Sofia Hangren får ofta beröm av sina chefer.
– De säger att jag har gått från klarhet till klarhet. I praktiken har jag varit driftledare i ett par år. Men sedan november är jag det även på papperet, berättar hon.

Totebo bruk är en stor arbetsgivare i ett litet samhälle i Västerviks kommun. Här jobbar runt 100 personer och över 30 Samhallmedarbetare, trots att det bara bor cirka 240 personer i byn. Här tillverkas bland annat de kända stringbokhyllorna, dörrar till en stor elektronikkedjas kökssortiment och glasdörrar till flera möbeltillverkare.
Samhalls uppdrag är i första hand att packa och skicka produkter samt att städa.

Sofia Hangren kom hit på praktik år 2005. Hon hade haft svårt att få jobb, vilket sänkte hennes självförtroende. Här träffade hon sin man och ett par år senare var det dags för barn. Tillbaka på jobbet tog det många år innan hon fick självförtroende att testa andra maskiner än den hon kört i runt tio år.
Snart provade hon också på montering och packning.
Det fick hennes chefer att inse att de hade gjort ett fynd och matchade henne mot jobbet som driftledare. – Det var lite svårt i början, men nu går det bättre. Vad jag förstår är både chefer och medarbetare riktigt nöjda. Skönt, för det är inte lätt att bli accepterad som driftledare när man stått på golvet i så många år, säger Sofia Hangren.
Nu för tiden är hon också på sin drömarbetsplats.
– En gång ville jag jobba med barn. Men i dag är min dröm att gå på övergång till Totebo bruk. Jag kollar
också ibland på Platsbanken, men hittills har jag inte hittat något som motsvarar jobbet som driftledare, berättar Sofia Hangren.

Sofia är uppväxt i Rosenfors i Hultsfreds kommun. Efter att som vuxen ha bott i Lindesberg och Vimmerby
lever hon i dag i Falla, sju kilometer från jobbet. När hon inte jobbar pysslar hon gärna med diamond painting, där man lägger pärlor på en klistrad duk med motiv.
Hon driver även en liten upp födning av dvärgvädurkaniner, där det föds 5–15 kaniner varje år.
– Men jag tycker att det kul att gå till jobbet, varje dag. Vi har en bra gemenskap, roligt tillsammans och bra chefer, säger hon.

Sofia Hangren

OM
Sofia är 42 år. Hon bor i Falla i Vimmerby kommun, är gift och har tre barn.

YRKE
Driftledare för den grupp från Samhall som jobbar vid Totebo bruk.

INTRESSEN
Diamond painting. Djur, har nio kaniner och två katter.