Annica Falck är en enveten person. När hon väl har bestämt sig för att ändra på en orättvisa ger hon sig inte. Under fyra år kämpade hon för att ta bort den två år långa kvalifikationstiden i sjuk- och efterlevandeförsäkringen för Samhalls anställda.

Till sist vann hon. Första januari 2021 togs kravet på den extra långa karenstiden bort för den som har lönebidrag och arbetar inom Samhall. Sedan dess gäller tre månader för att få rätt till ersättning – som för alla andra som är försäkrade via sina jobb.

– Det hjälper att vara envis, konstaterar Annica Falck nöjt.

Hon sitter i bilen, på väg till ett arbetsplatsmöte i Lidköping. Som fackligt förtroendevald är hon inblandad mest överallt. Resorna går mellan Skövde, Mariestad, Karlsborg, Falköping och Jönköping. Där träffar hon chefer och anställda i olika möten.

Annica Falck är en ledstjärna. Det har hon numera papper på.

– Jag fick blommar och plakat, plus en check på 50 000 kronor, berättar hon

Hållbarhetspriset Ledstjärnan har delats ut av Folksam LO Pension sedan 2019. Utmärkelsen går till någon som gör skillnad för ett rättvisare och mer hållbart arbetsliv. Förra året uppmärksammades Annica Falck för sin envisa kamp för att förbättra villkoren för medlemmarna i Fastighetsanställdas förbund.

– Jag blev helt chockad. Samtidigt tänkte jag, det här är jag värd. Som jag har bråkat, säger hon.

Porträtt av Annica Falck som bär svarta arbetskläder och glasögon. Bakgrunden är mörk.
Annica Falck förtroendevald för Fastighets på Samhall i Skaraborg.

Började arbetsträna på Samhall

För de flesta inom Samhall i Skaraborg är Annica ett välkänt ansikte. Hon har varit anställd sedan 1995 och jobbat fackligt nästan lika länge.

– När jag började på Samhall hade vi möjlighet att studera inom ABF på arbetstid. Då lärde jag mig mycket om samhället och politiken. Kunskapen gjorde mig medveten om alla orättvisor som finns överallt, säger hon.

Annica har en allvarlig tarmsjukdom som ger henne smärta i lederna. Hon var bara 36 år när läkarna gav upp om henne och föreslog sjukpension. Alternativet var att börja arbetsträna på Samhall.

Valet var inte svårt. Annica ville inte lämna arbetslivet och valde bort pensionen. Det är hon oerhört tacksam över. Hon har älskat sitt jobb sedan första dagen.

– Men det är klart att jag har mött fördomar genom åren. Särskilt när jag började jobba här på nittiotalet då Samhall kallades för en skyddad verkstad, säger hon.

Sedan dess har mycket vatten flutit under broarna och numera konkurrerar Samhall med andra företag på samma villkor. Däremot lever en del förutfattade meningar kvar.

För den som bär sitt funktionshinder inombords kan det också bli många frågor. Det finns alltid de som undrar varför Annica inte har ett ”vanligt” jobb. Hon ser ju – minst – lika frisk och stark ut som vem som helst.

Alla som känner mig trodde att jag skulle köpa skor för alla pengarna eftersom jag älskar boots.

Annica Falck

– Samma fördomar möter de som till exempel lider av psykisk ohälsa. Det syns ju inte utanpå att någon har en funktionsnedsättning, säger hon.

Annica berättar att hon även har mött kunder som ifrågasätter bemanningen, till exempel inom städ. De kan undra varför tre personer skickas ut för att sköta en uppgift, när det borde räckt med en.

– De förstår inte alltid att eftersom alla har olika funktionsnedsättningar blir våra tre städare tillsammans hundra procent. Meningen är ju att vi ska arbeta utifrån våra förutsättningar.

Mer om Annica Falck

Namn: Annica Falck.

Ålder: 64.

Arbetsuppgifter: Facklig representant för Fastighetsanställdas förbund på Samhall. Internlärare i cv-skrivning.

Gör på fritiden: Engagerad i olika föreningar. Läser böcker, helst svenska deckare. En favorit är Kristina Appelqvist.

Drömmer om: Att hålla mig frisk och kunna fortsätta jobba på Samhall efter 65.

Överraskad av priset

Själv har Annica haft alla möjliga slags jobb inom Samhall och har varit med om oräkneliga omorganisationer. Sedan flera år tillbaka arbetar hon nästan uteslutande fackligt. Hon är Fastighets representant i företagsrådet på Samhall och hon sitter med i fackets försäkringskommitté för region Väst.

Annika pratar med två kollegor som sitter ner. De sitter i ett ljust rum med svarta persienner. Alla bär svarta arbetskläder.
Annica Falck (t.v) pratar med kollegorna Hiwet Bahlbi Asfaha och Rigbe Woldemicael.

Att hennes fackliga engagemang gör skillnad för medarbetarna har hon egentligen aldrig tvivlat på. Ändå kom priset Ledstjärnan som en fullkomlig överraskning.

– Alla som känner mig trodde att jag skulle köpa skor för alla pengarna eftersom jag älskar boots. Men det har jag inte gjort än, säger Annica med ett skratt.

Däremot har hon hunnit spendera en del av prissumman på restaurang tillsammans med sin sambo och sin dotter med familj. Nu ska hon också bjuda ut kollegan som nominerade henne till priset.

Någon extra semester är det dock inte tal om. Annica har redan börjat sin nästa fackliga strid. Den som är inskriven i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd måste lämna sin tjänst vid 65 års ålder. Alla andra har rätt att stanna kvar på sina jobb till de har fyllt 68. Från och med 2023 har den gränsen flyttats ännu ett steg, till 69 år.

– Delvis är det här en egoistisk kamp. Jag går själv i pension i år, men vill inte sluta arbeta. Jag har lämnat en motion till LO-kongressen om att rättigheten att arbeta kvar även ska gälla för oss på Samhall och fått bifall på den. Jag tycker att den som vill och kan fortsätta jobba ska tillåtas att göra det, säger hon.