Det var en både rörd och entusiatisk publik, som med stående ovationer firade Visa vägen-vinnarna Partykungen AB och Bente Sandström när de tog emot priserna som Årets arbetsgivare och Årets eldsjäl i region Jungfrukusten (Västernorrland och Gävleborg).

Visa vägen handlar om att lyfta fram de arbetsgivare och eldsjälar som medvetet väljer att se talang och förmåga där andra ser problem, kort sagt de som ser funktion istället för hinder. Och med nominerade runt om i hela Sverige finns en stor skara som väljer att synliggöra dessa människor som gjorts osynliga på grund av en funktionsnedsättning. 

Ofta handlar det om personer som blivit ratade i allt från brännbollslaget i skolan till jobbansökningar, men som tack vare dessa arbetsgivare och eldsjälar får chansen att genom ett jobb återupprätta sin självkänsla, få arbetskamrater och själv kunna bidra på flera olika plan. 

I år fanns det 586 nominerade till Visa vägen-priset, och efter drygt 15000 röster fick de tre arbetsgivarna och tre eldsjälarna med flest röster i regionen en finalplats, där Visa vägen-juryn sedan valde ut en vinnare i respektive kategori. I år består Visa vägen-juryn av ordförande Jan Scherman, Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi, H.K.H. Prins Daniel, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, ärkebiskop Antje Jackelén samt Samhalls marknadsdirektör Mats Eliasson. 

Årets arbetsgivare i regionen är alltså Partykungen AB, som funnits i tio och gått från noll till närmare ett par hundra miljoner i omsättning, och det har hela tiden funnits en tydlig tanke om att ta tillvara människors olika talanger och förmågor. 

– Vi har jobbat med den här filosofin sedan starten. Och eftersom vi expanderar hela tiden så ökar också vårt behov av människor med olika talanger och förmågor, de här medarbetarna är helt klart en del av vår framgångsfaktor, säger Joel Svensson som är grundare och vd för Partykungen. 

Och faktum är att hela företaget startades för att ge Joels mamma ett jobb. Hon hade varit arbetslös i flera år, och en stor anledning till det var förmodligen hennes autismspektrumdiagnos. Denna tanke, att hitta talanger och förmågor där andra ser hinder, anser Joel Svensson vara en av framgångsfaktorerna. 

Årets eldsjäl i regionen heter Bente Sandström och arbetar som enhetschef på Nordanstigs kommun. Hon har också varit politiskt aktiv under större delen av sitt liv, och det finns en anledning till det. 

– En av samhällets viktigaste uppgifter är att hjälpa de som behöver. Alla behöver inte hjälp, men när någon behöver det så måste vi agera. Och det kommer inte av sig självt, därför är jag nog både politiker och enhetschef med ansvar för arbetsmarknad och integration, säger Bente Sandström. 

Med på scenen som prisutdelare fanns landshövdingen Berit Högman och Timrå IK:s sportchef Kent Norberg, som också fick frågor på sina tankar kring ”Att göra de osynliga synliga”.

– Mitt jobb är ju att bygga ett lag och det är ju inte alltid så enkelt, jag har väl byggt något lag som inte fungerade också, säger Kent Norberg och publiken skrattar.

– Men det handlar om att få ihop ett gäng med olika talanger som trivs med varandra, då kan det gå hur långt som helst, fortsätter han.

Landshövding Berit Högman berättade varför hon tycker att frågor kring att ta tillvara alla människors 

– Det är en så otrolig glädje att se andra människor att växa. Jag har haft den stora förmånen att få möta människor som tagit olika steg i livet, mentala steg, steg med magkänslan och fötterna, och det är alltid så otroligt upplyftande, säger Berit Högman.

Med på scenen fanns också jazzsångaren Kent Sidvall, som gått från att vara osynlig i samhällets utkant till att nu vara en hyllad artist. 

– Jazzmusiken var frälsningen för mig. Alla har möjligheter att hitta sin existens och det vill jag bevisa för så många som möjligt. Det är som ett kall. Jag hade gått vilse hela livet före det och glömt mina talanger, men de visade mig att jag kan sjunga, säger Kent Sidvall. 

Fler bilder finns på (Det fylls på under eftermiddagen): 

https://www.dropbox.com/sh/7agjsz4ilbe767b/AACl2WeTq6D6GEdrwFaPgzRsa?dl=0

Henrik Fitinghoff
Presschef
+46 8-5534 11 11
henrik.fitinghoff@samhall.se

 

Visa vägen-priset delas ut av Samhall och uppmärksammar de som går i bräschen för personer med funktionsnedsättning och bryter deras utanförskap på arbetsmarknaden.

Priset går till de arbetsgivare och eldsjälar som förstår att det är viktigare att se till vad en människa kan, i stället för till vad de inte kan. Helt enkelt till de som är kloka nog att se till en persons funktionsuppsättningar. Inte för att vara snälla och vilja väl, utan för sin egen verksamhets bästa.

Allmänheten har sagt sitt genom att rösta på sina favoriter och nu utses en regional vinnare i varje kategori av juryn. De regionala vinnarna, nio eldsjälar och nio arbetsgivare, går sedan till en riksfinal där den nationella vinnaren koras på Visa vägen-galan den 25 november.