På en bänk bakom kassadisken i Filipstads blomsterhandel står en back med buketter inslagna i papper, förberedda för att strax efter lunch bli utkörda med blombud. Tidigare skötte blomsteraffärens ägare Elin Vig leveranserna själv, men det blev i längden ohållbart.
– Dels behövs jag här i butiken, dels kände jag att jag fick mindre tid för familjen. När pandemin slog till fick vi också en ökning av blombud, säger Elin Vig.
För att lösa problemet testade Elin Vig under en tid att anlita vänner och bekanta. Hon testade även taxi. Men hon lyckades inte få något av alternativen att riktigt fungera.
– Vi behövde en mer hållbar lösning. Jag vet ju att Samhall kör ut mat till pensionärer, så då tänkte jag att de borde kunna hjälpa till med att köra ut blommor också. De kan ju stan, säger Elin Vig.
Nu har Samhall tagit hand om utkörningarna i snart sex månader och upplägget passar perfekt för båda parter.
– Det har funkat över förväntan. Samhalls medarbetare är trevliga och tillmötesgående och ser alltid fram emot att få jobba, säger Elin Vig.
Ett omväxlande jobb
Buden körs ut i en tremilsradie och oftast handlar det om mellan tre och fem leveranser om dagen. Då och då blir det även transport av begravningsarrangemang. Oftast är det två medarbetare med på resan. Arbetsuppgifterna delar de på och består dels i att ha koll på rutten och planeringen, dels på att köra – och såklart lämna ut blommorna. Och kostnaden mot kund är densamma oavsett hur många som hjälper till.
– Jag ringer Samhall varje dag och meddelar om det är några bud och i så fall hur många. Sedan skriver de upp tid och kilometerkostnad, säger Elin Vig.
”Jag tycker om att anlita Samhall för att de gör så att alla får en chans i samhället. Jag tycker att det är viktigt.”
Elin Vig, blomsteraffärens ägare
När Samhalls medarbetare dyker upp i butiken går det fort. De vet precis var blommorna står och byter några ord med Elin Vig. Sedan är det i väg för att hinna med dagens rutt som denna gång har två stopp. Det första inne i stan, medan det andra ska ut till traktens herrgårdshotell där de gör en stående leverans med snittblommor en gång i veckan. Med på resan i dag är driftledare Margona Karlberg som kör och planerar rutterna och Mikael Posth som levererar.
– Jag är teamledare och städar vanligen på Coop och hos Polisen. Men att få göra något annat ibland är roligt och omväxlande. Det blir ett välkommet avbrott från städet och det är roligt att folk blir glada när man kommer med blommor, säger Mikael Posth.
Han har jobbat på Samhall sedan 2011 och han berättar att han blev anvisad via Arbetsförmedlingen efter en period av långtidsarbetslöshet och psykisk ohälsa.
– Det tar på en att inte göra någonting. Måendet blir inte bättre av att gå hemma om dagarna. Det är viktigt att träffa folk och rutinerna som ett jobb ger. Det sociala som det här jobbet ger, säger han.
Både Margona och Mikael höjer Elin Vig och hennes blomsteraffär till skyarna.
– Personalen är väldigt bra, de är glada och trevliga. Elin har bra framförhållning. Om det är något utöver det vanliga, som en begravning, får vi reda på det ett par dagar innan så att vi kan planera. Hon ringer också om det inte är några bud den dagen så att vi inte åker i onödan, säger Margona Karlberg.
Samarbetet har inneburit en befrielse
För Samhalls del kan uppdraget skötas under en tid på dagen då de har lite mindre att göra. Det är välkommet.
– Vi har många uppdrag tidig morgon och eftermiddag, men de här buden ska köras ut strax efter lunch så det är verkligen en bra tidpunkt. Samtidigt har många medarbetare berättat för mig att de tycker mycket om det här uppdraget. Det är någonting annat med blommor, något väldigt positivt, säger Samhalls områdeschef Åsa Fröding.
För Elin Vig har samarbetet med Samhall inneburit en ”väldig befrielse”. I stället kan hon exempelvis som nu lägga fullt fokus på den kistdekoration i rosa, lila och skirt grönt som hon håller på att arrangera.
– Buden ska ut fem dagar i veckan och då måste det vara så här pålitligt, säger hon.
Men, tillägger hon, så känns det bra i magen också.
– Jag tycker om att anlita Samhall för att de gör så att alla får en chans i samhället. Jag tycker att det är viktigt. Jag har också familj och vänner med diagnoser, så jag vet att det behövs. Och så vill jag hjälpa till att sudda ut den där fula stämpeln som jag upplever finns om Samhall, säger Elin Vig.