I Kiruna, i nordligaste Sverige, ligger en av Samhalls egna textilfabriker. Här har medarbetare tagit hand om kläder och reparerat textiler i över 37 år.

Samhalls sömmerska Hannele Pahajoki har arbetat på anläggningen sedan starten.

– Jag tycker om att sy och att hjälpa människor behålla sina kläder hela, säger hon.

Jag vill att vi ska ta hand om våra saker bättre.

Hennele

Varje dag tar personalen emot textilbeställningar från både privatpersoner och företag i trakten. Bland annat har man tagit emot uppdrag från det svenska rymdbolaget Esrange. Sömmerskekollegan Anne-Marie Tori trivs på jobbet och med de mångsidiga arbetsuppgifterna.

– Ena dagen kan du fålla byxor och nästa gång kan du sy en gardin. Det blir variation hela tiden.

Både Anne-Marie och Hannele brinner för att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet vidare. Därför lär de ut sina tekniker till nästa generation medarbetare. Det huvudsakliga målet är dock att få människors kläder att hålla längre och att alla ska lära sig ta hand om sina textiler.

– Jag vill att vi ska ta hand om våra saker bättre, säger Hannele.

Att välja ett hållbart alternativ när det gäller alla typer av textilier är viktigt. På så vis får de en längre livslängd, påpekar sömmerskorna.

– Det blir mer slit och släng. Jag tror att det beror på att vi är ganska dåliga på att ta hand om till exempel kläder och elektronik, säger Anne-Marie och tillägger:

– Man har fått lära sig av sina föräldrar att ta hand om naturtillgångar och kläder.

Hannele tycker att den yngre generationen har ett ansvar i att lära sig ta hand om sina kläder.

– Det är klart. För vi måste ta hand om vår planet, säger hon.