Applåderna ville aldrig tystna när Årets arbetsgivare Grönsakshallen Sorunda och Årets eldsjäl Niclas Wennergren från Bara Vanlig fick ta emot Visa vägen-priset.

Visa vägen handlar om att lyfta fram de arbetsgivare och eldsjälar som medvetet väljer att se talang och förmåga där andra ser problem, kort sagt de som ser funktion istället för hinder. Och med nominerade runt om i hela Sverige finns en stor skara som väljer att synliggöra dessa människor som gjorts osynliga på grund av en funktionsnedsättning.

Ofta handlar det om  personer som blivit ratade i allt från brännbollslaget i skolan till jobbansökningar, men som tack vare dessa arbetsgivare och eldsjälar får chansen att genom ett jobb återupprätta sin självkänsla, få arbetskamrater och själv kunna bidra på flera olika plan. 

I år fanns det 586 nominerade till Visa vägen-priset, och efter drygt 15000 röster fick de tre arbetsgivarna och tre eldsjälarna med flest röster i regionen en finalplats, där Visa vägen-juryn sedan valde ut en vinnare i respektive kategori. I år består Visa vägen-juryn av ordförande Jan Scherman, Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi, H.K.H. Prins Daniel, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, ärkebiskop Antje Jackelén samt Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson.

Årets arbetsgivare i ABC-regionen är alltså Grönsakshallen Sorunda, som under många år jobbat aktivt med att hitta alla medarbetares talang och förmåga. 

– För oss är tanken att alla kan bidra, en fullständigt självklar del av vår företagskultur. Vi låter människor jobba med det de kan och är bra på, och den respons det ger i form av arbetsglädje, stolthet och växande självkänsla kan vi räkna hem på fler än ett sätt, säger Christer Läckgren.

Årets eldsjäl i regionen heter Niclas Wennergren och han startade organisationen Bara Vanlig för att ge alla en möjlighet att komma ut på en löprunda. För Niclas är drivkraften att det är en mänsklig rättighet få komma ut i naturen och känna vinden i håret. 

När han sökte sammanhang där hans dotter, som har en kognitiv funktionsnedsättning, kunde vara med och springa så fanns det inga. 

– Varje människa, oavsett funktionsvariation, har rätt till att känna rörelseglädje och få möjligheten att utöva en fysisk aktivitet samt vara del av en gemenskap. Därför vill vi försöka bryta det utanförskap som det innebär och låta alla komma ut och röra på sig på sina egna vilkor, säger Niclas Wennerlund.

Med på scenen fanns också två pristutdelare tillika vinnare från förra året. Håkan Fäctare representerar Swedavias värdskapsteam som fick ett hederspris ifjol då de utbildar alla som jobbar på Arlanda i att ta hand om resenärerna och bemöta dem på ett bra sätt.  Förra året stod Bactiguard på scenen för att ta emot priset som årets arbetsgivare, i år kom vice vd Cecilia Edström för att dela ut samma pris. 

– För Swedavia handlar det verkligen om att göra osynliga medarbetare synliga. Vi i värdskapsteamet ser oss som trädgårdsmästare och alla medarbetare som blommor, som vi vill ska växa och blomma ut, säger Håkan Fäctare. 

Cecilia Edström berättade lite om Bactiguards företagsfilosofi.

– Våra medarbetare är företagets viktigaste tillgång. Det är tack vare dem vi lyckats skapa ett företag som präglas av innovation, entreprenörskap, mångfald, jämställdhet, korta beslutsvägar och eget ansvar. Vi har alla gjort livsresor och delar våra berättelser, det svetsar oss samman och gör oss ännu starkare, säger Cecilia Edström och fortsätter.

– Idag har vi medarbetare från hela världen och dessutom med olika talanger och förmågor. Det är fantastiskt att se vad rätt person på rätt plats kan uträtta

Med på scenen fanns också Kitty Jonsson, känd från Glada Hudik och aktuell med filmen Catwalk. Hon fick tillfälle att berätta om sin livs resa till Fashion Week i New York och göra reklam för filmen som har premiär 31 januari i hela Sverige. 

Bilder finns på följande länk, dessa fylls på under eftermiddagen:

https://www.dropbox.com/sh/993g8pim4qxzk32/AADidGNgL-5bNlU7pV86jhNta?dl=0

För mer information, vänligen kontakta mig

Henrik Fitinghoff, presschef Samhall AB

072-2392052

henrik.fitinghoff@samhall.se

 

Visa vägen-priset delas ut av Samhall och uppmärksammar de som går i bräschen för personer med funktionsnedsättning och bryter deras utanförskap på arbetsmarknaden.

Priset går till de arbetsgivare och eldsjälar som förstår att det är viktigare att se till vad en människa kan, i stället för till vad de inte kan. Helt enkelt till de som är kloka nog att se till en persons funktionsuppsättningar. Inte för att vara snälla och vilja väl, utan för sin egen verksamhets bästa.

Allmänheten har sagt sitt genom att rösta på sina favoriter och nu utses en regional vinnare i varje kategori av juryn. De regionala vinnarna, nio eldsjälar och nio arbetsgivare, går sedan till en riksfinal där den nationella vinnaren koras på Visa vägen-galan den 25 november.