Ett hårstrå som hamnat mellan två delar under monteringen av en snabbkoppling är inte helt oproblematiskt. Det är nämligen en komponent som måste vara helt tät, annars blir det problem i en senare del av produktionsledet. Som tur vet Anette Windeskog, Samhall-medarbetare och montör på Steelwrist, hur det ska förhindras.

– Delarna får inte vara smutsiga när de monteras, därför diskas de innan montering. Jag testar delarna med lufttryck för att se om de läcker. Skulle det vara något problem spelar det ingen roll vem man frågar, alla försöker hjälpa till, säger Anette Windeskog.

Ständig dialog skapar förutsättningar för ett bra samarbete

Martin Olofsson Sarri är områdeschef på Samhall och bildar team med affärschefen Thomas Bjernegård. Båda har lång vana av att jobba ute hos kunder. Att vara på plats och stötta är en förutsättning för att få till ett gott samarbete.

– Jag behöver inte förstå verksamheten in i minsta detalj, utan jag behöver lyssna och finnas tillgänglig för att kunna hjälpa till, säger Martin Olofsson Sarri.

Regelbundna möten och ständig dialog med medarbetare och kunden är med andra ord grundläggande.

– En ansvarslista är också väldigt viktigt för att veta vilka områden Samhall tar hand om och vilka delar kunden ansvarar för. Sedan kan Samhall fortfarande hjälpa till utanför det egna ansvarsområdet, men tydlighet är ändå viktigt, säger Thomas Bjernegård.

Mer om Steelwrist

Antal Samhallmedarbetare: 14

Arbetsområden: Produktion, måleri, lagervård och lokalvård

Tillverkade artiklar per månad: Cirka 4 000

Arbetstimmar per dag: 8

Vid Anettes station i kopplingsrummet sitter hon oftast ned. Till en början tvivlade var Anette osäker på om hon skulle klara av arbetet.

– I min släkt har vi en ärftlig sjukdom som heter tremor, vilket innebär att jag har skakningar, därför tänkte jag att det kanske skulle fungera för mig att jobba här. För mig är det viktigt med noggrannhet. Jag vill inte lämna ifrån mig något som inte är bra. Men när jag upptäckte att det faktiskt fungerade var det en jätteskön känsla, säger Anette.

Anette visade sig vara rätt person på rätt plats och enligt Anne-Charlotte Barclay, HR-chef på Steelwrist, är det en av förmånerna med Samhall.

– Det gäller att hitta rätt personer, där är Martin Olofsson Sarri väldigt duktig. Han är lyhörd och känner oss som bolag, säger hon.

– Samarbetet hjälper Steelwrists montörer. Det gör så att vi blir effektivare och ökar affärsnyttan samtidigt som vi kan vara med och hjälpa människor ut på arbetsmarknaden, säger Anne-Charlotte Barclay.

”Det finns inget vi och dem”

För att nå en hög affärsnytta krävs samtidigt att alla arbetar mot samma mål. Sammanhållningen och känslan av ett ”vi” är också en nyckel till samarbetet.

– Steelwrist är nog det enda stället jag arbetat på där det är vi och inte vi och dem. Vi är bjudna på deras julfester exempelvis, säger Anette Windeskog.

– För att vi ska kunna driva åt samma håll är det jätteviktigt att alla känner sig välkomna och känner sig som en del av Steelwrist-familjen, säger Anne-Charlotte Barclay.