Det syns direkt när man kommer in i Samhalls del i SLP:s (Swedish Lorry Parts) lokaler i utkanten av Kumla – här är det ordning och reda som gäller. Lastpallar och maskiner står där de ska, innanför de rutor som skapats av gul golvtejp. Det är städat på golv och runt arbetsbänkar. Alla verktyg finns på sina platser.

Här jobbar ett 40-­tal personer med att packa och skicka reservdelar till verkstäder
i hela världen som servar lastbilar från Volvo eller Scania. Det rör sig om allt från små packningar till cylindrar. Det är ett jobb som kräver stor noggrannhet. Ligger inte rätt varor eller rätt antal reservdelar i en leverans, kommer det samtal från arga kunder.

Ordningen skapar trivsel

Arbetet de utför bygger på det som kallas lean. Det handlar om att göra rätt saker och att göra det smart. Det är extra viktigt, eftersom många av medarbetarna har så svåra funktionsnedsättningar att de behöver bra hjälpmedel som rullvagnar och saxliftar eller gripklor för att plocka upp grejer från golvet.

Roger ”Roggan” Karlsson har en svår muskelsjukdom, men packar dagligen tusentals små artiklar som brickor eller knappar.

– Vi märker upp alla saker och var de ska stå. Tappar man något tar man upp det direkt, säger han.

– Och när det kommer nya arbetskamrater påpekar vi att vi har bra ordning här och att vi vill fortsätta med det, säger kollegan Marie Sekelj.

Den goda ordningen skapar trivsel.

– När det är ordning på saker blir det roligare att gå till jobbet. Så när vi inte har jobb, då städar vi, säger Gudrun Jidegran.

– Tack vare att vi städar så mycket blir luften bättre här inne, det gör att jag trivs bättre, säger Roger Karlsson

Andelen fel sjönk

Informationstavlor och snabba ”torgmöten” där områdeschefen svarar på frågor håller alla medarbetare informerade om vad som händer.

Marie Sekelj tar hand om komplicerade beställningar som kan bestå av upp till ett 80-­tal artiklar. För att det ska bli lätt att räkna lägger hon fyra likadana artiklar bredvid varandra och en femte ovanpå.

Uppdragsgivaren SLP hade länge en kvalitetsavdelning som kontrollerade Samhalls arbete. Men när andelen fel sjönk till ett fel på var 200:e sändning lades avdelningen ner.

– Numera är vi deras kvalitetsavdelning, säger Gudrun Jidegran.

Tre råd för att få ordning och reda

1

Städa minst en gång i veckan.

2

Skapa tydliga instruktioner om hur det ska fungera.

3

Var trevliga mot varandra, så att ni blir som en liten familj.