Humberto Rengifo är sedan årsskiftet ny som teamledare för Samhalls lokalvårdare på Max Burgers i Tumba söder om Stockholm. Han trivs mycket bra med jobbet och utstrålar energi när han går runt med sina kollegor och tittar på städresultatet efter morgonens värv.

– Mycket bra kompis, berömmer han en kollega och drar sig inte för att ge tips och nya utmaningar. 

Det märks att Humberto Rengifo tycker att det är viktigt med småprat, återkoppling och uppmuntring om jobbet.

– Jag vill hitta uppgifter som passar bra för varje person, lära ut vad som ska göras och skapa motivation när det behövs, säger han.

Jag är stolt över att jobba på Samhall.

Humberto Rengifo

Själv är han mycket tacksam för att få jobba på Samhall, eftersom artros och andra svåra knäproblem – bland annat från sin tid som fotbollsspelare i Colombia – gjort det svårt för honom i arbetslivet. 

– Jag är stolt över att jobba på Samhall. De förstår mina problem och här känner jag en känsla av tillhörighet. Jobbet gör att jag känner mig som en normal person, säger Humberto Rengifo.

Hyllad ledare inom föreningslivet

Han berättar om sin uppväxt i Colombia och hur han som tolvåring började med droger och bodde på gatan i Cali, men också om hur fotbollen alltid varit ett ljus för honom och som gav honom en karriär i Colombia. Till Sverige kom han 2001 och bodde först i Luleå. Sedan flytt till Stockholm och jobb som diskare, städare och takskottare.

– I fem år jobbade jag som städare på Karolinska sjukhuset. Jag hade ont i knäna men kämpade på, säger Humberto Rengifo.

Samtidigt såg han hur många unga i söderort där han själv bodde var utsatta och lätt kunde hamna i droger och kriminalitet. Han ville ge dem ett alternativ och engagerade sig som fotbollsledare. Det ledde till jobb för Korpen och Projekt röda linjen, där han genom fotbollen hjälpte 200 unga killar och tjejer från tunnelbanelinjens röda linje från Bredäng till Norsborg. Engagemanget gjorde också att han blev nominerad som Årets eldsjäl inom det ideella föreningslivet.

Det är viktigt att visa respekt och vara snäll. 

Humberto Rengifo 

Knäproblemen tilltog och till slut kunde han inte fortsätta med jobbet på Karolinska. 2018 kom han till Samhall och började en driftledarutbildning på Samhall. 

– Vi såg tidigt Humbertos ledaregenskaper, att det här är en kille som gillar att ta ansvar och som kunderna gillar, säger Teija Lövquist som då jobbade med något som hette Utvecklingshjulet på Samhall och i dag är områdeschef med ansvar för bland annat Humbertos arbetsplats.

Mer om Humberto

Namn: Humberto Rengifo.

Ålder: 57.

Arbetsuppgifter: Teamledare för lokalvårdarna på Max Burgers i Tumba.

Gör på fritiden: Lagar mat och tittar på fotboll. ”Älskar Real Madrid”.

Drömmar: ”Drömmer om att köpa ett hus till min mamma i Colombia där vi kan bo tillsammans. Hon har alltid trott på mig”.

Humberto Rengifo står tillsammans med sin kollega bakom disken på restaurangen. De skrattar båda två.
Humberto Rengifo (t.h) tillsammans med sina kollegor på Max Burgers i Tumba.

Stort arbetsglädje på jobbet

För Samhall har Humberto varit driftledare på Tamro och även arbetat på bland annat Ikea, Heron City och Coop innan tjänsten som teamledare på Max Burgers i Tumba. 

 – Humberto ser det fina hos alla och kan lyfta fram det. Han är alltid på gott humör, är otroligt lojal och har hög moral. Sedan är han också en god instruktör och ser till att alla har något att göra och vet hur det ska göras, säger Teija Lövquist.

Peter Ostermeier är en av Humbertos kollegor på Max Burgers:

– Vi har ett bra team här och Humberto är en del i det. Han vet vad han håller på med. Vi skojar en del och lär av varandra, säger han.

Humberto Rengifo går med en sopmaskin och tvättar golvet i en max-restaurang. I förgrunden syns en beställnignsmaskin.
Sedan årsskiftet arbetar Humberto Rengifo som teamledare för Samhalls lokalvårdare på Max Burgers i Tumba. 

Humberto lyfter fram betydelsen av bra kommunikation – både med kollegor på restaurangen och sina överordnade på Samhall men också med kunden så klart.

– Det är viktigt att visa respekt och vara snäll. Vi ska göra det kunden beställt, lyssna på hur de tycker att vi har utfört jobbet och att vi alltid ska hälsa god morgon och hejdå, trevlig dag. På samma sätt vill jag känna in vilka som jobbar med mig så att vi kan skapa förståelse för varandra och utföra ett bra jobb, säger Humberto.

Han får beröm av Sarah Öhrland som är restaurangchef på Max Burgers i Tumba:

– Jag upplever Humberto som en duktig medarbetare som alltid kommer in och är glad och positiv på jobbet. Han är väldigt ansvarstagande, säger hon och tillägger att Humberto kan vara en riktig glädjespridare i sin grupp.

– Han är även en bra lyssnare och tar till sig all feedback som man ger honom, framhåller Sarah Öhrland.

Humberto Rengifos tips för att skapa arbetsglädje

  • Det är viktigt att visa respekt och vara snäll
  • Alltid hälsa god morgon, hejdå och trevlig dag.
    Dessutom: Vi ska göra det kunden beställt och lyssna på hur de tycker att vi har utfört jobbet.