Visir, plastförkläden och desinfektionsmedel. Med en dags ställtid fanns medarbetare på plats för storskalig produktion av skyddsmaterial till vården.

Under tider av kris är samarbete oerhört viktigt, sjukvården skriker efter skyddsmaterial och snabba lösningar krävs. Samhall finns runt om i hela landet och därför kan resurser snabbt fördelas där de behövs som mest.

I slutet av mars fick Samhall ett samtal från Inplastor. De behövde hjälp att snabbt påbörja tillverkning av skyddsutrustning till sjukvården.

– När vi fick frågan ringde vi direkt till vår kontakt på Samhall. Deras starttid var en dag, så dagen efter var flera av Samhalls medarbetare på plats, säger Håkan Kindström, vd på Inplastor.

När vi fick frågan ringde vi direkt till vår kontakt på Samhall. Deras starttid var en dag, så dagen efter var flera av Samhalls medarbetare på plats.

Håkan Kindström

Omställningen för Samhall handlade om att starta igång produktion av skyddsförkläden, skyddsvisir samt förpackning av desinfektionsmedel.

Samhall är specialister på att matcha rätt person med rätt arbetsuppgift, med en kort utbildning kunde medarbetare ställa om snabbt på flera håll i landet.

Många av medarbetarna har själva människor i sin närhet som är inom riskgruppen och tycker att arbetet känns mycket värdefullt.

– Det bästa av allt hade ju varit om vi inte behövt göra det här jobbet, men nu känns det bra att kunna ställa upp, säger Patric Pettersson som just nu jobbar med att producera skyddsförkläden i Hörby.

– Jag har själv jobbat inom sjukvården lite grann, de är tuffa de som jobbar med det och de gör ett riktigt bra jobb, säger Susanne Könberg, som ställt om och nu jobbar med produktion av skyddsvisir i Motala.

På grund av alla inställda flyg under våren ekar terminalerna på Arlanda nästan tomma, så när Katrin Skoglund och hennes kollegor fick frågan om att ändra arbetsuppgifter var det inga problem. Nu jobbar de i stället för lokalvård med att producera skyddsförkläden på Arlanda flygplats.

­Sjuksköterskorna använder cirka trettio förkläden om dagen, så det känns jättebra att få göra en insats och hjälpa till.

Katrin Skoglund

Under april levererade Inplastor nästan 1,8 miljoner skyddsvisir, vilket är oerhörda mängder, och Samhall kommer att fortsätta produktionen så länge det behövs.