– Jag jobbar inom supporten och ser till att det är ordning och reda både på hyllorna och i datasystemen. Jag trivs förbaskat bra, säger Tommy Lindholm som arbetar på Elgigantens stora butik vid handelsplatsen Barkarby i nordvästra Stockholm.

Elgigantens varuhuschef Nerko Dautovic och driftschef Arbin Asatourian är också mycket positiva.

– Tommy har lärt sig våra arbetssätt och våra datasystem väldigt snabbt. Han är trygg och metodisk och har hjälpt oss att förbättra arbetet med våra returer. Tommy är väldigt uppskattad av alla kollegor och gör helt enkelt ett fantastiskt bra jobb, säger Arbin Asatourian.

Tidigare jobbade Tommy Lindholm som taxichaufför i många år, men fick problem med hjärtat och behövde göra en operation. Han började ett nytt jobb på ett transportföretag, men när det gick i konkurs stod Tommy utan arbete.

Efter en tid som arbetslös fick han via Arbetsförmedlingen möjlighet att börja på Samhall.

– Jag jobbade med lokalvård i ungefär fem års tid. Det var helt okej, men jobbet här på Elgiganten är roligare och passar mig mycket bättre, säger Tommy Lindholm.

Jag gillar när det är ordning och reda och har väl styrt upp lite så vi har snyggt och prydligt och att allt är rätt märkt och registrerat.

Tommy Lindholm

Fick en fast tjänst

Teknik och datorer har alltid varit ett av Tommy Lindholms stora intressen. Han har stor vana av olika datasystem och har själv byggt datorer och hjälpt kompisar att uppgradera sina datorer. Det var därför ingen slump att hans chef direkt kom att tänka på Tommy Lindholm när tjänsten på Elgiganten kom upp på ett av Samhalls matchningsmöten.

Tommy Lindholm visade sig vara mycket intresserad av jobbet och han fick träffa cheferna i Barkarby. I början av 2022 inledde han sin praktik.

– För oss var det bra att vi hade en period där både vi och Tommy kunde testa och känna efter om det skulle fungera, säger Arbin Asatourian.

Det visade sig snabbt att jobbet på Elgigantens supportcenter passade Tommy Lindholm och efter bara sex månader fick han en fast tjänst i butiken i Barkarby.

– I början var det mycket nytt, bland annat flera olika datasystem som vi jobbar i. Men jag har ganska lätt för att lära mig nya system, bara de är någorlunda logiskt uppbyggda, säger Tommy Lindholm.

Vissa anpassningar i arbetsuppgifterna har gjorts med hänsyn till att Tommy Lindholm förutom hjärtat också har problem med ryggen.

Bild på två män som står i en elgigantenbutik. De håller om varandra med en arm, den andra visar tummen upp. Båda tittar in i kameran och ler.

En uppskattad kollega

Han tillhör gruppen som har hand om returer och reklamationer. Varor som kommer tillbaka ska registreras, bedöms och ibland skickas till verkstad. De produkter som kan lagas kommer tillbaka och ska sedan lämnas ut eller skickas till kunderna.

– Jag gillar när det är ordning och reda och har väl styrt upp lite så vi har snyggt och prydligt och att allt är rätt märkt och registrerat. Det underlättar både för mig och kollegorna, berättar Tommy Lindholm.

Arbetskamraterna är ofta mellan 20 och 30 år. Tommy Lindholm som fyllt 63 år är äldst.

– Åldersskillnaden är inget problem. Det funkar bra och vi har kul ihop på jobbet, säger Tommy Lindholm.

Vi på Elgiganten vill arbeta med mångfald och inkludering. Vi ska helst spegla samhället och våra kunder.

Nerko Dautovic, varuhuschef

Hans nya chefer på Elgiganten märker också att det går bra.

– Tommy är verkligen en uppskattad kollega. Vi på Elgiganten vill arbeta med mångfald och inkludering. Vi ska helst spegla samhället och våra kunder, säger varuhuschefen Nerko Dautovic.

Han ser positivt på att rekrytera fler medarbetare från Samhall. Att Samhall stöttar under hela övergången och att det finns möjlighet att gå tillbaka ger en trygghet både för företaget och medarbetaren. Det gör det också lättare för medarbetare våga prova nytt.

– När vi hittar rätt matchning med våra arbetsuppgifter och en person som har rätt inställning och förutsättningar så tror jag Samhall kan vara ett bra komplement till våra andra rekryteringsvägar. Det visar inte minst Tommy, säger Nerko Dautovic.

Nästa steg i Tommy Lindholms resa på Elgiganten är att inte bara hantera produkterna och de administrativa systemen utan att också möta kunderna direkt.

– Arbin och jag har pratat om det. Jag vill jobba kvar här åtminstone till jag bli 66 och kanske ännu längre. Så det ska bli spännande att testa fler och nya saker, säger Tommy Lindholm.