Samhalls uppdrag är att ge meningsfulla jobb till personer med funktionsnedsättning. Jimmy Rydéns resa från utanförskap till arbetskamrat började med en anställningsintervju hos Samhall i Kramfors 2021. När Jimmy slog sig ner för en anställningsintervju med Samhalls områdeschefer Stefan Sonesson och Helena Mähler hade han inga större förhoppningar. Han hade visats på dörren förr. Men den här gången blev det annorlunda.

– För första gången blev jag behandlad som en vanligt arbetssökande, inte som missbrukare. De ställde vanliga frågor, som när kunde börja och annat. När det gällde mitt missbruk frågade de om jag var färdig med mitt gamla liv och om jag var medveten om att det genomfördes drogtester. Efteråt har jag förstått att de är goda människokännare och att de antagligen såg att jag verkligen ville ha ett jobb, berättar han.

– Redan efter tre dagar fick jag börja städa på Willys och efter några månader blev jag teamledare. I dag är jag driftansvarig för fem demensboenden, tar hand om personalen och har kundkontakter.

Värdet av att komma in på arbetsmarknaden

Jimmy Rydén växte upp i Linköping med en missbrukande och våldsam far som sällan var hemma. Jimmy drev runt på stan och var nästan aldrig i skolan. Men vid 41 års ålder, efter hans tolfte fängelsestraff, var det nog. Han såg skolkamrater köpa villor och bilda familj, själv levde han i tält eller rivningslägenheter.

– Med alla inbrott och fängelserundor har jag varit en riktig plåga för samhället. Och så hade det fortsatt om det inte hade varit för Samhall. I dag får jag lön och betalar skatt. Om fler fick chansen hos Samhall när de kommer från fängelse eller behandling skulle det rädda många liv. En människa som får förtroende blir extremt tacksam och lojal. På den ordinarie arbetsmarknaden är vi inte attraktiva för fem öre, säger han.

Jag varit en riktig plåga för samhället. Och så hade det fortsatt om det inte hade varit för Samhall. I dag får jag lön och betalar skatt.

När man tittar tillbaka på Jimmys gamla liv med missbruk och kriminalitet finns också en samhällsekonomisk aspekt. Enligt Samhalls beräkningar i rapporten ”Värdet av outnyttjad kompetens” tjänar samhället i genomsnitt 61,2 miljoner kronor när en tidigare kriminell kommer in på arbetsmarknaden.

I dag pekar allt åt rätt håll

– Jag har gift mig och har tvillingtjejer som snart fyller två år. Jag har fått skuldsanering och är på väg att få körkort igen eftersom jag gjort alla drogtester som krävs. Det är så härligt, det är full fart hela tiden precis som jag vill ha det. Inget av detta hade varit möjligt utan Samhall

– Jag älskar mitt jobb. Jag känner en stolthet och vill komma tillbaka varje dag. Jag bryr mig inte om utifall jag får städa 86 toaletter en dag – det känns som att jag betalar för allt dumt jag gjort tidigare. Jag älskar också Samhall, som är en så fin och viktig organisation för hela samhället. Vi gör så mycket bra, men får ändå så lite beröm.

Jimmy är medveten om målet att alla som kan helst ska lämna Samhall för ett jobb på den ordinarie arbetsmarknaden.

– Jag kan klara av de flesta jobb, men jag vill vara en del av Samhall. Jag mår så bra av att ha hand om nya människor som kommer med allt från social fobi till trasiga kroppar, att se en person som inte mår så bra växa.

Hans yrkesmässiga dröm är att få en dag bli områdeschef i Kramfors.

– Det är en fantastisk enhet. Men jag tar en sak i taget, det lärde jag mig på behandlingen.

Det är skötsamhet som gäller

Det var Samhalls områdeschefer Helena Mähler och Stefan Sonesson som tog emot Jimmy Rydén när han var på väg att lämna behandlingshemmet. De beskriver det som ett möte med en glad och trevlig person med glimten i ögat. Men de kände förstås till hans bakgrund.

– Men här dömer vi ingen, det är viljan att vara här vi ser på. Utöver att vi såg ett driv hos honom, lade vi också märke att han var öppen mot oss.

Jimmy Rydén tillsammans med Samhalls områdeschefer Helena Mähler och Stefan Sonesson.

Hur såg ni på risken att det skulle kunna gå fel?

– Vi var öppna med att risken för återfall är stor. Vi var också tydliga med att det är skötsamhet som gäller. Sedan försöker vi ge dem de anpassningar de behöver.

Vad kan ni lära av en person med Jimmys bakgrund?

– Mycket. En sak är att se tecken på missbruk, de ser saker som vi inte lägger märke till.

Jimmy vill med tiden ha ert jobb. Är han ett ämne för att bli områdeschef?

– Det är bra med drömmar. Jobbar man hårt kan man nå dem. Jimmy har fina kvalifikationer att coacha andra och är fantastisk när han tar hand om unga. Han är också duktig på att ta instruktioner.