Chauffören Lars Lundh ska precis påbörja veckans tur med att köra ut matportioner i Ystad.
– Första stoppet blir på YSB. Alltså Ystad Saltsjöbad. Där gäller det att inte fastna, för kocken är väldigt glad för att prata, säger Lars Lundh.
Han har i dag sällskap av Johanna Dahlsjö och Clara Sundelius. De är initiativtagare till ”Gott liv – varm mat” där matsvinn förvandlas till matportioner för behövande. Det prisade projektet är ett samarbete mellan lokala organisationer och eldsjälar – och Samhall.
– Det här projektet går hand i hand med vad Samhall är och vad vi står för. Många människor har det kärvt i dag så det gör gott i hjärtat att kunna bidra, säger Joachim Öhrström, områdeschef på Samhall, som också är också med i dag, vilket sker ibland när Lars behöver bärhjälp.
Tusentals portioner första halvåret
Det hela började med att Johanna Dahlsjö, som arbetar på Ystad Saltsjöbad, retade sig på hur mycket mat som slängs och ville få till en förändring. Hon kontaktade Stora Coop i Ystad och frågade om hon fick ta hand om deras utgallrade mat.
– Vi tillagar mat till våra gäster varje dag. Därför såg vi en möjlighet att utifrån vår kärnverksamhet kunna ta hand om matsvinnet från livsmedelsbutiker för att tillaga och ge till dem med lite tunnare plånbok just nu, säger Johanna Dahlsjö.
Projektet startade i november 2022 och tog fart direkt. Under det första halvåret lagades 3 000 portioner i Ystad Saltsjöbads kök som sedan delades ut till behövande via Erikshjälpen och Svenska kyrkan.
Efter ett par månader insåg alla inblandade att det saknades en pusselbit: en smidig transport av matportionerna. Joachim Öhrström från Samhall var med på ett av projektets möten.
– När han hörde om transportutmaningen räckte han upp handen och sa: ”vad tusan, vi har ju bilar som går varje dag som dessutom är kylbilar”. Det var så härligt att höra hans positiva synsätt och självklara vilja att hjälpa till, säger Johanna Dahlsjö.
Ett meningsfullt uppdrag
Inne i köket på Ystad Saltsjöbad är förberedelserna i gång inför kvällens middagsservering. Lars Lundh går fram till köksluckan och växlar några ord med kocken Erwin. Sedan börjar överlämningen av grå förvaringsboxar fyllda med matportioner. I dag blir det spaghetti och köttfärssås.
– Så ja, det var den sista. Nu får vi skynda oss att lasta bilen så att vi inte blir för sena till Erikshjälpen och kyrkan, säger Lars Lundh.
Han arbetade tidigare på en idrottsplats i Öja norr om Ystad. Men efter att ha genomgått en njurtransplantation blev det fysiska arbetet för tärande. Han fick frågan om han kunde tänka sig jobba på Samhall, och sa ja.
I juni 2021 började han som chaufför med ansvar för att hämta och lämna kollegor på olika arbetsplatser där Samhall har uppdrag.
– Det känns jätteskönt att kunna göra något sådant här utöver mina vanliga arbetsuppgifter. Det är ingenting som slår det. Jag kommer hem efter jobbet och känner att jag har gjort en massa människor glada, säger Lars Lundh.
Jag kommer hem efter jobbet och känner att jag har gjort en massa människor glada.
Lars Lundh
Samhalls intåg gav effekt
Sedan Samhall tagit över all logistik av upphämtning och utkörning har matsvinnsprojektet kunnat växa med fler viktiga insatser. Nyligen belönades ”Gott liv – varm mat” med Ystads hållbarhetspris.
– Att vi har kunnat släppa kontrollen över transporten till Samhall har gjort att vi fått tid till nya satsningar som att dela ut mat på loven när skolköken håller stängt, säger projektledaren Clara Sundelius, till vardags på Sparbanken Syd.
– Så som vi har lärt känna Samhall har allt flutit på väldigt naturligt och självklart, fyller Johanna Dahlsjö i.
– Och Samhall handlar om människor, i slutändan är det värdet allra mest betydelsefullt.