Håkan och Erika har jobbat på Samhall i flera år, men har båda länge drömt om att få köra lastbil.

– Det är en dröm för mig. Min pappa körde lastbil och jag gillar stora maskiner, säger Håkan Sundström.

– Jag har alltid velat köra de där mäktiga fordonen. Det är ett självständigt jobb, och jag älskar att köra bil så varför inte göra det i yrket, säger Erika Wagenius.

Fick stöd av Samhall med ansökningar och kontakter

Båda går de på en arbetsmarknadsutbildning i Östersund. De kom in på utbildningen efter ett två veckor långt test. Främst var det teoretiska kunskaper och kunskaper i svenska språket som testades. De fick också visa hur de körde personbil. Ansökningarna och kontakter fick de hjälp med av genom deras arbetsgivare Samhall och Arbetsförmedlingen.

– I min roll som chef för Erika och Håkan har jag genom samtal med dem förstått att det här är deras dröm. Och eftersom det är vårt uppdrag att utveckla medarbetarna för ett jobb utanför Samhall tyckte jag det var en bra idé att hjälpa dem att följa den drömmen, berättar Helén Hogeland som är områdeschef på Samhall i Östersund.

Hon poängterar också vikten av vad en vidareutbildning kan göra för den personliga utvecklingen.

– Det är bara att gå till sig själv, hur man får ett större självförtroende när man utmanas och lär sig något nytt. Det ger också viktiga insikter om att ”jag kan”, säger hon.

Mer om Erika och Håkan

Erika Wagenius är 32 år. Uppväxt i Härjedalen, men bor i Östersund.

Håkan Sundström är snart 50 år. Bor med sambo i Östersund.

”Arbetsgivarna skriker efter chaufförer”

Håkan har jobbat åtta år på Samhall, först med städning på Ica Maxi och sedan med fastighetsskötsel. Erika Wagenius har varit i nio år på Samhall, där hon har städat och hanterat internpost på företag. När utbildningen är klar framåt jul får de ett körkort med bokstäverna C och CE. Det innebär att de får köra en 24 meter lång långtradare, men också traktor och truck.

De har stora förhoppningar om att få ett jobb så fort de lämnar utbildningen.

– Vad jag har hört står arbetsgivarna och plockar oss direkt. Mitt drömjobb är att köra
i gruvan i Kiruna. Då jobbar man som en gris en vecka och är sedan ledig en vecka. Dessutom tjänar man bra, säger Erika Wagenius.

– Någon har sagt att arbetsgivarna skriker efter chaufförer och det finns några företag som jag är speciellt intresserad av. Vi ska ut på praktik i höst, då gäller det att hamna rätt, säger Håkan Sundström.