Vid strandpromenaden i Visby vilar lugnet före stormen. Det är första dagen på Almedalsveckan 2022 och en timme innan allt drar i gång. Vågorna slår lugnt och vänligt mot kalkstensstranden där ett par fiskmåsar letar mat bland tång, plastgafflar och en gammal matlåda i aluminium. Måsen trippar snart vidare, men skräpet stannar kvar. Gator och torg kommer snart att fyllas av besökare. Tillsammans kommer de producera flera ton sopor under Almedalsveckan enligt Mia Stuhre, ansvarig verksamhetsledare för Almedalsveckan på Region Gotland. Mycket av soporna läggs i sopbehållarna, men det hamnar också på gator, i parker och i vattnet.
– Sophanteringen under Almedalsveckan är en stor kostnad för oss och kräver mycket resurser för att fungera på ett bra sätt. Det är viktigt för oss att kunna visa upp ett rent och välstädat Visby under både Almedalsveckan och andra besöksveckor, säger hon.
200 meter från stranden, nere vid hamnen, bygger Samhall upp sin paviljong. Medarbetarna travar mängder av flergångsmatlådor på varandra, en liten elbil som ska transportera disk parkeras och det digitala spårningssystemet testas innan matlådorna ska kvitteras ut och användas av hungriga besökare.
Projektet Engångsfritt Almedalen är ett nytt pilotsamarbete som Samhall, tillsammans med partnerorganisationerna Region Gotland, TINT, Light my fire och Solserv, sjösatt i syfte att skapa ett hållbart sätt för att minska användandet av engångsprodukter på snabbmatsrestauranger och större publika event.
Engångsfritt Almedalen
Engångsfritt Almedalen är ett pilotsamarbete där fem partner har hand om olika delar i processen.
- Region Gotland erbjuder möjlighet att testa projektet under Almedalsveckan, kommunicerar i sina kanaler, ger tillgång till markplats och diskmöjlighet i skola.
- Light my fire gör flergångsprodukterna gjorda av biobaserad giftfri plast som klarar upp till 500 diskningar.
- TINT har hand om programvaran som styr pantsystemet.
- Samhall fraktar inlämnade artiklar mellan Almedalens foodcourt och sommarlovsstängda Wisby Gymnasium där de diskas och sorteras för att sedan köras ner till foodcourten igen.
- I det här systemet slängs inte heller matresterna utan komposteras av företaget Solserv och blir till matjord.
Erbjuda återanvändbart alternativ
I dagsläget går hela 40 procent av den globala plastproduktionen till tillverkning av engångsförpackningar och bara i Sverige används nära 2 miljarder engångsförpackningar till takeaway-mat varje år. Men enligt en lagändring inom EU från 2021 ska alla serveringar som erbjuder mat för avhämtning i engångsförpackningar även erbjuda ett återanvändbart alternativ. Direktivet ska börja gälla från 2024 och därefter kommer en rad förordningar och straffavgifter införas successivt fram till 2030. Julia Klingspor är affärsutvecklare för cirkulära system på Samhall och ser direktivet som en möjlighet att skapa helt nya tjänster kring snabbmatshanteringen.
– 2024 behöver alla växla om och det vi skapat här är ett cirkulärt rotationssystem som innefattar produkter, pantsystem, transport, diskning, förvaring och matåtervinning för fastfood- och eventbranschen.
Det kanske låter enklare att få sin mat i en låda och sedan slänga den i närmsta papperskorg, men Mia Stuhre ser också en ökad medvetenhet hos många besökare kring de miljöproblem som engångsartiklar och plaster har för miljön och menar att alla vinner på att få bort dem. Att skapa miljödiplomerade evenemang kommer därför bli allt viktigare framöver. Både för gästernas trevnad och miljön, men också ur ekonomisk synvinkel.
– Diplomet bygger på att evenemang ska vara så resurssnåla som möjligt. Då är flergångsförpackningar en fantastisk möjlighet att dra ner på kostnader för sophantering.
Sociala hållbarheten viktig
Under Engångsfritt Almedalen minimeras avfallet och projektet har noll kilo sopor. Allt matavfall komposterades och blev jord. Men hur går det till då? Jo, gäster hämtar ut en matlåda med en QR-kod. Man handlar sin mat hos valfri servering, foodtruck eller restaurang som fyller den med mat. Man äter och returnerar sedan lådan i en drop-off station där de hämtas upp av Samhalls medarbetare som sedan tar hand om disken och ser till att de rena lådorna och besticken kommer tillbaka redo för nya matgäster.
För att lyckas övertyga konsumenterna är det viktigt att rotationssystemet är enkelt och smidigt. Julia Klingspor ser engångsartiklar som deras största konkurrent. Men även logistiken kring insamling, transport, förvaring och diskning måste flyta på bra och här har Samhall fått användning av sin kunskap och erfarenhet kring logistik. Enligt hållbarhetschef Anna Hagvall är dessutom Samhalls erbjudande helt unikt eftersom det även adderar den sociala hållbarheten till systemet.
– När man anlitar oss hjälper man också människor som annars står långt ifrån arbetsmarknaden. Just den sociala hållbarheten är en viktig del i framtidens arbetsmarknad och där kommer vi på Samhall in med vår specialkompetens och kan erbjuda både offentliga och privata arrangörer partnerskap över hela landet. Vi letar alltid efter morgondagens jobb åt våra medarbetare och här ser vi verkligen att de kan vara en stor tillgång, säger hon.
När man anlitar oss hjälper man också människor som annars står långt ifrån arbetsmarknaden.
Anna Hagvall, hållbarhetschef på Samhall
Ett betydelsefullt jobb
En av de som fått testa på morgondagens jobb är Mattias Kristiansson. Han är född på Gotland och har jobbat på Samhall i sju år. I vanliga fall städar han på Willys, men nu ska han jobba i foodcourten och samla in mattallrikar som sedan ska packas in i bilen.
– Det är väldigt positivt för mig att jobba här. Det bästa är att jag träffar så många nya gäster varje dag, säger han.
För Mattias Kristiansson har jobbet på Samhall varit viktigt och han känner att det han gör betyder något för hans kunder, men också för kollegor och chefer.
– För mig är det viktigt att göra andra glada, skrattar han.
Även för Michael Larsson som har jobbat på Samhall i 12 år känns projektet betydelsefullt. Just nu är han driftledare för de städuppdrag som Samhall gör åt kunder och partners på Gotland. Under Engångsfritt Almedalen har han hand om att få ordning på alla matlådor som kommer in och att de transporteras upp till Wisby gymnasium för rengöring och sortering.
– Det viktigaste med det här jobbet är att göra folk medvetna om att de faktiskt inte behöver engångsartiklar. Projektet bidrar också till att minska plasten i naturen och den miljöpåverkan som plast har och det känns viktigt och bra, säger Michael Larsson.
Det viktigaste med det här jobbet är att göra folk medvetna om att de faktiskt inte behöver engångsartiklar.
Michael Larsson, medarbetare på Samhall
För att lyckas med omställningen från engångs – till flergångsartiklar är det viktigt att alla prioriterar systemet i stället för att se till de egna kortsiktiga vinsterna. Samtidigt märker Julia Klingspor att lagändringen börjar skapa efterfrågan på nya system för flergångsartiklar. Inte minst är drivkraften stark hos krögare och eventarrangörer som nu måste leta efter lösningar.
– I arbetet med det här projektet har vi sett att det finns en enorm vilja att skapa ett bättre alternativ till engångsartiklar. Främst för miljön, men även för gäster och krögare. Därför är det viktigt att söka sig till partners som kan erbjuda en totallösning.