Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand behövde medarbetare. Samhalls tjänstemän såg behovet och insåg att de hade en anställd som passade perfekt. Ett samarbete som gav en nöjd företagare, en nöjd numera anställd och flera som får testa ett nytt jobb. 

Efter tre år som verksamhetschef på Erikshjälpen i Kristianstads ville Dan Åstedt driva en egen second hand-butik med ideell inriktning. Hans insikter sa honom att Barncancerfonden borde vara den bästa förmånstagaren. 
– Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn och ligger människor nära om hjärtat. Det gäller både de som handlar och de som skänker, säger han. 
Dan Åstedt bestämde sig för att 100 procent av överskottet skulle gå till Barncancerfonden. Det kan låta för bra för att vara sant, vilket också Barncancerfonden tyckte. Först efter flera påminnelser fick han svar. 
– De tyckte det lät lite skumt att en privatperson ville starta en butik och skänka bort hela vinsten. Jag förklarade att jag inte behövde tjäna några stora pengar, att jag inte kan göra mer än att äta mig mätt. Dessutom, om jag skänkte 50 procent skulle alla bara prata om vad de andra 50 procenten går till, säger han. 

Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand.
Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand
Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand

Kontaktades av Samhall

Snart var Dan Åstedt och Barncancerfonden överens. En butik på 1 100 kvadratmeter öppnades i Vilans affärsområde i Kristianstad.  
Den fick det lätt tungvrickande namnet Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand efter delägaren Maja Lind. 
Att driva en Second hand-butik är en personalslukande verksamhet. Ett par tusen artiklar hanteras varje dag – de ska tas emot, lagas eller tvättas. Butiken vill dessutom ge bra service till kunderna.  
En dag kontaktades Dan Åstedt av Samhalls Kristianstad-kontor. Det gällde möjligheten att ta emot praktikanter. Tjänstemännen Lina Svenningsen och Lotta Frick bjöds in till butiken. Det klickade direkt.  
– Vår tanke var att secondhand-butiker skulle passa våra medarbetare. Det stämde, men det visade sig också att Dan hade koll på hur man skapar lämpliga uppgifter för människor med funktionsnedsättningar, säger Lina Svenningsen. 
Dan Åstedt fick en kandidat med detsamma. 
– De kloka damerna från Samhall förstod vad jag sökte och förklarade att de hade en klockren person till oss, säger Dan Åstedt. 

Anställdes efter tre månader

Lizbeth Nilsson på Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand.
Lizbeth Nilsson trivs med arbetsuppgifterna på Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand: ”Det är som julafton varje gång när man öppnar en låda eller påse som lämnats in.”

Kandidaten var Lizbeth Nilsson, som jobbat på Samhall sedan 2018. Hon hade drivit taxiföretag och jobbat på restaurang. Men för drygt 20 år sedan fick hon en stroke. Den 2 oktober kom hon ut till Majas Secondhand. En lyckträff för både Lizbeth Nilsson och Dan Åstedt.  
– Jag fick börja jobba i gåvoinlämningen där vi tar om hand om de saker som folk lämnar in. Där trivs jag jättebra och här finns en stor förståelse för att man inte kan göra allt. Dessutom är jobbet är roligt. Jag gillar kundmötet och det är som julafton varje gång när man öppnar en låda eller påse som lämnats in. Ofta får man en nostalgitripp av att se saker man känner igen, säger Lizbeth Nilsson.  
Dan Åstedt insåg att han hade gjort ett fynd. 
– Lizbeth är väldigt social, hon passar perfekt i inlämningen. Så jag fick in en duktig medarbetare som jag troligen inte hade hittat på någon annan väg. Samhall hade gjort ett riktigt bra förarbete, säger han. 
Tre månader efter sin entré i butiken anställdes Lizbeth. Som vanligt vid en övergång från Samhall har både hon och hennes arbetsgivare ett år på sig att avbryta anställningen och Lizbeth kan gå tillbaka till Samhall. 
– Det är en stor trygghet både för mig och arbetsgivaren att jag kan gå tillbaka om något händer eller förändras här. Jag är 60 år och vill inte gå ut i arbetslöshet, säger hon. 

Lizbeth Nilsson

Arbete: Jobbar i inlämningen på Majas Stöd Mot Barncancer Second hand.
Bakgrund: Har bland annat drivit ett taxi-åkeri och jobbat på restaurang.
Lizbeth om risken att köpa för många prylar om man jobbar i en second hand-butik: “Jag gör det inte, jag är 60 år och har ett fullt hem. Till de yngre som ska skapa sitt första hem rekommenderar jag second hand, här finns många fina saker.” 

Fler praktikanter


Lizbeths insatser har banat väg för fler praktikanter från Samhall i butiken. Den första började i mitten av december. 
– Jag hoppas fler kommer hit, vi har ett anställningsbehov eftersom vi växer. Jag tycker att samarbetet med Samhall är fantastiskt bra. Jag berättar vad vi söker och vet att de känner sina medarbetare väl. De vet också att det som är viktigast för mig är att få folk som fungerar i grupp, säger han. 
Dan Åstedts kalkyl om att Barncancerfonden är den bästa förmånstagaren för en butik har för övrigt slagit in. Från den 1 januari–18 december 2023 har butiken sålt drygt 120 000 artiklar och skänkt 773 000 kronor till Barncancerfonden.  

Dan Åstedt, ägare av Majas Stöd Mot Barncancer, står i sin butik.
Dan Åstedt, ägare av Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand: ”Jag tycker att samarbetet med Samhall är fantastiskt bra.”

Dan Åstedt

Bakgrund: Har bland annat varit säljare i dagligvarubranschen, hotellchef, verksamhetschef i Erikshjälpen. 
Fritid: Fotbollstränare sedan 30 år. “Om företagssverige hade tittat på hur vi fostrar ledare inom idrotten hade vi sluppit många dåliga chefer.” 

Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand

Antal anställda: Sju plus ett 20-tal volontärer som jobbar när de har lust.
Verksamhetschef: Dan Åström
Yta: 11 000 kvadratmeter
Vinst: 0 (hela överskottet går till Barncancerfonden)
Dan om namnet: ”Maja var en tidigare kollega som blev delägare och vars namn fick bli butikens namn. Folk sa till mig att Majas Stöd Mot Barncancer Secondhand var ett för långt namn. Men jag var övertygad, att från nästa dag säger alla ’Majas’. Så blev det.” 

I Dalarna sparar regionen pengar genom att serva och renovera hjälpmedel från hemmabrukare. Flinka händer och skickliga tekniker på Samhall gör det möjligt.

Anders Eriksson är en av 23 medarbetare i Samhalls verkstad i Gylle i Borlänge. De jobbar med att serva hjälpmedel för hemmabrukare. Här får rullstolar nya däck, sängarna nya elmotorer, lyftarna servas och permobiler liksom hjälpmedel till toaletter görs rena. Varje dag kommer nya föremål in för översyn från Hjälpmedelscentralen i Falun.

Det är sängarna som ger mest jobb, enligt driftledaren Anders Eriksson.

– De är stora och otympliga och det är också saker som ska göras, allt från att byta elmotorer till rengöring. Det kräver lite extra kunskap för att klara av alla funktioner, säger han.

bild på en kvinna som putsar på ett armstöd till en rullstol.
Linda Jonsson Källberg putsar delar till en rullstol. Att renovera sjukvårdsutrustning kräver många verktyg.

När fler vårdas hemma ökar också behovet av hjälpmedel som behöver tas om hand på Samhalls verkstad.

– Allra mest hade vi att göra under covid, eftersom många äldre människor som vårdats i hemmet dog. Deras saker skickades då hit för översyn. Och den som har en sjuksäng har ofta också en rullator, rullstol eller annat, säger Anders Eriksson.

Och mer jobb blir det.

– Falu lasarett skickar numera hit sina rullstolar för renovering och översyn. Vi hjälper också Region Gävleborg ibland, säger Anders Eriksson.

Hjälpmedel

År 2015 flyttades arbetet med att renovera hjälpmedel från hemvården i Region Dalarna från Säter till Borlänge. De vanligaste reparationerna är hjulbyten, justeringar av bromsar och byten av handtag.

Vill utöka verksamheten

Uppdragen kräver noggrannhet. Sakerna måste hålla, hjul får inte bli gamla och skruvar får inte skruva upp sig.

– Allt finns specificerat i en instruktion för rekonditionering. När en del ska bytas ut måste vi gå till originaltillverkaren, även om vi vet att exakt samma skruv finns på Biltema. Vi testar funktionerna så att allt sitter fast och fungerar innan grejerna skickas tillbaka. Vi skickar runt hundra artiklar om dagen och får anmärkning på i snitt två. Och då handlar det oftast om skönhetsfel, säger driftledaren Mattias Broman.

Verkstaden letar efter tekniskt kunniga medarbetare.

Uppdraget i siffror

Ungefär 100 restaurerade hjälpmedel om dagen skickar Samhall tillbaka Region Dalarna.

Samhalls verkstad har 8 dagar på sig att laga inskickade hjälpmedel.

Cirka 70 resor per månad gör man till Hjälpmedelscentralen i Falun för att hämta och lämna hjälpmedel.

– Regionen beställer alltmer komplicerade ändringar av sängar och hjälpmedel. Därför behöver vi fler tekniskt kunniga medarbetare, säger Mattias Broman.

Framgångarna i Borlänge gör att verkstaden får studiebesök av Samhalls verkstäder i andra regioner, som vill ta in liknande jobb. Samtidigt letar Samhall i Borlänge efter fler arbetsuppgifter.

– Vi vet också att privatpersoner i andra regioner får köpa sina hjälpmedel. Vi skulle kunna hjälpa dem om deras redskap går sönder, säger Anders Eriksson.

Samhall hjälper regionen

1. Uppdrag
Region Dalarna har inte resurser att serva och laga alla hjälpmedel som finns hos dem som vårdas i hemmen.

2. Lösning
Samhall har verkstad och kunnig personal och fick uppdraget efter upphandling. Nu är Samhall i Dalarna berett att hjälpa andra Samhalldistrikt med samma lösning.

I Filipstad kör Samhall sedan ett halvår tillbaka ut de dagliga buden åt den lokala blomsterhandeln. Det gör att ägaren Elin Vig kan fokusera mer på att ta hand om butiken.
– Jag är jättenöjd. Till andra skulle jag säga: Tveka inte. Ring och kolla vad det kostar och kör. Det är värt det, säger hon.

På en bänk bakom kassadisken i Filipstads blomsterhandel står en back med buketter inslagna i papper, förberedda för att strax efter lunch bli utkörda med blombud. Tidigare skötte blomsteraffärens ägare Elin Vig leveranserna själv, men det blev i längden ohållbart.

– Dels behövs jag här i butiken, dels kände jag att jag fick mindre tid för familjen. När pandemin slog till fick vi också en ökning av blombud, säger Elin Vig.

För att lösa problemet testade Elin Vig under en tid att anlita vänner och bekanta. Hon testade även taxi. Men hon lyckades inte få något av alternativen att riktigt fungera.

– Vi behövde en mer hållbar lösning. Jag vet ju att Samhall kör ut mat till pensionärer, så då tänkte jag att de borde kunna hjälpa till med att köra ut blommor också. De kan ju stan, säger Elin Vig.

Nu har Samhall tagit hand om utkörningarna i snart sex månader och upplägget passar perfekt för båda parter.

– Det har funkat över förväntan. Samhalls medarbetare är trevliga och tillmötesgående och ser alltid fram emot att få jobba, säger Elin Vig.

Ett omväxlande jobb

Buden körs ut i en tremilsradie och oftast handlar det om mellan tre och fem leveranser om dagen. Då och då blir det även transport av begravningsarrangemang. Oftast är det två medarbetare med på resan. Arbetsuppgifterna delar de på och består dels i att ha koll på rutten och planeringen, dels på att köra – och såklart lämna ut blommorna. Och kostnaden mot kund är densamma oavsett hur många som hjälper till.

– Jag ringer Samhall varje dag och meddelar om det är några bud och i så fall hur många. Sedan skriver de upp tid och kilometerkostnad, säger Elin Vig.

”Jag tycker om att anlita Samhall för att de gör så att alla får en chans i samhället. Jag tycker att det är viktigt.”

Elin Vig, blomsteraffärens ägare

När Samhalls medarbetare dyker upp i butiken går det fort. De vet precis var blommorna står och byter några ord med Elin Vig. Sedan är det i väg för att hinna med dagens rutt som denna gång har två stopp. Det första inne i stan, medan det andra ska ut till traktens herrgårdshotell där de gör en stående leverans med snittblommor en gång i veckan. Med på resan i dag är driftledare Margona Karlberg som kör och planerar rutterna och Mikael Posth som levererar.

– Jag är teamledare och städar vanligen på Coop och hos Polisen. Men att få göra något annat ibland är roligt och omväxlande. Det blir ett välkommet avbrott från städet och det är roligt att folk blir glada när man kommer med blommor, säger Mikael Posth.

Han har jobbat på Samhall sedan 2011 och han berättar att han blev anvisad via Arbetsförmedlingen efter en period av långtidsarbetslöshet och psykisk ohälsa.

– Det tar på en att inte göra någonting. Måendet blir inte bättre av att gå hemma om dagarna. Det är viktigt att träffa folk och rutinerna som ett jobb ger. Det sociala som det här jobbet ger, säger han.

Både Margona och Mikael höjer Elin Vig och hennes blomsteraffär till skyarna.

– Personalen är väldigt bra, de är glada och trevliga. Elin har bra framförhållning. Om det är något utöver det vanliga, som en begravning, får vi reda på det ett par dagar innan så att vi kan planera. Hon ringer också om det inte är några bud den dagen så att vi inte åker i onödan, säger Margona Karlberg.

Mikael Posth har jobbat på Samhall sedan 2011: ”Det är viktigt med rutinerna som ett jobb ger och att träffa folk”.

Samarbetet har inneburit en befrielse

För Samhalls del kan uppdraget skötas under en tid på dagen då de har lite mindre att göra. Det är välkommet.

– Vi har många uppdrag tidig morgon och eftermiddag, men de här buden ska köras ut strax efter lunch så det är verkligen en bra tidpunkt. Samtidigt har många medarbetare berättat för mig att de tycker mycket om det här uppdraget. Det är någonting annat med blommor, något väldigt positivt, säger Samhalls områdeschef Åsa Fröding.

I Filipstad kör Samhall sedan ett halvår tillbaka ut de dagliga buden åt den lokala blomsterhandeln.

För Elin Vig har samarbetet med Samhall inneburit en ”väldig befrielse”. I stället kan hon exempelvis som nu lägga fullt fokus på den kistdekoration i rosa, lila och skirt grönt som hon håller på att arrangera.

– Buden ska ut fem dagar i veckan och då måste det vara så här pålitligt, säger hon.

Men, tillägger hon, så känns det bra i magen också.

– Jag tycker om att anlita Samhall för att de gör så att alla får en chans i samhället. Jag tycker att det är viktigt. Jag har också familj och vänner med diagnoser, så jag vet att det behövs. Och så vill jag hjälpa till att sudda ut den där fula stämpeln som jag upplever finns om Samhall, säger Elin Vig.

Det är inte alltid så lätt att få människor att göra repetitiva arbetsuppgifter. Det menar Mariette Andréasson, head of product på Wellspect Healthcare i Mölndal, som tillverkar katetrar och andra hjälpmedel för den som har tarm- eller blåsproblem. När företaget behövde rejäl förstärkning i fabriken 2009 visste de vart de skulle vända sig.

– För Samhall är inget arbete för enkelt, det vet vi tack vare tidigare samarbeten, säger Mariette Andréasson. Vi behövde personer som tar seriöst på arbetsuppgifterna, uppskattar dem och tar sig an dem med stolthet och noggrannhet. Det var när Wellspect Healthcare hade köpt in en ny katetermaskin som behovet av manuell packhjälp uppstod.

– Alla moment är inte så roliga men nog så viktiga. Förpackningen är en väldigt viktig del av produkten, berättar Mariette Andréasson. Den håller katetern steril och innehåller viktiga hjälpmedel för att kunna använda den.

Kan fokusera på sina mål

Samarbetet med Samhall har gjort att Wellspect Healthcare inte har några manuella arbetsuppgifter kvar. Operatörerna som ansvarar för maskinerna kan fokusera på sina arbetsområden fullt ut, lägga mer tid på kompetensutveckling och fortsätta sträva mot målet att kunna vara så automatiserade som möjligt.

– Det är det vi vill bli bäst på, Tack vare Samhall kan vi släppa de manuella momenten vilket hjälper oss jättemycket.

Det är det vi vill bli bäst på, Tack vare Samhall kan vi släppa de manuella momenten vilket hjälper oss jättemycket.

Mariette Andréasson, head of product på Wellspect Healthcare i Mölndal.

Från 25 till nästan 200 medarbetare

Samhalls ansvarsområden har blivit fler under åren hos företaget. Förutom att packa produkter hjälper de även till med andra uppgifter, alltifrån att kvalitetssäkra produkter till att stansa hål i de allra minsta katetrarna för bebisar. I början var de 25 anställda på plats, i dag är nästan 200 medarbetare på plats i fabriken i Mölndal.

– Samhall är väldigt enkla att jobba med, tycker Mariette Andréasson. De är flexibla, tillmötesgående och vi har en öppen och rak dialog med varandra.

Samhällsnytta på flera sätt

Att göra verklig skillnad för sina kunder och samhället är en viktig del av Wellspect Healthcares verksamhet. Besvär med blåsan och tarmen och rädslan för att inte kunna hålla tätt kan vara ett stort hinder för att våga leva ett normalt liv.

– Vi underlättar livet för den som har de här problemen, det är vi väldigt stolta. Kanske är viljan att göra skillnad en av anledningarna till att samarbetet med Samhall går så bra.

Vi underlättar livet för den som har de här problemen, det är vi väldigt stolta. Kanske är viljan att göra skillnad en av anledningarna till att samarbetet med Samhall går så bra.

Mariette Andréasson, head of product på Wellspect Healthcare i Mölndal.

– Samtidigt som Samhall gör att vi får den kvalitet vi vill ha gör vi samhällsnytta genom att anlita personer som annars skulle ha svårt att komma ut på den ordinarie arbetsmarknaden. På så sätt berikar vi varandra.

Utmaning

Wellspect Healthcare behövde ett flertal medarbetare som kunde hjälpa dem att packa produkter för hand och samtidigt säkra att hygienkraven följs. Det kan vara en stor utmaning att hitta personer som vill göra jobbet, och dessutom göra det med stolthet och noggrannhet. Företaget behövde även annan manuell hjälp, till exempel att stansa hål i de allra minsta katetrarna som inte kan stansas i maskin.

Lösning

Samhalls nära 200 medarbetare hjälper i dag till på fabrikerna i Mölndal och Örebro. Deras ansvarsområden är bland annat att packa produkter för hand, stansa dem och hjälpa till vid kvalitetsproblem. Uppdraget har utökats från 25 till nästan 200 medarbetare sedan 2009.

Effekt

Tack vare att Wellspect Healthcares anställda inte längre ansvarar för några manuella moment kan de koncentrera sig helt på sina expertområden och öka kvaliteten på sina produkter. Mer tid finns för kompetensutveckling och möjligheten att vara flexibel ökar. Wellspect Healthcare sparar tid och kan känna sig trygga med att de manuella momenten blir noggrant utförda.

Kanske har Arlandas lokalvårdare aldrig haft ett så viktigt uppdrag som nu. Även om resandet har minskat så ställer en internationell flygplats som Arlanda höga krav på såväl service som rengöring. Särskilt under en rådande pandemi. Här sticker Samhalls medarbetare ut i sina lysande rosa tröjor.

– Traditionellt sett kanske man vill att en lokalvårdare inte syns och hörs, men vi har alltid tyckt tvärtom, säger Louise Thomson, ansvarig för upphandling och kvalitetssäkring på Swedavia Arlanda Airport. Medarbetarna från Samhall är en viktig del av Arlanda och bidrar till att våra resenärer får en positiv och trygg upplevelse av flygplatsen.

På Arlanda arbetar närmare 450 medarbetare från Samhall med service och lokalvård dygnet runt. Här guidar de resenärer från hela världen till olika terminaler, toaletter och bagageutlämning. Ett jobb som förutom hög servicekänsla och social förmåga, även gynnas av flerspråkiga medarbetare.

Mångfald ger extra service

Arlanda ägs av Swedavia, ett statligt bolag som driver tio av Sveriges flygplatser. De har tagit vara på den mångfald som finns inom Samhall genom att ge alla medarbetare språkflaggor på sina namnskyltar. På så sätt kan resenärer snabbt se vilka av medarbetarna de ska vända sig till om de vill bli guidade på sitt eget språk.

– Det är fantastiskt att kunna erbjuda våra resenärer hjälp på deras eget språk om de behöver det, säger Louise Thomson. På en internationell flygplats som Arlanda är det såklart oerhört värdefullt.

Skräddarsydd tjänst efter Swedavias önskemål

Swedavia inledde sitt samarbete med Samhall 2015 efter att de vunnit upphandlingen av lokalvården. I dag ansvarar de för hela Arlandas lokalvård, vilket omfattar samtliga terminaler och 60 driftsbyggnader.

– Samhall kunde erbjuda en skräddarsydd tjänst utifrån våra önskemål och krav, berättar Louise Thomson. De kan lokalvård, har kompetent ledning och bra stödfunktioner. När vi anlitar Samhall så köper vi inte ett hur utan ett vad. Jag har ingen aning om hur exempelvis ett kalkstensgolv ska hanteras men den typ av kunskap finns hos Samhall.

Samhall kunde erbjuda en skräddarsydd tjänst utifrån våra önskemål och krav

Louise Thomson, ansvarig för upphandling och kvalitetssäkring på Swedavia Arlanda Airport

Stolta medarbetare ger stark gemenskap

Att flera av Samhalls medarbetare har arbetat på Arlanda under många år tror Louise Thomson även bidrar till en starkare sammanhållning bland personalen.

–Trots att Arlanda är en väldigt stor arbetsplats så finns det en stark gemenskap här. Man är stolt över att arbeta på flygplatsen och känner att vi krokar arm och gör det här jobbet tillsammans. Det är en stolthet som Samhall är delaktiga i, säger Louise Thomson.

–Trots att Arlanda är en väldigt stor arbetsplats så finns det en stark gemenskap här. Man är stolt över att arbeta på flygplatsen och känner att vi krokar arm och gör det här, säger Louise Thomson.

Utmaning

För att en stor flygplats som Arlanda ska kunna hålla öppet krävs daglig lokalvård. Swedavia behövde hitta en städ entreprenör som både hade kapacitet att städa flygplatsen och samtidigt verka som servicevärdar i en internationell miljö.

Lösning

Samhall presenterade en lösning på lokalvård efter Swedavias önskemål och krav. I dag arbetar mellan 400 och 450 medarbetare från Samhall på Arlandas samtliga terminaler och i 60 drifts-byggnader, och ser till att flygplatsen är ren och fräsch. Som medarbetare på Arlanda får Samhalls personal även ta rollen som servicevärdar för att hjälpa och guida resenärer rätt.

Effekt

En ren och fräsch flygplats med bra service är avgörande för att både resenärer och anställda får en bra upplevelse av Arlanda, dygnet runt, alla dagar i veckan. Att den mångfald som finns bland Samhalls personal även har lett till att lokalvårdarna många gånger kan bistå resenärer på deras modersmål ger extra värde på en internationell arbetsplats som Arlanda.

När H&M IT flyttade in i sina nya aktivitetsbaserade lokaler blev det snabbt stökigt. De fria arbetsplatserna bidrog till att ingen längre kände ansvar för ytorna vilket ledde till oordning och irritation. Idag jobbar ett trettiotal servicevärdar och värdinnor från Samhall med att hålla ordning och skapa trivsel på kontoret. 

På H&Ms kontor i Marievik sitter cirka 3000 medarbetare. Här har man samlat större delen av sin globala IT-funktion under ett och samma tak. När avdelningarna började flytta in i sina nya aktivitetsbaserade kontorslokaler blev det snabbt tydligt att de fria arbetsplatserna också hade baksidor de inte hade räknat med. 

– Våra nya fina lokaler blev snabbt röriga och det blev tydligt att vi inte skulle lyckas lösa problemet med hjälp av uppmanande lappar, berättar Peter Frank, Fastighetsansvarig Marievik/Liljeholmen på H&M IT. 

Peter Frank, Fastighetsansvarig på H&M IT. 

Med hållbarhet som ledstjärna 

För att få hjälp med att hålla ordning på kontoret och samtidigt arbeta aktivt utifrån koncernens starka drivkrafter inom hållbarhet och allas lika värde, vände de sig till Samhall. 

– Samhall sydde ihop en lösning utifrån våra behov. Vi bestämde oss för att prova på upplägget under sex månader, men redan efter två var vi övertygade, säger Peter Frank. 

Idag arbetar omkring 30 medarbetare från Samhall hos H&M IT som servicevärdar och värdinnor. De ansvarar för att se till att det är ordning och reda i lokalerna. Det innebär bland annat att se till att muggarna är undanplockade, diskmaskinerna tömda, tavlorna i konferensrummen avtorkade och att stolar är inskjutna. Eftersom det är ett aktivitetsbaserat kontor ser de även till att det finns tangentbord, mus och mattor på varje arbetsplats. 

Roger Sterner och Tobias Klasson.

– Det är en otrolig skillnad. Nu är det alltid ordning hos oss. Det är en fröjd! En positiv sidoeffekt är dessutom att slitaget på all utrustning minskar avsevärt när allt är i ordning och tas om hand hela tiden. Det hade vi inte räknat med men är värt jättemycket, berättar Peter Frank. 

Stolta medarbetare 

Bland personalen på kontoret i Marievik är Samhalls medarbetare mycket uppskattade. Delvis för sina insatser för att hålla lokalerna i toppskick, men kanske framförallt för att de bidrar till den mångfald och inkludering som bolaget står för och vill främja. 

Almaz Tesfamariam och Tobias Klasson.

– Sedan samarbetet med Samhall inleddes har vi kunnat se en kraftig ökning av stolthet och nöjdhet i våra medarbetarundersökningar och vi får ofta kommentarer från våra anställda som uttrycker en otrolig stolthet över det här, avslutar Peter Frank. 

Bakre raden från vänster Arindar Singh Kaur, Fadner Castillo, Niran Hariri, Almaz Tesfamariam, Munteha Ibrahim, Jonas Hamrin. Främre raden: Kidest Tegene, Nadia Mohammad, Roger Sterner, Mathias Andersson, Tobias Klasson och Elsa Awualom.

Utmaning:

I H&M:s nya aktivitetsbaserade lokaler blev det snabbt stökigt och rörigt. De fria arbetsplatserna gjorde att ingen kände ansvar över att hålla ordning vid arbetsytorna vilket orsakade ett ostädat intryck och irritation bland medarbetarna. 

Lösning: 

På varje våningsplan finns nu ett antal dedikerade servicevärdar och värdinnor som ansvarar för att hålla ordning och se till att allt fungerar som det ska i kontorslokalerna. De plockar muggar från borden, röjer undan vid diskmaskinen och felanmäler sådant som är trasigt. 

Effekt:

Idag är kontorslokalerna alltid i ordning och man har dessutom kunnat se att slitaget på fastigheten och utrustningen har minskat tack vare arbetet som våra medarbetare gör. I interna medarbetarundersökningar har det dessutom visat sig att stoltheten och nöjdheten bland personalen har ökat kraftigt sedan samarbetets start. 

Det nystartade seniorboendet Silver Life ska ge de boende all service de behöver. För grundaren Peje Emilsson är det självklart att bygga verksamheter där alla kan vara med och där var och ens förmåga tas tillvara på bästa sätt.

Utsikten över Baggensfjärden är bedövande vacker med blek februarisol och glittrande vågor. I matsalen med stora fönster och sober inredning i grått och vitt är det eftermiddagslugnt. Lunchen är över, men några boende dröjer sig kvar med en kopp kaffe och lite brädspel.

Det skulle kunna vara ett klassiskt skärgårdspensionat med anor från början av förra seklet. Men det är det inte – även om huvudbyggnaden från 1909 är ritad av Ferdinand Boberg. 

Vi befinner oss på Silver Life i Nacka, ett seniorboende som är något utöver det vanliga. 

Här finns just nu 15 seniorlägenheter och ett vård- och omsorgsboende med totalt 54 vårdplatser. Anläggningen kommer successivt byggas ut med ytterligare 100 lägenheter.

Nacka i Stockholm är det första av Silver Lifes tre seniorboenden. Senare i år öppnar ett boende i Täby och 2021 slår Upplands Väsby upp portarna. 

Ägare Peje Emilsson och vd Mats Sundbom.

Grundare och största ägare av Silver Life är entreprenören Peje Emilsson, för många känd som den som startade kommunikationsbyrån Kreab, analysföretaget Demoskop och friskolekedjan Kunskapsskolan. 

För mig har det alltid varit självklart att bygga verksamheter där alla kan vara med och där var och ens förmåga tas tillvara på bästa sätt.

Med Silver Life vill han ge människor större inflytande över sitt åldrande. Här ska de erbjudas all den hjälp och service de behöver allt eftersom behoven ökar.

– Jag brukar säga att man här ska kunna gå från ”go go”, till ”slow go” till ”no go”, säger Peje Emilsson när han och Silver Lifes vd Mats Sundbom guidar oss runt i lokalerna.

Det syns tydligt att ambitionerna är höga när det gäller arkitektur och design. Det gäller också maten som tillagas och serveras här.

– Den ska hålla sådan klass att den lockar även matgäster som inte bor här, förklarar Mats Sundbom.

En annan viktig byggsten är tekniska lösningar som dels ska underlätta arbetet för personalen, dels göra det lättare för de äldre att ta hand om sig själva. Till exempel har rummen på vård- och omsorgsboendet höj- och sänkbara toaletter liksom handfat och sängar med inbyggd våg. Dessutom kan sängarna larma personal när de boende är på väg upp ur sängen mitt i natten eller om madrassen blivit blöt. 

Hans Jonsson är vaktmästare på Silver Life och en av tio medarbetare från Samhall som arbetar på äldreboendet. Han har tidigare jobbat inom byggbranschen, men en ryggskada tvingade honom att byta jobb. Nu har han istället möjlighet att ge bra service på boendet.

Men det viktigaste av allt är ändå människorna som arbetar på Silver Life. Det är de som ska stå för trygghet, kontinuitet och professionalitet. Här är alla medarbetare lika viktiga och bidrar med det som de är bäst på.

Och här är de tio medarbetarna från Samhall en viktig resurs. Deras uppdrag är att ta hand om flera av kringtjänsterna och på så sätt avlasta undersköterskor och annan vårdande personal.

– Med det upplägget kan undersköterskorna helt ägna sig åt de boende genom att medarbetarna från Samhall sköter städning, vaktmästeri, mattransport och trädgårdsskötsel, säger Peje Emilsson.

Beslutet att samarbeta med Samhall tog han redan på planeringsstadiet av Silver Life. 

– För mig har det alltid varit självklart att bygga verksamheter där alla kan vara med och där var och ens förmåga tas tillvara på bästa sätt. Så var det när jag startade Kreab och Kunskapsskolan och lika självklart är det nu, säger han.

Som flerårig medlem i Visa vägen-juryn har han imponerats av hur många företag som förstått vikten av att vara inkluderande och aktivt arbetat för att skapa mångfald i sin verksamhet. 

– För mig är mångfald en självklar del i ett gott samhälle. Vi vill hyvla ner trösklarna som gör att människor slås ut i arbetslivet. Här får man arbeta efter sina förutsättningar och då måste arbetsplatsen utformas så att alla kan vara med.

Vid receptionen träffar vi en av medarbetarna från Samhall: Hans Jonsson. Han är vaktmästare på Silver Life och hjälper till där det behövs. I dag har han hjälpt boende att flytta möbler och att sätta upp en spegel. 

– Det här är en underbar arbetsplats och jag trivs verkligen bra både med de boende och mina kollegor, säger han.  •

Hos Godsinlösen lagas och fixas saker som annars hade slängts. Samhalls medarbetare ser till att mobiltelefoner, möbler, kläder och annat får nytt värde och kan användas igen.

I tre byggnader i Staffanstorp har Godsinlösen sin verksamhet. Vid en första anblick är det inte mycket som skvallrar om vad de totalt 5 000 kvadratmeter stora lokalerna på den skånska slätten rymmer. 

Samhalls medarbetare har många olika arbetsuppgifter hos Godsinlösen. 

Här tas cirka 80 000 trasiga mobiltelefoner om hand varje år. Även andra skadade och second hand-varor får nytt affärsvärde enligt principen om cirkulär ekonomi. Det innebär att sådant som annars hade slängts i stället lagas, får ny finish och återanvänds.

De skadade produkterna kommer främst från försäkringsbolag, logistikbranschen och e-handeln. Förutom mobiltelefoner och datorer kan det handla om vitvaror, trädgårdsmaskiner, kläder och möbler som efter lite arbete säljs vidare.

– Mitt jobb är att felsöka och laga mobiltelefoner och datorer. Jag plockar även ihop nya telefoner och datorer av reservdelar, säger Allen Faisal och granskar ett moderkort med förstoringslupp. Han började arbeta på Godsinlösen för två år sedan som Samhallanställd. Sedan en tid tillbaka är han heltidsanställd av Godsinlösen.

Det är även tidigare Samhallkollegan Daniel Rickardsson. Hans roll är att ha koll på reklamationer och telefonbeställningar. Via två datorskärmar ser han inflödet av skadade mobiltelefoner. Majoriteten är försäkringsärenden.

92 procent av allt gods vi tar hand om återanvänds.

Christian Jansson

I en lagerlokal en bit längre in i byggnaden står medarbetaren Dennis Mårtensson och felsöker trasiga datorer. Teknik är hans stora intresse och han gillar utmaningen i att hitta lösningar på olika problem. 

– Många prylar som vi får in är i stort sett felfria och behöver bara någon ny reservdel. Ingen dag är den andra lik här och det gillar jag. Jag vaknar varje morgon och känner ”Yes, i dag ska jag till jobbet!”, säger han.

Allen Faisal lagar mobiltelefoner och datorer. Det gör han gärna på fritiden också. 
”Jag lär mig hela tiden något nytt, nu vill jag bli expert på att laga Apple-produkter”, säger han.  

Vitvaror, it-produkter och möbler är andra saker som rekonditioneras eller repareras på Godsinlösen. Produkter som kläder och smink, som skadats av exempelvis brand och vatten och därför klassas som andrasortering, fräschas upp så att de blir säljbara på nytt. Allt saluförs sedan i webbshopen eller den fysiska butiken Returhuset.

– 92 procent av allt gods vi tar hand om återanvänds. Genom samarbetet med Samhall får vi ett cirkulärt tänk även när det gäller arbetskraften och kan snabbt bemanna de stationer där det behövs extra resurser, säger Christian Jansson, vd och en av grundarna av Godsinlösen. 

Den cirkulära affärsmodellen innebär att Godsinlösens konsultavdelning kontinuerligt anlitas för att hjälpa stora koncerner och bolag i deras hållbarhetsarbete. Bland annat har man varit en del av Ikea Bootcamp, där startup-företag från hela världen samlats för att tillsammans ta fram innovativa hållbarhetslösningar för bland annat återbruk av möbler.

Jag vaknar varje morgon och känner ”Yes, i dag ska jag till jobbet!”

Niclas Björkendal är en del i arbetslaget för webbshoppen, och plockar och packar. På lagret packas varorna innan de skickas till kunderna.

Godsinlösen delar också med sig av hållbarhetsdata, exempelvis koldioxid- och avfallsbesparing, för de produkter som man har förlängt livslängden på. När exempelvis ett försäkringsbolag lagar produkter via Godsinlösen i stället för att skicka ut nya är de delaktiga i att minska CO2-utsläppen.

Som exempel så ger tillverkningen av en mobiltelefon ett avfallsavtryck på cirka 86 kg, bland annat i form av slaggprodukter. Den positiva effekten av en återbrukad mobiltelefon syns i dessa siffror.

– Det är fritt för våra kunder att använda alla data i sina hållbarhetsrapporter. Vi samarbetar i stort sett bara med storbolag och de måste enligt lag årligen visa med faktiska data vad de gör, säger Matilda Jarbin, hållbarhetschef på Godsinlösen.

Alla produkter som lagats och fått en ny ägare packas på lagret inför distribution. Där står Niclas Björkendal och slår in paket. Han är en av de nyaste medarbetarna från Samhall på Godsinlösen.

Mirsad Mujcin är den medarbetare som varit längst på Godsinlösen. I fem år har han bemannat cykelverkstaden. Han gillar att busa med barnen som kommer in med trasiga cyklar.

Madeleine Bahrmark, områdeschef på Samhall, menar att framgångsreceptet bakom samarbetet med Godsinlösen bygger på en tät dialog. 

– Godsinlösen har en bredd i sin verksamhet som är ganska unik och som gör att vi har förutsättningar för att hitta rätt medarbetare till rätt roll. Det skapar också goda möjligheter för personalutveckling, vilket vi tydligt ser hos de medarbetare som har blivit anställda av Godsinlösen, säger Madeleine Bahrmark.

Uppdrag
Att stödja Godsinlösens ordinarie personal med reparation, rekonditionering, lager-arbete och e-handel. I lokalen i Staffanstorp finns Godsinlösens olika avdelningar för återvinning av mobiltelefoner och annan uttjänt it-utrustning samt cirkulär gods-hantering och skadereglering.

 

Lösning
Samhalls medarbetare är en del av de ordinarie arbetslagen. Genom att bidra med specifika kunskaper, och hela tiden lära sig nya, får Godsin-lösen en flexibel arbetsstyrka och kan snabbt bemanna de avdelningar som behöver extra personal.

 

Effekt
Samarbetet har utvecklats under flera år och har resulterat i att flera av medarbetarna har blivit anställda av Godsinlösen. Genom verksamhetens bredd får både företaget och medarbetarna möjligheten att hitta rätt roll för rätt personal.

Servicetjänster
– till din service

Som Sveriges största serviceleverantör kan vi ta ett helhetsgrepp om de kringtjänster som din verksamhet behöver för att fungera smidigt: alltifrån städning, arbetsplats- och fastighetsservice till tvätt- och textilservice.

Om Samhalls servicetjänster

När du anlitar oss får du tillgång till en komplett samling servicetjänster med hög kvalitet, utförda av vår egen utbildade personal. Uppdragens omfattning beror på dina behov – vi täcker det mesta.

Dessa tjänster erbjuder vi:

Städtjänster

Inom städning har vi kompletta lösningar för till exempel kontor, lager, butiker och skolor. Inriktningen varierar genom specifika koncept för att passa olika verksamheters behov. Du har också tillgång till flera tilläggstjänster – alltifrån golvvård till flyttstädning.
Läs mer om våra städtjänster

Fastighetstjänster

Genom vår fastighetsservice kan du få hjälp med både yttre och inre skötsel. Vi hjälper allt från fastighetsbolag till bostadsrättsföreningar med att sopa, skotta, sköta planteringar och hantera avfall. Och mer därtill.
Läs mer om vår fastighetsservice

Arbetsplatsservice

Inom arbetsplatsservice har vi flera väletablerade tjänster som förenklar vardagen, till exempel kontors- och konferensservice, post- och godshantering. Vi har många uppskattade medarbetare med vana att ta emot besökare i receptionen eller vara våningsvärdar

Tvättjänster

Vår tvätt- och textilservice vänder sig till både privata och offentliga verksamheter inom bland annat vård, industri och restaurang. Vi sköter allt från att tvätta arbetskläder till moppar och hanterar alla moment i tvättkedjan – från hämtning och sortering till strykning och avlämning. Vi kan också laga, märka och galga textilier och har flera efterfrågade tilläggstjänster.
Läs mer om våra tvätt- och textiltjänster

Bra uppstart och samordning ger framgång

Vår långa erfarenhet har gett oss en gedigen grund att stå när vi startar uppdrag, små som stora. Vi är vana att göra det på många orter samtidigt och har väl upprättade processer och arbetssätt som gör etableringen smidig.

Komplexa uppdrag kräver samordning mellan alla samarbetsparter, både vid planering och genomförande. Vi har erfaren ledning som är bra på att få medarbetare och övriga intressenter att samspela – det ökar möjligheten till synergier och mer effektiva arbetssätt.

Tjänsteleverans med kvalitet

Vi är kvalitets- och miljöcertifierade och vårt ledningssystem är utgångspunkten för hur vi arbetar strukturerat med uppdrag. Det gör att du får en genomgående hög kvalitetsnivå när du anlitar oss.

Våra medarbetare – vår styrka

Till din hjälp har du våra egna kompetenta medarbetare: med bra känsla för service och gedigen yrkesutbildning från Samhallskolan blir resultatet garanterat bra. Med över 20 yrkeskategorier kan vi erbjuda allt från lokalvårdare och receptionister till tvätterimedarbetare och fastighetsskötare.

Lokalvårdare

Receptionist/ konferensvärd

Tvätterimedarbetare

Fastighetsskötare – inre miljö

Fastighetsskötare – yttre miljö

Berätta vad du behöver – vi löser det

Vad behöver du hjälp med för att underlätta din verksamhets vardag? Hör av dig till oss genom formuläret nedan så går vi tillsammans igenom hur vi kan stå till tjänst.