När det gäller utanförskap vet Hosni Teque-Omeirat vad han pratar om. Som ung och nyinvandrad i Storfors i Värmland 1989 fick han en tuff start. Bakom sig hade familjen lämnat Beirut och kriget i Libanon.
– Jag hade svårt i skolan, blev mobbad och hade inga vänner. Så jag vet hur det är att vara utanför och att inte bli inkluderad, säger Hosni om sin uppväxt i Sverige, säger Hosni Teque-Omeirat.
Han tror att utsattheten och mobbningen har påverkat honom på flera sätt.
– Jag har ett särskilt öga för de som är utsatta, och jag tror att det gör mig till en bättre ledare och chef. Dessutom vet jag hur det känns att vara uträknad och slåss ur underläge. Jag vet att det går att komma igen, säger Hosni Teque-Omeirat.
Att se till att människor som hamnat utanför få möjlighet till jobb, inkomst och gemenskap är oerhört viktigt.
Hosni Teque-Omeirat
Gillar nya utmaningar
Sedan uppväxten i Värmland har mycket hänt. Med tiden insåg Hosni Teque-Omeirat att han inte bara klarade skolan utan också var riktigt duktig i en rad områden. Han läste ekonomi på handelshögskolan i Örebro och började den karriär i näringslivet som fört honom fram till dagens jobb som vd på Eniro.
Kanske beror det på hans bakgrund, men han tvekade aldrig när frågan om han ville sitta i Samhalls styrelse kom.
– Om staten kallar tycker jag att det är en plikt att ställa upp. Dessutom brinner jag för Samhalls uppdrag. Att se till att människor som hamnat utanför få möjlighet till jobb, inkomst och gemenskap är oerhört viktigt, säger han.
Och det har han förstått att även hans omgivning tycker utifrån de reaktioner han fått efter att det blev offentligt att han är styrelseledamot i Samhall.
– Jag har blivit översköljd av heja-rop. Det ser jag som ett tecken på att Samhall klingar positivt för de allra flesta. Jag berättade om nyheten på LinkedIn och inlägget fick 40 000 visningar, över 1 000 likes och 100 kommenterar nästan direkt. Det är ovanligt mycket, säger han.
Det Samhall gör på arbetsplatser runt om i landet är unikt.
Hosni Teque-Omeirat
Men Hosni Teque-Omeirat är också medveten om att det finns utmaningar för Samhall. Han har läst de debattinlägg om arbetsmiljö och de ekonomiska förutsättningarna som Samhall gjort under våren och även följt debatten efteråt. Hosni har också haft flera samtal med Samhalls ordförande Cecilia Schelin Seidegård.
– Jag gillar utmaningar och om jag kan hjälpa till så vill jag gärna göra det, säger han.
Mer om Hosni Teque-Omeirat
Ålder: 41.
Familj: Fru och två döttrar.
Bor: I Stockholm.
Intressen: Friluftsliv, jakt och löpning.
Vill bidra med erfarenhet
I styrelsen vill han bidra med sitt kunnande, sin energi och sina erfarenheter och det finns flera områden där han tror att Samhall kan utvecklas.
– Jag tror bland annat på innovation och digitalisering som en väg att både hitta nya uppdrag och att utveckla medarbetare. Sverige behöver bland andra fler programmerare och jag tror många av Samhalls medarbetare skulle utvecklas inom den yrkesrollen.
Förutom uppdraget att utveckla människor med funktionsnedsättning i arbete och visionen att bidra till ett Sverige där alla ses som en tillgång på arbetsmarknaden är det också andra delar med Samhall som han tycker om.
– Många pratar om hållbarhet i dag. Det Samhall gör handlar både om social hållbarhet och inkludering och om att företaget skapar efterfrågade tjänster med hög kvalitet, säger han.
Och det ser Hosni Teque-Omeirat som ett område där Samhall skulle kunna vara en förebild och inspirera andra i högre grad.
– Samhall borde kunna ha fler samarbeten kring forskning och utbildning inom social hållbarhet i arbetslivet. Det Samhall gör på arbetsplatser runt om i landet är unikt och en idé är att utveckla en egen märkning för företag som också är bra på att inkludera medarbetare med funktionsnedsättningar, säger han.