Då och då sker det saker som får Asim Begic att känna sig extra stolt. Som för några veckor sedan när två kollegor hade rykt ihop ute på ett jobb.

– De var jättesura. Men jag fick dem att inse att vi måste samarbeta, att det brukar lösa sig om vi lyssnar på varandra. För det handlar ofta inte bara om jobbet, det kan lika gärna vara någon som har en dålig dag eller sjuka barn, säger han.

1992 kom Asim Begic som 23-åring till Ystad från Bosnien på grund av kriget. Senare hamnade han i Göteborg. Han trivdes, men sjukdomar som Crohns sjukdom, astma och reumatism gjorde det svårt för honom att hänga med när han skulle komplettera sina skolbetyg. Han valde då att engagera sig i Svenska kyrkan och Stadsmissionen.

För tretton år sedan började han på Samhall i Göteborg, där han körde ut mat till äldre och sjuka. År 2018 flyttade han till Tierp. Han började städa på Arlanda och trivdes. Men så kom covid och Asim fick en plats på Samhalls kontor i Tierp, där ett 60-tal medarbetare arbetar med uppdrag åt lokala företag och kommunen, som tvätt, städning och inhandling för äldre.

Asim kör ut sina kollegor till arbetsplatser och städar, men är också skyddsombud och förtroendevald inom IF Metall.

– Jag vill engagera mig för att vi ska få en bättre arbetsmiljö. Det är också viktigt att människor lär sig svenska språket och det svenska samhället, säger Asim Begic.

Så häromveckan pratade Asim om svenska län med sina kollegor. Han får också svara på frågor om hur saker fungerar i samhället eller vad uttryck som ”var skåpet ska stå” betyder.

Jag vill engagera mig för att vi ska få en bättre arbetsmiljö. Det är också viktigt att människor lär sig svenska språket och det svenska samhället.

Asim Begic

Människorna på Samhall i Tierp har ett stort hjärta, enligt Asim Begic.

– Vi skrattar och hjälper varandra. Utanför jobbet handlar det ofta om småtjänster som att hämta något med bil, eller hjälpa någon som ska flytta, åka till soptippen eller handla på Ikea, berättar han.

I rollen som skyddsombud upplever han att Samhall går i rätt riktning.

– Efter att vi fick en ny ledning känns det som att den tänker mer på arbetsmiljön och att medarbetarna har olika förutsättningar, säger han.

Asim Begic läser gärna och mycket, allra helst Per Anders Fogelström, Vilhelm Moberg och Marianne Fredriksson. Han ser även på äldre fotbollsmatcher på Youtube, med lag som Ajax, IFK Göteborg, och Benfica. Favoritspelarna är Glenn Hysén, Torbjörn Nilsson och Johan Cruyff.

– Dagens fotboll handlar bara pengar, ingen spelar med längre hjärtat.