Anders Eriksson är en av 23 medarbetare i Samhalls verkstad i Gylle i Borlänge. De jobbar med att serva hjälpmedel för hemmabrukare. Här får rullstolar nya däck, sängarna nya elmotorer, lyftarna servas och permobiler liksom hjälpmedel till toaletter görs rena. Varje dag kommer nya föremål in för översyn från Hjälpmedelscentralen i Falun.

Det är sängarna som ger mest jobb, enligt driftledaren Anders Eriksson.

– De är stora och otympliga och det är också saker som ska göras, allt från att byta elmotorer till rengöring. Det kräver lite extra kunskap för att klara av alla funktioner, säger han.

bild på en kvinna som putsar på ett armstöd till en rullstol.
Linda Jonsson Källberg putsar delar till en rullstol. Att renovera sjukvårdsutrustning kräver många verktyg.

När fler vårdas hemma ökar också behovet av hjälpmedel som behöver tas om hand på Samhalls verkstad.

– Allra mest hade vi att göra under covid, eftersom många äldre människor som vårdats i hemmet dog. Deras saker skickades då hit för översyn. Och den som har en sjuksäng har ofta också en rullator, rullstol eller annat, säger Anders Eriksson.

Och mer jobb blir det.

– Falu lasarett skickar numera hit sina rullstolar för renovering och översyn. Vi hjälper också Region Gävleborg ibland, säger Anders Eriksson.

Hjälpmedel

År 2015 flyttades arbetet med att renovera hjälpmedel från hemvården i Region Dalarna från Säter till Borlänge. De vanligaste reparationerna är hjulbyten, justeringar av bromsar och byten av handtag.

Vill utöka verksamheten

Uppdragen kräver noggrannhet. Sakerna måste hålla, hjul får inte bli gamla och skruvar får inte skruva upp sig.

– Allt finns specificerat i en instruktion för rekonditionering. När en del ska bytas ut måste vi gå till originaltillverkaren, även om vi vet att exakt samma skruv finns på Biltema. Vi testar funktionerna så att allt sitter fast och fungerar innan grejerna skickas tillbaka. Vi skickar runt hundra artiklar om dagen och får anmärkning på i snitt två. Och då handlar det oftast om skönhetsfel, säger driftledaren Mattias Broman.

Verkstaden letar efter tekniskt kunniga medarbetare.

Uppdraget i siffror

Ungefär 100 restaurerade hjälpmedel om dagen skickar Samhall tillbaka Region Dalarna.

Samhalls verkstad har 8 dagar på sig att laga inskickade hjälpmedel.

Cirka 70 resor per månad gör man till Hjälpmedelscentralen i Falun för att hämta och lämna hjälpmedel.

– Regionen beställer alltmer komplicerade ändringar av sängar och hjälpmedel. Därför behöver vi fler tekniskt kunniga medarbetare, säger Mattias Broman.

Framgångarna i Borlänge gör att verkstaden får studiebesök av Samhalls verkstäder i andra regioner, som vill ta in liknande jobb. Samtidigt letar Samhall i Borlänge efter fler arbetsuppgifter.

– Vi vet också att privatpersoner i andra regioner får köpa sina hjälpmedel. Vi skulle kunna hjälpa dem om deras redskap går sönder, säger Anders Eriksson.

Samhall hjälper regionen

1. Uppdrag
Region Dalarna har inte resurser att serva och laga alla hjälpmedel som finns hos dem som vårdas i hemmen.

2. Lösning
Samhall har verkstad och kunnig personal och fick uppdraget efter upphandling. Nu är Samhall i Dalarna berett att hjälpa andra Samhalldistrikt med samma lösning.