Det finns mycket att tänka på för en professionell lokalvårdare. Hur man ska lyfta rätt och inte böja på ryggen, hur man håller i en mopp och hanterar trasor och rengöringsmedel. För allt finns tydliga riktlinjer och Hanna Rosenberg kan dem alla.  

– Det är viktigt att man har rätt material beroende på var man ska städa. Det är en del att hålla reda på, men jag har gått kurser på Samhall för att lära mig, säger hon. 

Hanna Rosenberg har varit anställd på Samhall sedan 2017, varav hon de två senaste åren städat huvudkontoret och centrallagret på Runsvengruppen som är ägare av butikskedjan ÖoB.  

– Här städar jag matsalar, toaletter, konferensrum och kontor och jag gillar alla uppgifter. Det är inte samma städning överallt och jag tycker inte att det är något som är jobbigare än det andra, säger hon.  

Att ha ett stabilt arbete och veta att det finns en plats att gå till ända fram till pensionen är något som Hanna Rosenberg värdesätter. 

– Det är det här jobbet jag varit längst på. De ville ha kvar mig och jag ville vara kvar och det känns bra att slippa gå tillbaka ut i arbetslöshet igen, att ha ett jobb till man blir 65. 

För ända sedan gymnasiet har det har varit knepigt för Hanna Rosenberg som har inlärningssvårigheter att hitta sin plats på arbetsmarknaden. Någonting tryggt. 

– Det har varit lite svårt eftersom jag inte har någon utbildning eller körkort och jag vill inte sätta mig i skolbänken heller. Jag har haft praktikplatser till och från och lite jobb för att sedan bli arbetslös igen. Men det har ändå varit okej eftersom jag inte behövt gå så länge arbetslös mellan varven, jag känner sådana som gått i flera år, säger hon. 

Arbetet på Samhall fick hon genom Arbetsförmedlingen och för Hanna Rosenberg var det till en början nervöst innan hon riktigt förstått vad det var hon skulle få göra och hur det skulle vara. 

– Men jag trivs jättebra. Det är skönt att ha något att göra plus att man känner att man gjort lite nytta när man kommer hem efter dagens jobb. Det är inte kul att gå hemma mellan fyra väggar.  

Hon pratar om betydelsen av nya erfarenheter, det sociala umgänge man får på en arbetsplats och inte minst att ekonomin blir mindre ansträngd. 

– Jag har fått bättre självförtroende och jag förstår att jag klarar av mycket. Men jag har också lärt mig att inte stressa. Förr stressade jag upp mig mycket, men det har jag lärt mig att hantera här på Samhall. Nu vet jag var gränsen går, säger hon. 

På Runsvengruppen är det fyra medarbetare som städar personalutrymmena i det elva fotbollsplaner stora lagret och i kontorsdelen. I den senare ska lunchrummet och konferensdelen vara klara till åtta på morgonen. Det blir därför tidiga morgnar för Hanna Rosenberg och hennes kollegor. 

– Vi börjar halv sju och då går vi igenom var vi ska vara den dagen – på lagret eller på huvudkontoret. Vi försöker variera oss, sedan städar vi allihop här på lagret på olika ställen efter lunchen, säger hon. 

Att det blir rent och snyggt där hon jobbat gör att Hanna Rosenberg känner sig tillfreds, men den stora behållningen är ändå kollegorna. 

– Det är kul att det blir rent och så tycker jag det är viktigt att man har skoj ihop på jobbet. Det är alltid roligt att få komma hit och prata med personerna här. Jag känner mig välkommen och som en del av gänget. Både kollegorna och arbetsplatsen är bra, säger hon.