Det var ännu en strålande sommardag när Samhalls röda kaffemoped återigen parkerat på Mynttorget i Stockholm, utanför riksdagen. Tvillingarna och Samhall-medarbetarna Pontus Nilsson och Linus Nilsson stod som vanligt för både nymalet och nybryggt kaffe. Vid fikabordet stod Sara Revell Ford, Anna Johansson och Marianne Pettersson och förde ett engagerat samtal.

–  Jag tror inte att jag kan bli varken mätt och trött på det här, berättar Sara Revell Ford efter fikat. Varje samtal är ett nytt perspektiv eftersom vi möter olika partier och personer med olika ingångar till samhällsfrågan och till Samhall. Det ger alltid lärorika och bra samtal.

Ett av diskussionsämnena samtalsdeltagarna stannade upp vid var den mediala granskning som riktats mot Samhall. Anna Johansson och Marianne Pettersson tog upp erfarenheter de fått höra från Samhallmedarbetare och fackliga representanter. Sara Revell Ford ser den diskussionen som nödvändig och viktig, både nu och framöver.

– Vi har alla ett ansvar att lyssna på och ta till vara på de olika erfarenheter som lyfts fram från vår verksamhet. Dels för att vi ska veta hur vi på bästa sätt kan utveckla vårt arbetsmiljöarbete framåt. Men också för att vi ska kunna nyansera och prata om vad som är systematiska problem och vad som inte är det. Vi tar varje enskild persons erfarenheter på stort allvar, men upplever också att det finns delar av den mediala granskningen som inte gett en rättvis bild av Samhall som helhet.

En bit in i samtalet cyklade Samhalls styrelseordförande Cecilia Schelin Seidegård spontant förbi. Lockad av ett intressant samtal och gott kaffe parkerade hon cykeln en stund och deltog i fikat. Samtalet gled sedan över till att handla om vad Samhall skulle kunna åstadkomma genom att dela med sig ännu mer av sin kunskap.

– Vi var eniga om att samhällets behov av det Samhall gör är större än vad Samhall själva kan tillgodose, berättar Sara Revell Ford. Men tillsammans med andra aktörer som vill göra en insats kan vi åstadkomma mer. Vi kan dela med oss av våra erfarenheter av arbetsanpassning och arbetsledning för att ge andra arbetsgivare en trygghet när de kanske vill anställa men är lite osäkra på hur de ska gå till väga. Det pratade vi om som en möjlighet framåt.

Efter en timme var det dags för riksdagsledamöterna att återvända till riksdagen och Pontus Nilsson och Linus Nilsson packade ihop kaffemopeden så att den står redo inför nästa samtal. Sara Revell Ford hann sedan precis konstatera att Pontus och Linus verkligen utvecklat sin förmåga att göra riktigt gott kaffe. Sedan överröstades samtalet av det intilliggande slottets vaktavlösning och gav därmed dagens fika ett abrupt, men vältajmat, avslut.