För två år sedan fick Charlotte Olofsson, områdeschef på Samhall Kristianstad, en medarbetare som led av psykisk ohälsa och självskadebeteende. Tillsammans drog de upp planer för en väg framåt och i dag arbetar personen i fråga som volontär på en självskadechatt och står dessutom i begrepp att börja utbilda sig till sjuksköterska.

– När det hade gått ett år sedan den sista självskadan firade vi med tårta. Jag är så oerhört stolt och glad, säger Charlotte Olofsson.

För att nå fram till sin medarbetare var hon tvungen att vara påhittig och leta okonventionella lösningar. Vid ett tillfälle när vederbörande var riktigt nere gjorde hon en att göra-lista med uppmaningar. Bara var tredje punkt på listan hade med arbetet att göra, de övriga handlade om helt andra saker som att titta på Youtube-klippet ”One of the greatest speeches ever, Steve Jobs” där Applegrundaren håller ett motivationstal. Listan fungerade, livet tedde sig inte längre lika oöverstigligt.

– Jag är ingen hjälte. Men när man arbetar med en mångfald av medarbetare måste man vara lyhörd och sätta sig in i deras sätt att tänka och fungera. Det gäller också att sänka garden och visa sig mänsklig, då blir man en bättre förebild, säger Charlotte Olofsson.

Porträtt på Charlotte. Hon ler och tittar in i kameran. Hon har blont hår och glasögon på huvudet.

Jag har ett coachande förhållningssätt, talar inte om för medarbetarna hur de ska lösa en uppgift utan uppmuntrar dem att hitta sina egna lösningar – som oftast är bäst.

Charlotte Olofsson, områdeschef på Samhall Kristianstad

Charlotte Olofsson hade arbetat ett antal år på oljerigg i Norge när hon sökte jobbet som områdeschef på Samhall. Det starkaste skälet till att det blev just Samhall var hennes brinnande engagemang för inkludering.

– Det finns för lite inkludering på svensk arbetsmarknad och jag ser det som något av en mission att ändra på det. Och om det är någonstans man kan göra en insats på området så är det på Samhall, säger hon.

I sitt ledarskap trycker hon på vikten av att arbeta tillsammans som ett team.

– Jag brukar säga att vi är som ett ishockeylag. Alla – målvakt, backar, centrar och forwards – behövs. Därför är det viktigt att alla kommer till jobbet och gör det han eller hon är bäst på.

– Jag har ett coachande förhållningssätt, talar inte om för medarbetarna hur de ska lösa en uppgift utan uppmuntrar dem att hitta sina egna lösningar – som oftast är bäst. Och går det fel någon gång kan vi skratta åt det och lösa det tillsammans.

Charlottes tips om att leda i mångfald

  • Våga utmana dina tidigare erfarenheter och principer. Bredda synfältet!
  • Var närvarande, nyfiken och lyhörd.
  • Våga vara okonventionell och påhittig.
Samhallmedarbetare med svarta arbetskläder arbetar med material i verkstad. Carlotte klädd i grönt ler åt en medarbetare.

Självklart finns det även utmaningar med att leda en mångfald medarbetare med olika bakgrunder, erfarenheter och färdigheter – och viljor.

– Jag jobbar mycket med att skapa förståelse för varandra. Vi måste inte vara överens, vi kan vara överens om att vi inte är överens, och vi måste respektera varandra. Då skapas en dynamisk laganda där alla behövs och alla gör det de kan bäst. Vi blir ett oövervinnerligt lag, säger Charlotte Olofsson. 

Den perfekta arbetsplatsen enligt Charlotte Olofsson präglas av mångfald – och ju bredare desto bättre.

– I ett fungerande samhällssystem behövs varje individ. Och inkludering är inte svårt, det krävs bara en smula flexibilitet, konstaterar hon.

Mer om Charlotte Olofsson

Namn: Charlotte Olofsson.

Ålder: 30 år.

Arbetsplats: Områdeschef för Samhall Kristianstad, placerad i Osby där Samhall har en helentreprenadslösning för skolmöbelföretaget Lekolar där cirka 35 medarbetare arbetar. Dessutom driftar Charlotte ytterligare ett 20-tal medarbetare på mindre lokala snickeri- och måleriföretag samt ett profilföretag i Kristianstad.

Bästa egenskap som chef: Jag är jämställd, ärlig, rak, tydlig och rättvis.

Roligaste stunden i arbetsvardagen: Här borde jag förstås svara att det är när en medarbetare går vidare ut i arbetslivet, och det är såklart också roligt. Men alla de små glada stunderna i vardagen när vi skrattar tillsammans smäller nästan högre.

Detta vill jag förändra på arbetsmarknaden: Jag förstår inte att det ska behöva vara ett problem att inkludera alla på arbetsmarknaden. Som chef på ett företag eller inom den offentliga sektorn behöver du bara rucka en aning på ditt invanda tänkande, addera lite anpassning och lite engagemang och genast har du möjlighet att anställa så många fler duktiga medarbetare.