På Samhall i Pajala arbetar 52 personer som alla har någon slags funktionsnedsättning, bland dessa finns fem eller sex olika nationaliteter och språkförbistringen kan vara stor. Men med god vilja går det att kommunicera ändå, vet områdeschefen Gudrun Greus. Ibland med hjälp av google translate, ibland via ett telefonsamtal till släktingar, ibland helt enkelt genom att använda sin fantasi.

– En kvinna från Afghanistan skulle gå upp från sex timmar till åtta timmar och hade svårt att förstå vad jag försökte kommunicera. Då tog jag helt enkelt ner klockan från väggen och visade handfast på urtavlan att i fortsättningen skulle hon gå hem kockan 16 i stället för klockan 14. Hon förstod, berättar Gudrun Greus.

Språket är nyckeln till samhället och det är viktigt att uppmuntra medarbetare som inte har svenska som modersmål att jobba med språket. 

Alla har en plats i samhället, det gäller bara att hitta rätt.

Gudrun Greus, områdeschef på Samhall i Pajala

Stort antal övergångar i år 

Gudrun Greus drivkraft i livet är att hjälpa människor att göra det bästa av sina förmågor. Det har hon tidigare gjort som ägare och vd vid tjänsteföretaget Navet – något hon beskriver som ett Samhall i miniatyrformat – och som kontorschef och lärare på Miroi, ett företag som utbildar nyanlända. Sedan drygt tre år ansvarar hon tillsammans med en kollega för både de anställda och för kunder som gruvbolaget Kaunis Iron, Pajala kommun och Pajalabostäder.

– Många som kommer till oss har blivit illa behandlade på sina tidigare arbetsplatser och inte kommit till sin rätt där. Då blir man ledsen. Som chef är det viktigt att lyfta sina medarbetare och stärka deras självkänsla. Alla har en plats i samhället, det gäller bara att hitta rätt, säger Gudrun Greus.

Och hittar rätt gör hon. I augusti i år kunde Samhall i Pajala notera hela tolv övergångar till den öppna arbetsmarknaden. 2021 handlade det om tio. Normen är två övergångar per områdeschef och år.

– Våra kunder är väldigt nöjda och tycker att vi har duktiga medarbetare. När semesterperioden var slut i augusti ringde genast två företag och frågade efter personal.

Gudrun sitter i en rullstol och bär en reflextröja och är ute på verkstadsgolvet med en medarbetare. Medarbetaren bär en rosa reflexväst.
Gudrun ute på verkstadsgolvet med en medarbetare.

Gudruns Greus tips om att leda i mångfald

  • Lär känna dina medarbetare. Se vad de är bra på och uppmuntra dem att växa.
  • Kommunicera med dina medarbetare – men inte på kontoret utan ute i vardagen, på deras jobb och vid kaffebordet.
  • Uppmuntra medarbetarna att jobba med språket. Det svenska språket är nyckeln ut i arbetslivet och in i samhället.
Gudrun i rullstol vid tavla med träd på

På den perfekta arbetsplatsen accepterar man varandras olikheter och ser att alla har lika stort värde.

Gudrun Greus

Rakt och tydligt ledarskap

Sin inspiration hämtar hon från övertygelsen att alla människor behövs och att alla har rätt till en rättvis behandling.

– Alla har ett lika värde, oavsett var man kommer ifrån eller vilken gud man tror på. Vi behöver verkligen våra nyanlända, de tillför så mycket.

– På den perfekta arbetsplatsen accepterar man varandras olikheter och ser att alla har lika stort värde. En mix av kön och av personer med olika ursprung och bakgrund är också värdefullt, säger hon.

I sitt ledarskap är Gudrun Greus rak och tydlig samtidigt som hon är mån om att verkligen lära känna sina medarbetare på djupet och se vad de är bra på.

– Jag försöker träffa dem så mycket som möjligt, och då inte på mitt kontor. Jag är själv rullstolsburen, så jag kan inte vara ute på verkstadsgolven, men jag kan vara närvarande här i våra lokaler, berättar hon.

Gudrun Greus är aldrig så lycklig som när hon ser sina medarbetare komma vidare ut i arbetslivet.

– Att få höra en person som varit otrygg och ängslig säga att ’nu vill jag också komma ut i världen’, och att se deras lycka när de får sina nya jobb och nya arbetskläder där det står Kaunis Iron eller Pajala kommun – det är verkligen inspirerande!

Mer om Gudrun Greus

Namn: Gudrun Greus.

Ålder: 58 år.

Arbetsplats: Samhall Pajala där 52 medarbetare arbetar med bland annat städning, tvätt, gräsklippning och utkörning av mat till förskolor och äldreboenden.

Bästa egenskap som chef: Jag är ärlig, rak och tydlig.

Roligaste stunden i arbetsvardagen: Mötena med mina medarbetare.

Detta vill jag förändra på arbetsmarknaden: Jag vill att alla ska se vilka resurser våra medarbetare besitter.