Fastighetstjänster
– vi vårdar din investering

När du har en välskött fastighet som underhålls regelbundet minskar behovet av omfattande reparationer och trivseln ökar. Vi har gedigen erfarenhet av att stödja kunder med fastighetstjänster – med gott resultat. Får vi ta hand om din investering?

Yttre och inre fastighetstjänster

Regelbundet underhåll skapar en välskött fastighet, minskar behovet av större kostsamma reparationer och skapar en välkomnande miljö för dina anställda och besökare. Vi tar med glädje och gott resultat hand om arbetet – både till det yttre och inre.

Vid yttre fastighetsskötsel har vi egenutbildade fastighetsskötare med erfarenhet inom de flesta arbetsuppgifter på området.

Vi kan bland annat hjälpa till med att:

 • klippa och trimma uteväxter
 • ta upp löv
 • gallra buskar
 • beskära träd
 • sköta planteringar
 • sopa, skotta och sanda
 • plocka skräp och tömma soptunnor

Vid inre fastighetsskötsel kan vi bland annat:

 • åtgärda enklare fel
 • ta hand om avfall
 • hjälpa till vid flytt
 • städa

Vi har också bred erfarenhet av olika typer av inspektionsronder, till exempel inom belysning och brandskydd.

En man med halvlångt hår och skägg framför en växt

”Sedan samarbetet med Samhall inleddes har vi kunnat se en kraftig ökning av stolthet och nöjdhet i våra medarbetarundersökningar.”

Peter Frank, Fastighetsansvarig på H&M IT.

Yrkesutbildade medarbetare

Kombinationen av vårt breda urval av tjänster och engagerad personal gör att vi kan garantera att du blir nöjd.

Våra medarbetare är utbildade inom yrkesrollen från Samhallskolan och har praktisk erfarenhet av att arbeta med fastighetstjänster.

Exempel på yrkesroller inom våra fastighetstjänster:

Fastighetsskötare

Vaktmästare

Servicevärdar

Servicetjänster

Vill du att vi tar ett helhetsgrepp om fler tjänster som underhåller din fastighet och verksamhet? Det gör vi gärna. Vi har stor erfarenhet av servicetjänster och är anlitade med gott resultat av många företag.

Läs mer om Servicetjänster här:

Person går med en vagn, i vagnen står kaffekoppar.

Servicetjänster

Samhall skräddarsyr tjänsteinnehållet utifrån en behovsanpassad helhetslösning.

Det växer så det knakar i Strängnäs. Inte bara gräset och de cirka tre mil häckar som finns utspridda bland fastighetsbolaget Heimstadens många bostadshus i trakten. Även de Samhall-medarbetare som ansvarar för den yttre fastighetsskötseln har vuxit rejält med uppgiften sedan samarbetet med Heimstaden startade våren 2020.

Ute vid ett av Heimstadens bostadsområden i Strängnäs är det full aktivitet mellan flerfamiljshusen när Niklas Eklund och Samhalls områdeschef Martin Lärnestad svänger förbi och kollar läget. Sensommarsolen lyser varm och gräsmattorna runt husen är fortfarande fylligt mörkgröna.

Samhall-medarbetaren Michael Johnson står och trimmar en gräskant, men när Niklas och Martin kommer gående stänger han av trimmern, slänger upp den på axeln och småpratar en stund. Stämningen är glad och skämtsam, även Robert Lindqvist som gått ett varv med gräsklipparen stannar till och byter några ord innan han lastar upp gräsklipparen på släpet för vidare färd till nästa område som behöver klippas. 

Det är sol på bilden. Samhall-medarbetaren Michael Johnson trimmar gräskanten framför ett hus, medan Samhalls områdeschef Martin Lärnestad och Niklas Eklund,, fastighetsskötare på Heimstaden, inspekterar området.
Samhall-medarbetaren Michael Johnson trimmar gräskanten, medan Samhalls områdeschef Martin Lärnestad och Niklas Eklund (t.h), fastighetsskötare på Heimstaden, inspekterar området.

– Jag känner verkligen att jag blivit kompis med alla nu när vi jobbat ihop i ett drygt år. Det är också tydligt att de har vuxit med uppgiften, att de har fått bättre självkänsla och självförtroende, säger Niklas Eklund, fastighetsskötare på Heimstaden med ansvar för utemiljön.

Han känner sig stolt vid tanken på att han själv antagligen har en del i att de medarbetare som jobbar med Heimstaden har blivit en välfungerande grupp som trivs på jobbet och tar ansvar för att saker ska bli gjort på rätt sätt.

– Det känns jättebra, nästan så att jag får lite pirr i magen när jag tänker på det, säger Niklas Eklund.

Fler medarbetare på avdelningen

Samarbetet med Samhall grundar sig i att Heimstaden i Strängnäs ville testa att ta hand om utemiljöerna själva, i stället för att lägga ut arbetet på entreprenad som fastighetsbolaget gör i andra delar av landet. Eftersom Samhall redan hade hand om trappstädningen i Heimstadens fastigheter i Strängnäs, var det naturligt att fråga om de också kunde ta hand om den yttre fastighetsskötseln. 

Niklas Eklund berättar att han stötte ihop med områdeschefen Martin Lärnestad på en innebandymatch. De bestämde sig för att ta ett möte – och kort därefter satte samarbetet igång.

– Vi har byggt upp den här verksamheten från grunden, berättar Martin Lärnestad.

När de drog i gång sommaren 2020 var det med ett fåtal medarbetare och några maskiner och verktyg som samlades ihop i en container ute på parkeringen vid Samhalls kontor i Strängnäs. 

– Nu är det 16 medarbetare på fastighetsavdelningen och vi har ett stort garage med en minutiös ordning och reda bland alla prylar, säger Martin Lärnestad.

Samhall har en superviktig roll i samhället i dag.

Niklas Eklund, fastighetsskötare på Heimstaden.

Niklas Eklund instämmer och berättar att samarbetet fungerar väldigt bra. Mycket tack vare en tät dialog där Samhall varit snabba på att fånga upp förbättringsförslag, föra in rutiner och arbetssätt som underlättar och effektiviserar arbetet.

– I början pratade vi till exempel om att de inte alltid hade med sig rätt verktyg eller maskiner för en viss uppgift, men nu har de fått ordning på rutinerna och är alltid väl förberedda. 

Mats Fundin står lutad mot en kratta och ser in i kameran. Han bär en blå keps.
Driftledaren Mats Fundin leder och planerar mycket som fastighetsskötare.

Samhall-medarbetare leder

Den Samhall-medarbetare som Niklas Eklund oftast har kontakt med, förutom områdeschefen Martin Lärnestad, är driftledaren Mats Fundin. 

– Det fungerar jättebra, vi har oftast kontakt dagligen. Varje måndag berättar Mats för mig vad han har planerat för veckan, men om jag till exempel upptäcker att det blivit massor med ogräs någonstans – då tar jag bara en bild och skickar till Mats. Och sen fixar han det, säger Niklas Eklund.

Mats Fundin leder och planerar det arbete som fastighetsskötseln innebär. Det är också Mats som sett till att var sak har sin plats i det stora, ombyggda garage som nu är fastighetsavdelningens högkvarter.

– Min dag börjar vid sex på morgonen, då går jag igenom vad vi ska göra, skriver upp alla uppgifter på vår whiteboardtavla, ser till att alla verktyg och maskiner är i topptrim och sätter ihop de grupper som sen åker ut på de olika jobben, säger Mats Fundin.

Möt våra medarbetare

Se filmen om hur Mats lyckades bryta sitt utanförskap tack vare Samhall. Klicka här!

Uppgifterna varierar lite beroende på säsong.

– Fram till midsommar är det mycket ogräsrensning, då växer det nåt enormt. Därefter börjar det avta, men då är det i stället full fart med klippning av häckar. Vi har cirka tre mil häck som ska klippas i Strängnäs varje säsong! 

Bild av Mats Fundin som står i ett garage och håller i trädgårdsredskap.
Mats Fundin ser till så att var sak har sin plats i det stora, ombyggda garage som nu är fastighetsavdelningens högkvarter.

Gräsklippning är en annan viktig del av uppdraget, och titt som tätt dyker det också upp nya uppgifter, som till exempel rensning av hängrännor.

– Det är en av alla saker jag uppskattar med vårt samarbete, om jag kommer på något som måste fixas så löser Samhall det. Jag gillar flexibiliteten och att Samhall har musklerna att ta hand om de behov som kan dyka upp, säger Niklas Eklund.

Samarbetet ökade medvetenheten

För Niklas Eklund personligen har samarbetet med Samhall inneburit att han blivit en bättre arbetsledare, eftersom han blivit bättre på att fånga upp när någon mår dåligt eller inte trivs. 

Niklas Eklund, fastighetsskötare på Heimstaden, poserar framför kamran samtsiigt som en medarbetare klipper gräset i bakgrunden.
Niklas Eklund, fastighetsskötare på Heimstaden med ansvar för utemiljön.

– Jag har inte tänkt så mycket på de här frågorna tidigare, men nu tycker jag att jag har fått lättare att läsa av en människa och se om den inte mår bra. Då kan jag försöka hjälpa till, kanske hitta andra arbetsuppgifter eller testa olika saker för att personen ska börja må bättre. Det gäller att försöka locka fram den där glöden i ögonen som kommer när någon trivs och gör något de passar för. 

Även i sitt privata liv har Niklas blivit mer medveten om frågor som har med mångfald och inkludering att göra.

– Jag är ordförande i en styrketräningsklubb här i Strängnäs. Nu jobbar vi mycket mer med mångfald än vad vi har gjort tidigare, det kan nog ha med samarbetet med Samhall att göra. 

Att Samhall spelar en viktig roll i samhället har Niklas själv sett bevis på i sin kontakt med fastighetsavdelningen.

– Samhall har en superviktig roll i samhället i dag, inte minst med tanke på att många går in i väggen, blir deprimerade och kanske inte klarar av den stress som finns i dag. Där fyller Samhall en viktig funktion i att få igång människor och få in dem i arbetslivet igen. 

Samhalls samarbete med Heimstaden i Strängnäs

Behov

Heimstaden i Strängnäs ville testa en annan lösning för den yttre fastighetsskötseln, och inte lägga jobbet på entreprenad vilket är vanligt i andra städer.

 

Lösning

Samhall kunde erbjuda en skräddarsydd och flexibel lösning efter Heimstadens behov, som kan skifta över året beroende på säsong.

 

Effekt

När samarbetet startade 2020 var det fyra Samhall-medarbetare som jobbade med Heimstaden. Under 2021 har uppdraget växt och fastighetsavdelningen består av 16 Samhall-medarbetare som sköter om utemiljön i och runt Strängnäs. Tack vare en tät och snabb dialog fungerar samarbetet i dag väldigt bra och Samhall kan snabbt svara upp på Heimstadens behov.

När Mats Fundin drabbades av utmattningsdepression förlorade han fotfästet.
Tack vare Samhall har han hittat tillbaka till arbetsmarknaden och fått tillbaka livsglädjen.

Mats Fundin är driftledare för fastighetsavdelningen på Samhall i Strängnäs. Där ansvarar han för hela arbetslaget, planerar och lägger upp de arbetsuppgifter som han själv och resten av hans Samhall-kollegor utför för kunden Heimstaden, ett bostadsbolag som äger ett flertal hyreshus i Strängnäs.
Arbetslagen sköter om den yttre fastighetsskötseln, som innefattar allt från gräsklippning och ogräsrensning till att varje år i tid till midsommar klippa omkring 2 mil häckar runt om i Strängnäs.
– När jag först fick frågan om att ta ett jobb på Samhall visste jag knappt vad det var. Nu har jag jobbat på fastighetsavdelningen på Samhall i Strängnäs i drygt tre år och avancerat till driftledare. Ju mer ansvar jag fått, desto roligare är det att gå till jobbet. Jag stod utanför samhället i många år, men nu känns det som att jag har fått en andra chans i livet, säger Mats Fundin.
Se filmen om hur Mats lyckades bryta sitt utanförskap tack vare Samhall.

När H&M IT flyttade in i sina nya aktivitetsbaserade lokaler blev det snabbt stökigt. De fria arbetsplatserna bidrog till att ingen längre kände ansvar för ytorna vilket ledde till oordning och irritation. Idag jobbar ett trettiotal servicevärdar och värdinnor från Samhall med att hålla ordning och skapa trivsel på kontoret. 

På H&Ms kontor i Marievik sitter cirka 3000 medarbetare. Här har man samlat större delen av sin globala IT-funktion under ett och samma tak. När avdelningarna började flytta in i sina nya aktivitetsbaserade kontorslokaler blev det snabbt tydligt att de fria arbetsplatserna också hade baksidor de inte hade räknat med. 

– Våra nya fina lokaler blev snabbt röriga och det blev tydligt att vi inte skulle lyckas lösa problemet med hjälp av uppmanande lappar, berättar Peter Frank, Fastighetsansvarig Marievik/Liljeholmen på H&M IT. 

Peter Frank, Fastighetsansvarig på H&M IT. 

Med hållbarhet som ledstjärna 

För att få hjälp med att hålla ordning på kontoret och samtidigt arbeta aktivt utifrån koncernens starka drivkrafter inom hållbarhet och allas lika värde, vände de sig till Samhall. 

– Samhall sydde ihop en lösning utifrån våra behov. Vi bestämde oss för att prova på upplägget under sex månader, men redan efter två var vi övertygade, säger Peter Frank. 

Idag arbetar omkring 30 medarbetare från Samhall hos H&M IT som servicevärdar och värdinnor. De ansvarar för att se till att det är ordning och reda i lokalerna. Det innebär bland annat att se till att muggarna är undanplockade, diskmaskinerna tömda, tavlorna i konferensrummen avtorkade och att stolar är inskjutna. Eftersom det är ett aktivitetsbaserat kontor ser de även till att det finns tangentbord, mus och mattor på varje arbetsplats. 

Roger Sterner och Tobias Klasson.

– Det är en otrolig skillnad. Nu är det alltid ordning hos oss. Det är en fröjd! En positiv sidoeffekt är dessutom att slitaget på all utrustning minskar avsevärt när allt är i ordning och tas om hand hela tiden. Det hade vi inte räknat med men är värt jättemycket, berättar Peter Frank. 

Stolta medarbetare 

Bland personalen på kontoret i Marievik är Samhalls medarbetare mycket uppskattade. Delvis för sina insatser för att hålla lokalerna i toppskick, men kanske framförallt för att de bidrar till den mångfald och inkludering som bolaget står för och vill främja. 

Almaz Tesfamariam och Tobias Klasson.

– Sedan samarbetet med Samhall inleddes har vi kunnat se en kraftig ökning av stolthet och nöjdhet i våra medarbetarundersökningar och vi får ofta kommentarer från våra anställda som uttrycker en otrolig stolthet över det här, avslutar Peter Frank. 

Bakre raden från vänster Arindar Singh Kaur, Fadner Castillo, Niran Hariri, Almaz Tesfamariam, Munteha Ibrahim, Jonas Hamrin. Främre raden: Kidest Tegene, Nadia Mohammad, Roger Sterner, Mathias Andersson, Tobias Klasson och Elsa Awualom.

Utmaning:

I H&M:s nya aktivitetsbaserade lokaler blev det snabbt stökigt och rörigt. De fria arbetsplatserna gjorde att ingen kände ansvar över att hålla ordning vid arbetsytorna vilket orsakade ett ostädat intryck och irritation bland medarbetarna. 

Lösning: 

På varje våningsplan finns nu ett antal dedikerade servicevärdar och värdinnor som ansvarar för att hålla ordning och se till att allt fungerar som det ska i kontorslokalerna. De plockar muggar från borden, röjer undan vid diskmaskinen och felanmäler sådant som är trasigt. 

Effekt:

Idag är kontorslokalerna alltid i ordning och man har dessutom kunnat se att slitaget på fastigheten och utrustningen har minskat tack vare arbetet som våra medarbetare gör. I interna medarbetarundersökningar har det dessutom visat sig att stoltheten och nöjdheten bland personalen har ökat kraftigt sedan samarbetets start.