På dagarna jobbar han för Samhall i Karlstad. På fritiden är han engagerad i Mensa. Tomas Ericson vet att de flesta har många strängar på sin lyra. Därför förvånas han över de fördomar som han ibland stöter på om Samhall. Att det bara skulle vara en viss sorts människor som jobbar där.

Det är lite samma sak med Mensa som med Samhall – man får vara del av ett positivt socialt sammanhang.

– Om alla vi medarbetare var stolta både på och utanför jobbet skulle fördomarna snart krossas, säger han. Vi vet ju vilka betydelsefulla jobb vi utför. Vi är inga idioter.
Tomas tycker ändå att fördomarna är färre nu än när han började på Samhall. Året var 2004 när han fick en tjänst på hemstäd. Då var Tomas 26 år och var begränsad av den panikångest som han haft sedan tonåren.
– Att komma in i ett socialt sammanhang och få rutiner hjälpte mycket mot ångestattackerna. Ett jobb är bra för självkänslan, säger han.

Om Tomas Ericson

Ålder: 38.
Yrke: Driftledare.
Bor: Skoghall utanför Karlstad.
Fritidsintressen: Punkmusik, sällskapsspel och sport. Testledare för Mensa.
Familj: Fru och två barn.
Det gör mig glad: Mina barn! Att följa deras framsteg i livet.

Thomas Ericson medlem i Mensa och medarbetare på Samhall.


DET TOG INTE lång tid innan han blev sugen på att utvecklas. Inom loppet av ett år hade han bytt uppdrag och dessutom avancerat till produktionsledare. I dag jobbar han på äldreservice som driftledare, som framförallt handlar och kör ut dagligvaror till äldre i kommunen.
– Man får växa på Samhall. Det är viktigt för mig! Den nya rollen som driftledare passar mig utmärkt. Jag har mer ansvar och är närmare besluten. Om tiden räckte till skulle jag vilja bidra ännu mer.
TOMAS HAR ALLTID tyckt om att lösa korsord. När han snubblade över övningstestet på Mensas hemsida gjorde han det mest för skojs skull.
– När jag fick alla rätt blev jag sugen på att göra det riktiga testet, men fick aldrig tummen ur.
Tills en dag 2009 då hans syster ville göra testet och tyckte att han skulle hänga med. Det visade sig att syskonen Ericson hade vad som krävdes. Båda klarade kraven för att gå med i Mensa. Under tre år var Tomas ansvarig för testverksamheten i hela landet. När andra barnet kom fick han dra ner på tempot och började i stället engagera sig lokalt.
– Det är lite samma sak med Mensa som med Samhall – man får vara del av ett positivt socialt sammanhang. Jag är stolt ambassadör för både Samhall och Mensa.

OM MENSA:

Mensa är en ideell förening för intelligenta människor världen över. Den har cirka 5 000 medlemmar i Sverige. Ungefär två procent av befolkningen har den IQ-nivå som krävs för att bli medlem.