget och jobba långsamt.
  • Behandla alla lika, oavsett förutsättningar. Detta är Tonys deviser: Vi jobbar ihop och respekterar varandra oavsett hudfärg, det spelar ingen roll vilken sexuell läggning du har, du får utöva vilken religion du vill och du måste kunna ta order från kvinnor, likväl som från män.

Nora Mångsén och Stefan Vivallius har båda gjort en övergång från Samhall till Coop i Skarpnäck. För båda har det inneburit ett förbättrat självförtroende och en känsla av att vara en del av samhället.  
– Äntligen känner jag mig som en självständig vuxen, säger 33-åriga Stefan Vivallius. 

När Nora Mångsén, 25, kom till Coop i Skarpnäck i Stockholm genom en praktik via Samhall för snart två år sedan vågade hon knappt höja rösten, men hade en järnvilja. Till Samhall kom hon genom en anvisning av Arbetsförmedlingen efter att ha varit arbetslös en tid. Där genomgick hon en internutbildning och kom ut på uppdrag som lokalvårdare. Sedan dök praktiken på Tony Olaussens Coop-butik i Skarpnäck upp och där är hon nu anställd efter att ha gjort det som kallas en övergång. Hon jobbar heltid och gör det mesta som övriga medarbetare gör, inklusive att sitta i kassan. Hon trivs och utvecklas – och vågar utmana sig själv. 

Nora Mångsén scannar varor i en kyl i butiken med ett verktyg. Hon bär gröna arbetskläder.
”Tony är tydlig och ser till att jag följer mina rutiner, som att ta lunch i tid”, säger Nora Mångsén.

– Jag tror att Tony såg att jag gjorde ett bra jobb. Och det funkar bra med det sociala, som jag annars har ganska svårt med. Jag vill utmana mig själv så att jag kan klara av den biten, säger Nora Mångsén. 

Det plingar till ute i butiken och dörren till lunchrummet flyger upp. Tony Olaussen tittar in och kollar läget, Nora Mångsén tappar tråden och skrattar till. 

Tony Olaussen är stolt över hennes utveckling, det ser man i hans ansikte.  

– Nora utsatte sig för utmaningarna som arbetet i butik innebär, trots att hon har social fobi. Om hon kan klara det, då fixar vi allt! 

För Nora Mångsén, som har diagnosen autism, är det viktigt att individer med en diagnos har lika stor chans att få arbete som alla andra. Att få lära sig att samarbeta och tjäna pengar, att bli självständig. Och Tony Olaussens ledarskap ger henne de förutsättningar hon behöver för att blomma ut, som rutiner och klara direktiv. 

– Tony är tydlig och ser till att jag följer mina rutiner, som att ta lunch i tid. 

I framtiden vill Nora Mångsén hålla på med teater och hon har sökt flera teaterskolor inför hösten.

– Jag är ett stort Marvel-fan och vill, precis som superhjältarna, göra världen bättre. Många ser ner på personer med diagnoser, jag vill visa att min diagnos inte är något hinder för att kunna göra det man älskar. 

Stefan Vivallius, iklädd grönt, frontar varor och ser till att det ser snyggt ut i matbutiken.
Stefan Vivallius frontar varor och ser till att det ser snyggt ut i matbutiken.

Känner sig delaktig i samhället

Stefan Vivallius, 33 år, kom även han till Coop i Skarpnäck genom Samhall. Innan dess hade han en lång arbetslöshet bakom sig med åtgärder från Arbetsförmedlingen och spridda praktikplatser. Då, under en sju år lång period, bodde han i Hudiksvall. Det var en svår tid.

– Inte ens butiker ville anställa mig, berättar Stefan Vivallius med utspätt Hälsingemål och kliar sig i skägget och fortsätter:  

– Myndigheter har inte litat på att jag har adhd med autistiska tillstånd, för det syns ju inte. Men diagnoser kan yttra sig på så många olika sätt, säger han. 

När Arbetsförmedlingen erbjöd Stefan Vivallius att komma till Samhall, blev han snabbt teamledare och så småningom tilldelades en praktikplats hos Tony Olaussen. Nu har han varit anställd på Coop i över tre år, och har ett visst ansvar för beställningar och kontakter med säljare. Stefan berättar att anställningen har gett honom mycket att ta med sig i livet.  

– Äntligen får jag känna mig som en självständig vuxen, nu när jag får vara delaktig i samhället. Jag har min egen stadiga ekonomi och jag har rutiner. För mitt självförtroende har det varit otroligt fördelaktigt.

Stefan och Nora är mina ankare!

Butiksägaren Tony Olaussen

Stefan Vivallius har en dröm och den har han redan börjat sätta i verket, han vill arbeta som systemutvecklare. Till hösten väntar studier.

– Jag ska börja knacka kod, och det ska bli SÅ kul, säger Stefan Vivallius och går nästan upp i falsett.

Och om man frågar Tony är Stefan en helt annan person än den praktikant han kom som för över tre år sedan.

– Självkänslan har utvecklats, det är jättekul att se. Det tog bara en vecka för mig att se att jag skulle kunna anställa både Stefan och Nora. De är mina ankare! Men mitt mål är också att de ska vidare.  

Mer om Nora Mångsén:

Ålder: 25 år.

Arbetsuppgifter: Plocka varor, fronta, kassan, städning.

Gör på fritiden: Umgås med familj och vänner, bio och teater, går på gym.

Drömmer om: Ett arbete inom teater och skådespeleri.

Mer om Stefan Vivallius:

Ålder: 33 år.

Arbetsuppgifter: Plocka varor, fronta, kassan, städning, gör beställningar, har kontakt med säljare.

Gör på fritiden: Lajvar, spelar datorspel.

Drömmer om: Ett arbete som systemutvecklare.

Stora Coop i Birsta utanför Sundsvall är inte vilken stormarknad som helst. Här möts man av personal som stormarknadschefen kallar för Sundsvalls bästa. Sex av de anställda är lokalvårdare från Samhall som bidrar till både bättre arbetsmiljö och större kundglädje.

Tusentals kunder besöker Stora Coop i Birsta varje dag. Här finns Sundsvalls största delikatessdisk och rena lokaler är en förutsättning för att verksamheten ska få hålla öppet.

– Hygien är A och O, berättar stormarknadschefen Johan Cedergren. Samhall lever upp till våra krav med råge och har lyft kvaliteten ordentligt. Att det är rent och fräscht i butiken är en viktig del av kundupplevelsen.


Fotograf: Pär Olert.

Ett steg närmare arbetslivet

I dag har stormarknaden upp till sex medarbetare från Samhall på plats. Deras ansvar är att hålla personalutrymmen och den drygt 7 000 kvadratmeter stora butiksytan fräscha. Det innebär bland annat att städa alla försäljningsytor och se till så att kundvagnar och varukorgar är rena.

– I många andra Coop-butiker hjälper Samhall till med varuplock och andra insatser, som inventering och hantering av avfall och återvinning, säger Johan Cedergren.

Vår målsättning är att medarbetare som visar framfötterna ska kunna bli anställda av oss på Coop.

Johan Cedergren

– I Birsta har vi i första hand hjälp med städ men det händer att vi utvecklar den rollen och de får hjälpa till med annat.

Områden där Samhall har klivit in och tagit mer ansvar är på Coop i Birstas försäljning online där de har hjälpt till med både varuplock och utkörning.

– Vår målsättning är att medarbetare som visar framfötterna ska kunna bli anställda av oss på Coop, berättar Johan Cedergren.

Att både kunna rekrytera medarbetare som brinner för sitt jobb och samtidigt bidra till en mer inkluderande arbetsmarknad känns både meningsfullt och viktigt.

Johan Cedergren, stormarknadschef på Stora Coop i Birsta. Fotograf: Pär Olert.

Yrkesstolthet visar sig i städkvaliteten

Att kvaliteten har blivit bättre tror Johan Cedergren främst beror på det stora engagemang och driv som finns hos Samhalls lokalvårdare. Sedan samarbetet startade för tre år sedan har de blivit en uppskattad del av personalen. De har förbättrat såväl kundupplevelsen som arbetsmiljön, menar Johan Cedergren. Han har många andra städbolag att jämföra med.

– Under mina 25 år i arbetslivet är Samhall det bästa städbolaget jag har haft, det är högsta betyg faktiskt. Det är tydligt att Samhalls personal brinner för det här och har en fantastisk yrkesstolthet.

Under mina 25 år i arbetslivet är Samhall det bästa städbolaget jag har haft, det är högsta betyg faktiskt. Det är tydligt att Samhalls personal brinner för det här och har en fantastisk yrkesstolthet.

Johan Cedergren, stormarknadschef på Coop.

Utmaning

Till Stora Coop i Birsta kommer det tusentals kunder varje dag. Matbutiken behövde ett städbolag som kunde ta hand om det dagliga behovet av städ som uppstår i en stor butik med många besökare och som kunde möta de kvalitetskrav som ställs på de som hanterar livsmedel

 

Lösning

I butiken arbetar i dag sex engagerade medarbetare från Samhall för att dagligen se till att butiksytan och personalutrymmena är rena och städade. De städar golv, gör rent kundvagnar och kundkorgar, torkar av frysdörrar, kyl lock och handtag samt plockar undan i personalrummet. Samhalls personal har även klivit in på andra områden såsom varuplock och utkörning av varor direkt till kund.

 

Effekt

Sedan samarbetet med Samhall inleddes har såväl kundupplevelsen som arbetsmiljön blivit bättre på Coop Birsta. Kunderna kan känna sig trygga med att de handlar i en ren och fräsch butik som lever upp till hårda hygienkrav, medan medarbetarna från Samhall genom sitt engagemang är väldigt uppskattade av personalen. Att bidra till en mer inkluderande arbetsmarknad har även ökat den interna stoltheten bland de anställda.

Butikstjänster – vi avlastar
med färdiga lösningar.

Många handlare har upptäckt Samhalls tjänster som gör att vardagen i butiken lättare går ihop. Lämna servicetjänster och städning i våra trygga händer – lägg din tid på kundvård istället.

Om butikstjänster

Du kan få hjälp av oss med allt från städning och varuplock till korghantering och inventering – allt för att kunna fokusera på kärnverksamheten. Vi kan också ta hand om miljön utanför din verksamhet, till exempel hantera kundvagnar och sköta planteringar.

Porträtt på Johan i coop-kläder i butiken

”Under mina 25 år i arbetslivet är Samhall det bästa städbolaget jag har haft, det är högsta betyg faktiskt. Det är tydligt att Samhalls personal brinner för det här och har en fantastisk yrkesstolthet”

Stormarknadschef Johan Cedergren, Stora Coop Birsta.

Färdiga paketlösningar som avlastar

Vi vet att butiker, varuhus, köpcentra och handelsplatser har olika behov och anpassar oss efter det. Därför har vi tagit fram smidiga paketlösningar med varierande inriktning. Du kan få hjälp hela dagen – eller bara några timmar om det behövs.

Vi kan bland annat finnas till hands för att:

  • Fronta och inventera varor
  • Tvätta personalkläder
  • Vara servicevärdar
  • Hantera avfall och återvinna internt
  • Tvätta kundkorgar
  • Plocka varor

Städning baserad på dina behov

Vi har anpassade lösningar för att städa i butiker av alla storlekar. Du kan också komplettera med uppskattade tilläggs­tjänster som golvvård, storstädning, fönsterputs och höghöjds­städning.

Du använder vår städtjänst med rent samvete – den är Svanenmärkt och vi är stolta över att vara ett miljöcertifierat bolag enligt ISO 14001.

Vid ett första möte inför ett uppdrag går vi igenom lokalerna och ser över dina behov. När jobbet sedan startar har vi med oss de maskiner, produkter och annan utrustning som krävs – det behöver du inte tänka på.

Läs mer om våra städtjänster här:

Person putsar fönster

Lokalvård

Vi städar i många olika miljöer och för olika typer av verksamheter från industri, kontor och butiker, till offentliga och omsorgsmiljöer.

Vi levererar – med kvalitet

Vårt koncept för butiker har utvecklats och förfinats under lång tid för att det ska passa din vardag som handlare.

Uppföljning och kontroll

Vi strävar alltid efter hög kvalitet och arbetar löpande med uppföljning och kontroller som garanti.

I ständig utveckling

Våra tjänsteutvecklare jobbar konstant med produktförbättring och har koll på det senaste inom branschen för att vi ska kunna ge dig bästa service.

Engagerad och utbildad personal

Vi kan vår sak: tack vare gedigen yrkesutbildning från Samhallskolan och flera påbyggnadsutbildningar är våra medarbetare både engagerade och professionella. Du behöver inte lägga tid på att utbilda eller arbetsleda personalen på uppdrag – det har vi redan tagit hand om.

Vårt koncept för butiker har utvecklats och förfinats under lång tid för att det ska passa din vardag som handlare.

Låt oss avlasta dig

Som handlare kan du ha stor nytta och glädje av Samhalls tjänster inom butiksstädning och servicetjänster. Får vi hjälpa till? Hör av dig till oss genom formuläret nedan och berätta om dina behov!