Det råder en febril aktivitet inne på Nationalmuseum i Stockholm.
I restaurangköket förbereder personalen maten inför lunchrusningen. Muséets stora restaurang serverar varje dag klassiska rätter med ursprung i svenska råvaror och traditioner, och allt tillagas under överseende av en av Sveriges mest meriterade kockar och krögare.

Många känner igen Fredrik Eriksson från tv-program som “Nyhetsmorgon” och “Kockduellen” i TV4, eller som författare till en mängd olika kokböcker.

Till sin hjälp den här dagen har han fyra praktikanter från Samhall, som bedriver ett utbildningsinitiativ ihop med Nationalmuseum. Syftet är att öka praktikanternas chanser att etablera sig på den öppna arbetsmarknaden. 

Utbildas för en framtid i restaurangbranschen

Här får de en unik erfarenhet av ruljangsen i ett professionellt storkök. På kort tid har de slängts in i hetluften – och samtidigt fått lära sig att ingen detalj är oviktig om resultatet ska bli lyckat.

Andreas Johansson berättar att han trivs jättebra.

– Du måste vara exakt med alla mängder. Jag har bland annat fått lära mig att göra majonnäs och skagenröra från grunden. Måttas inte allt precist skär det sig, säger Andreas Johansson, en av Samhalls praktikanter, under en paus i arbetet.

 Vi lär oss hur en restaurang fungerar. Allt från att vara nere i köket och hacka grönsaker till att arbeta i bageriet. Och nu är jag uppe i serveringen och får lära mig servera. Jag trivs jättebra, fortsätter han.

I en dryg månad har Samhalls praktikanter arbetat i restaurangen.

 Vårt samarbete med Samhall har planerats under en lång tid och vi är väldigt positiva till det här. Det har varit en fantastisk resa att få göra. För oss är det viktigt att kunna bidra med den här typen av utbildningar och se till att skapa bra förutsättningar, berättar Fredrik Eriksson.

Brinner för att öka inkluderingen i arbetslivet

Fredrik Eriksson utsågs till Årets Kock 1987 och är bland annat gastronomisk rådgivare till Nobelstiftelsen inför de årliga Nobelmiddagarna i Stockholms Stadshus. Vid sidan av att driva restaurang brinner han extra mycket för inkludering i arbetslivet, vilket delvis beror på att han själv har en son som har en funktionsnedsättning.

 Jag har lärt mig otroligt mycket från min son som har en lätt ADD och en lätt autism, säger Fredrik Eriksson och fortsätter:

 Alla föds med lite olika förutsättningar, och det är viktigt i ett modernt samhälle att vi tar tillvara på de resurser som finns där ute. Vi är skapta på olika sätt, men tillsammans kan vi göra något bra, fortsätter han.

“Snäva normer stänger människor ute”

I olika undersökningar framkommer att många svenska företag hindras från att växa på grund av personalbrist och restaurangbranschen är en av de branscher som har svårt att hitta personal. En trolig förklaring är dålig matchning mellan de lediga jobben och de som är arbetslösa. Samtidigt saknar en kvarts miljon personer med funktionsnedsättning ett arbete. Och en av tre har upplevt diskriminering genom att inte få jobb man faktiskt har meriter för.

– Vi ser bland annat att restaurangbranschen inte hittar den kompetens som krävs för att de ska kunna tacka ja till affärer och skapa tillväxt. Den som vill fortsätta växa, behöver bli bättre på att se allt det kunnande som finns i hela befolkningen, säger Seher Yilmaz, specialist på jämlikhet och inkludering på Samhall.

 Snäva normer och stereotypa uppfattningar bidrar till att människor med funktionsnedsättningar exkluderas på arbetsmarknaden. Vi behöver helt enkelt uppdatera vår bild av vem som har kompetens, säger hon. 

Drömmer om att starta eget

Claudia Debski är en av Samhalls praktikanter som efter tiden med Fredrik Eriksson och hans team på Nationalmuseum vill satsa på en framtid inom restaurangbranschen – även om det kanske inte nödvändigtvis kommer att bli i köket.

– Jag älskar att möta kunder, servera dem och prata med dem. Mitt mål är att starta eget, säger hon.

Claudia berättar vidare att hon drömmer om att öppna en restaurang tillsammans med sin sambo i framtiden. Där ska paret dela på arbetet och rollfördelningen är redan klar.

 Jag ska ta hand om serveringen och han ska ha köket, eftersom han är kock. Förhoppningsvis kan vi även anställa personal, säger hon.

Sen lägger Claudia Debski till, med ett skratt:

 Jag älskar att bossa, så det ska bli kul!