Lösningar som är riktigt bra är oftast bra på många sätt – och för alla. Så har det blivit för Samhall i Göteborg sedan Edin Besic tagit ett helhetsgrepp om alla städmaskiner. Med hjälp av hans kunskap och engagemang har Samhall både kunnat minska leasingkostnader och underhållskostnader, undvika stillestånd och samtidigt öka kvaliteten på utfört arbete.

– Det roligaste är när man märker hur nöjda kunderna blir, säger Edin Besic med värme i blicken. Det märks att han gillar sitt arbete. När han berättar om alla maskiner och hur de fungerar är det med påtaglig inlevelse. Men att Edin står där han gör idag är långt ifrån självklart. I somras fyllde han 60 år, men vägen dit har kantats av flera svårigheter.

Edin kom till Sverige 1991, då han flydde från hemstaden Prijedor i Bosnien efter att ha insett att kriget var på väg även dit. Men kriget dröjde ytterligare ett år och de första flyktingarna till Sverige kom att betraktas som ekonomiska flyktingar. Edin fick inget permanent uppehållstillstånd och situationen i Prijedor utvecklades till en mardröm. Många som var av ”fel” nationalitet eller religion togs till fånga och dog i stadens koncentrationsläger Omarska, Keraterm och Trnopolje.

– Alla kroater och muslimer var tvungna att bära en speciell armbindel, precis som judarna under andra världskriget. Det innebar att de när som helst kunde dödas om de gick ut. Min bror och hans familj hamnade i koncentrationsläger. Jag och mina andra syskon i Sverige försökte dölja vad som hände för mamma. Men när hon fick veta vad som hänt blev hon så sjuk att hon senare dog, berättar en märkbart tagen Edin.

Det betyder jättemycket för mig när jag vet att Björn känner det här förtroendet.

Edin

Brodern och dennes familj överlevde. Men för Edin skulle det ta åtta år innan han äntligen kunde få sitt permanenta uppehållstillstånd och börja livet i Sverige på allvar. Efter att ha stått och stampat länge visade det sig vara svårt att få jobb. Via Svenska för invandrare fick han praktik på ett möbelföretag och han skulle förmodligen ha fått fast tjänst där om inte företaget lagts ner. Till slut fick han möjlighet att börja jobba på en Samhall-enhet som gjorde möbler till Ikea. Edin gjorde bra ifrån sig, men då väntade nästa dråpslag. Samtidigt som hans fru var gravid drabbades Edin av en ovanlig och elakartad bakterie i lungorna. Han hade redan en nedsatthet i ena lungan och följden av detta blev att den ena lungan opereras bort och den andra blev skadad till 25 procent.

– Läkarna sa att jag behövde ändra livsstil och sluta röka, annars skulle jag max ha ett år kvar att leva. Så jag slutade röka och började träna. Nu har det gått 17 år och jag står fortfarande här, säger Edin och ler.

Sedan april 2020 har han sin bas i Samhalls nya lokaler i Gårdsten, en liten bit utanför Göteborg. Här har Edin en egen verkstad där han kan serva och fixa trasiga maskiner. Mest handlar det om städmaskiner för rengöring av butiker och kontor, men även dammsugare för trappstädning, tvättmaskiner och mer udda maskiner som områdeskontorens stämpelklockor. Totalt handlar det om 800 maskiner. I verkstaden utbildar han även andra i hur städmaskinerna fungerar, något som visar sig vara en hel vetenskap.

Edin tar upp mobilen och bläddrar fram några bilder. På första bilden syns en mörk rand på butiksgolvet, precis där det angränsar till kyldiskarna. På nästa bild är randen borta.

– Det handlar om att köra maskinen på rätt sätt och använda rätt utrustning. Man får inte köra för fort, för då kommer det för lite vatten. Det gäller även att välja rätt rondell i städmaskinen utifrån vad det är för golv. Största delen av hans arbetstid går åt till att serva och laga maskiner på plats i butiker och kontor runt om i hela Göteborg.

Edin Besic

Bor: Hisingen, Göteborg.

 

Familj: Exfru och två döttrar, 19 och 16 år.

 

Yrke: Maskinoperatör hos Samhall i Göteborg.

 

Fritid: Tränar och umgås med barnen. Gillar att fiska.

 

Drömmar: Att flytta till ön Rab i Kroatien där han har en lägenhet, köpa en båt och vara ute och fiska på dagarna när han går i pension. Och bjuda in vänner i exil till en stor fest varje sommar.

– Vi har köpt in de delar som går sönder mest. På så vis kan Edin direkt åka ut och åtgärda felen. Han sparar flera tusen i servicekostnader varje dag. Om han märker att någon inte använder maskinerna på bästa sätt hjälper han till att utbilda dem, berättar Björn Ahlman, som är Edins närmaste chef och områdeschef i Gårdsten.

Det är nu fyra år sedan Edin började jobba med Samhalls maskiner efter att ha gått en maskinutbildning i Stockholm. Han har verkligen blivit ovärderlig på sin arbetsplats.

– När Edin började inventera visade det sig att många av våra städmaskiner inte användes. Det ledde till att vi sa upp en tredjedel av våra leasingavtal. Tack vare Edins arbete har vi sparat flera miljoner och det blir dessutom aldrig fel längre, säger Björn Ahlman.

– Det betyder jättemycket för mig när jag vet att Björn känner det här förtroendet, säger Edin.

Sedan Edin började på Samhall har han haft flera olika jobb och han brinner verkligen för att fortsätta utvecklas. Edin har redan gått specialutbildningar hos två maskinleverantörer och nästa steg är att lära sig digital felsökning. – Då kommer det att gå ännu snabbare, nu måste jag hitta felen manuellt. Vill lära mig mera om golv också. Jag är redan bäst på det här, men vill bli ännu bättre, säger Edin.

Edins story

1960: Edin föds i staden Prijedor i Bosnien. Han växer upp med sin familj och utbildar sig till elektriker på gymnasiet. Efter det ändrar han inriktning och börjar i stället jobba inom byggbranschen.

 

1991: Kriget närmar sig Prijedor och Edin flyr till Sverige. Edin ses som ekonomisk flykting och får inte uppehållstillstånd i Sverige.

 

1997: Edin opereras för problem med lungorna. Han får en nedsättning i ena lungan.

 

1999: Edin får äntligen sitt permanenta uppehållstillstånd och kan börja på SFI. Året därpå får han praktik hos möbelföretaget Ergo.

 

2000: Edin börjar jobba hos Samhall. Första jobbet är möbeltillverkning för Ikeas räkning.

 

2001: En ovanlig bakterie angriper Edins lungor. Han får nedsatt kapacitet i ena lungan och den andra måste opereras bort helt.

 

2016: Edin går först en maskinutbildning via Samhall och senare maskinleverantörernas egna. Han blir Samhalls maskinexpert och sparar åtskilliga miljoner åt företaget.