När Nora Mångsén, 25, kom till Coop i Skarpnäck i Stockholm genom en praktik via Samhall för snart två år sedan vågade hon knappt höja rösten, men hade en järnvilja. Till Samhall kom hon genom en anvisning av Arbetsförmedlingen efter att ha varit arbetslös en tid. Där genomgick hon en internutbildning och kom ut på uppdrag som lokalvårdare. Sedan dök praktiken på Tony Olaussens Coop-butik i Skarpnäck upp och där är hon nu anställd efter att ha gjort det som kallas en övergång. Hon jobbar heltid och gör det mesta som övriga medarbetare gör, inklusive att sitta i kassan. Hon trivs och utvecklas – och vågar utmana sig själv. 

Nora Mångsén scannar varor i en kyl i butiken med ett verktyg. Hon bär gröna arbetskläder.
”Tony är tydlig och ser till att jag följer mina rutiner, som att ta lunch i tid”, säger Nora Mångsén.

– Jag tror att Tony såg att jag gjorde ett bra jobb. Och det funkar bra med det sociala, som jag annars har ganska svårt med. Jag vill utmana mig själv så att jag kan klara av den biten, säger Nora Mångsén. 

Det plingar till ute i butiken och dörren till lunchrummet flyger upp. Tony Olaussen tittar in och kollar läget, Nora Mångsén tappar tråden och skrattar till. 

Tony Olaussen är stolt över hennes utveckling, det ser man i hans ansikte.  

– Nora utsatte sig för utmaningarna som arbetet i butik innebär, trots att hon har social fobi. Om hon kan klara det, då fixar vi allt! 

För Nora Mångsén, som har diagnosen autism, är det viktigt att individer med en diagnos har lika stor chans att få arbete som alla andra. Att få lära sig att samarbeta och tjäna pengar, att bli självständig. Och Tony Olaussens ledarskap ger henne de förutsättningar hon behöver för att blomma ut, som rutiner och klara direktiv. 

– Tony är tydlig och ser till att jag följer mina rutiner, som att ta lunch i tid. 

I framtiden vill Nora Mångsén hålla på med teater och hon har sökt flera teaterskolor inför hösten.

– Jag är ett stort Marvel-fan och vill, precis som superhjältarna, göra världen bättre. Många ser ner på personer med diagnoser, jag vill visa att min diagnos inte är något hinder för att kunna göra det man älskar. 

Stefan Vivallius, iklädd grönt, frontar varor och ser till att det ser snyggt ut i matbutiken.
Stefan Vivallius frontar varor och ser till att det ser snyggt ut i matbutiken.

Känner sig delaktig i samhället

Stefan Vivallius, 33 år, kom även han till Coop i Skarpnäck genom Samhall. Innan dess hade han en lång arbetslöshet bakom sig med åtgärder från Arbetsförmedlingen och spridda praktikplatser. Då, under en sju år lång period, bodde han i Hudiksvall. Det var en svår tid.

– Inte ens butiker ville anställa mig, berättar Stefan Vivallius med utspätt Hälsingemål och kliar sig i skägget och fortsätter:  

– Myndigheter har inte litat på att jag har adhd med autistiska tillstånd, för det syns ju inte. Men diagnoser kan yttra sig på så många olika sätt, säger han. 

När Arbetsförmedlingen erbjöd Stefan Vivallius att komma till Samhall, blev han snabbt teamledare och så småningom tilldelades en praktikplats hos Tony Olaussen. Nu har han varit anställd på Coop i över tre år, och har ett visst ansvar för beställningar och kontakter med säljare. Stefan berättar att anställningen har gett honom mycket att ta med sig i livet.  

– Äntligen får jag känna mig som en självständig vuxen, nu när jag får vara delaktig i samhället. Jag har min egen stadiga ekonomi och jag har rutiner. För mitt självförtroende har det varit otroligt fördelaktigt.

Stefan och Nora är mina ankare!

Butiksägaren Tony Olaussen

Stefan Vivallius har en dröm och den har han redan börjat sätta i verket, han vill arbeta som systemutvecklare. Till hösten väntar studier.

– Jag ska börja knacka kod, och det ska bli SÅ kul, säger Stefan Vivallius och går nästan upp i falsett.

Och om man frågar Tony är Stefan en helt annan person än den praktikant han kom som för över tre år sedan.

– Självkänslan har utvecklats, det är jättekul att se. Det tog bara en vecka för mig att se att jag skulle kunna anställa både Stefan och Nora. De är mina ankare! Men mitt mål är också att de ska vidare.  

Mer om Nora Mångsén:

Ålder: 25 år.

Arbetsuppgifter: Plocka varor, fronta, kassan, städning.

Gör på fritiden: Umgås med familj och vänner, bio och teater, går på gym.

Drömmer om: Ett arbete inom teater och skådespeleri.

Mer om Stefan Vivallius:

Ålder: 33 år.

Arbetsuppgifter: Plocka varor, fronta, kassan, städning, gör beställningar, har kontakt med säljare.

Gör på fritiden: Lajvar, spelar datorspel.

Drömmer om: Ett arbete som systemutvecklare.